Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Zdrava hrana sa roštilja

Nažalost mnoge od tradicionalnih roštilj poslastica sadrže vrlo mnogo soli, masti, ugljenih hidrata i masti koje ozbiljno škode kardiovaskulranom sistemu. Pred Vama se nalazi nekoliko načina kojima ćete pripremiti zdravije letnje roštilje.

Zdrav roštilj

Roštilji su letnja tradicija za mnoge ljude. Oni su sjajan način da okupite porodicu i prijatelje, uživate u svežem vazduhu i toplom vremenu, naravno i da pojedete koji ukusan zalogaj!

Nažalost mnoge od tradicionalnih roštilj poslastica sadrže vrlo mnogo soli, masti, ugljenih hidrata i masti koje ozbiljno škode kardiovaskulranom sistemu. Ishrana bogata navedenim sastojcima doprinosi pojavi srčanih bolesti, gojaznosti i mnogih drugih problema. Sasvim je u redu uživati u ovim delikatesima sa vremena na vreme, ali ako ste od onih koji spremaju roštilj svakog vikenda, možda bi u jelovnik trebalo da uvedete neke izmene! Pred Vama se nalazi nekoliko načina kojima ćete pripremiti zdravije letnje roštilje:

Odaberite čisto meso

Crveno meso je bogatije zasićenim (nezdravim) mastima u poređenju sa belim, pa su grilovana piletina ili ćureću odresci dobra ideja, odlučite se za njih umesto pljeskavica.

Okrenite se i vegeterijanskim jelima

Vegeterijanski hamburgeri su odlična zamena za meso. U potpunosti mogu zameniti hamburgere ili pljeskavice, a uz njih u organizam unosite i dobru dozu povrća bogatog vitaminima, mineralima i biljnim vlaknima! Povrće koje sadrže neće biti previše nametljivo sa svojim ukusom pa ćete uz njih jesti još dodatnog povrća kroz salate – poput paradajza ili zelene salate.

Pažljivo birajte priloge

Nisu svi prilozi isti. Majonez ima oko 100 kalorija u jednoj supenoj kašici, spram senfa koji ima 5 kalorija u kafenoj kašici (ili 15 u supenoj). Prištedite na kalorijama odlučivši se za manje masne priloge poput senfa i domaćeg kečapa i uživajte i dalje u divnom roštilju.

Grilovano voće

Tokom leta na raspolaganju su Vam u izobilju breskve. Grilovane breskve su jedan od delikatesa koji je prepun hranljivih sastojaka. Ananas je takođe veoma ukusan kada je pripremljen na roštilju. Grilovane breskve možete preliti sa malo grčkog jogurta da biste u svoje telo uneli još više proteina i kalcijuma, a ukus će biti izvanredan!

Tofu ćevapi

Tofu Vam je dobro poznat kao vegetarijanska alternativa crvenom mesu, pa svinjetinu možete zameniti sa tofu ćevapima! Prilikom pripreme mu možete dodati mlevenu slatku papriku i paradajz zarad malo prijatne hrskavosti i bogatstva nutrijenata.

Okrenite se zdravijim grickalicama

Krompirov čips i umak uz njega su veoma popularni kao grickalice, ali nisu i najzdravija rešenja. Ukoliko tražite nešto što će Vam pomoći da dočekate roštilj da se ispeče, okrenite se grickalicama od drugog povrća (poput šargarepe, celera ili brokolija) i humusa ili tortilja čipsa sa salsom. Voćna salata je takođe zdrav izbor. Salate od krompira i testenina su takođe veoma populane, ali su isto tako bogate zasićenim mastima i krcate kalorijama. Znajte da imate izbora, ako želite da jedete neku od ukusnih salata uvek prvo posegnite za onom koja u sebi ima maslinovog ulja nego za onom koja u sebi sadrži majonez.

Umerenost sa desertima

Posle roštilja obično sledi mnoštvo deserata, a u njima treba uživati sa umerenošću. Nemojte uzimati malo jednog i malog drugog, već se odlučite samo za jedan u kojem ćete zaista uživati. Uživajte u njemu i u vremenu koje provodite sa svojom porodicom ili prijateljima, hrana je tu samo pomoćno sredstvo za druženje.