Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Verovali ili ne, ovih 8 namirnica su dobre za zdravlje

Većina ljudi verovatno misli kako da bi počeli zdravije da se hrane moraju da se odreknu jela u kojima i najviše uživaju. Ovo je u startu pogrešno mišljenje. Mnoge namirnice imaju čak i skrivene zdravstvene koristi za nas.

Obratite pažnju na ovih 8....

Slatkiši produžavaju život

Neki od naučnika koji su verovatno smatrali da su u detinjstvu ozbiljno uskraćeni za slatkiše, su odlučili da bi trebalo da ih daju deci – i to u većim količinama – i da vide šta će se desiti. Ispada da su deca koja su redovno jela slatkiše bila zdravija, imala su manje kilograma i imala su manji rizik za pojavu srčanih bolesti.

Ipak...

Još jedno istraživanje je pokazalo da se taj efekat menja sa vremenom.

Odrasli koji svakodnevno jedu slatkiše su bili nešto teži od onih koji se ne predaju ovom užitku. Ali… iako su težili nešto više, odrasli koji su jeli slatkiše su takođe i živeli duže, do godinu dana duže.

Ukoliko je sve što moramo da uradimo za dodatnu godinu života da jedemo šaku bombonica svakog dana, mi smo za.

Kokice snižavaju rizik za obolevanje od raka

Kokice su krcate antioksidansima po imenu polifenoli. Polifenoli su poznati po tome što snižavaju rizik za obolevanje od raka i drugim bolesti poput srčanih. Jedna porcija kokica ima više polifenola od celodnevnog unosa voća i povrća.

Naravno da galon prerađenog putera nikako nije dobar izbor za Vas, te je mnogo bolje jesti suve kokice spremljene bez masnoće, ali ne morate se ni pozdraviti sa lepim ukusom u celosti.

Žvaka je hrana za mozak

Dosta ljudi žvakaću gumu posmatra kao običan slatkiš. Ali da li će ona zapravo uraditi nešto za Vaše telo?

Za početak, poboljšava kratkotrajno pamćenje i funkcionisanje mozga u celini. I to nije sve: posle nekoliko sati od žvakanja, imaćete smanjen apetit i manje ćete žudeti za hranom (naročito za onim opasnim grickalicama i različitim desertima).

U suštini, varate sami sebe. Ukoliko žvaćete telo Vam misli da unosite nutrijente.

Čili papričice ublažavaju bolove

Šta kažete na ljute papričice? One nisu „džank“, ali se isto tako ne smatraju ni dijetalnom hranom (osim ako ne smatramo post-traumatski poremećaj izazvanom ovom namirnicom koji trpi jezik dijetetskim efektom). Koji skriveni zdravstveni benefit se krije u njima? Neke vrste čilija i feferona sadrže više vitamina C nego pola kilograma narandži.

Iako se čini nelogičnim, drevne Maje su jele čili kako bi lečili stomačne grčeve.

Da li ste znali da se ljute papričice i danas koriste u medicinske svrhe?

Ne jedete ih; mažete ih na kožu. Čili se često koristi u pripravcima i kremama za ublažavanje bolova u mišićima. Ukoliko ste ikada bili u dodiru sa njima i potom protrljali oči ili neki drugi osetljiviji deo tela, znate koliko mogu peći.

Pa u preparatima, čili se koristi jer prouzrokuje taj osećaj „dubokog zagrevanja. (No, ipak bi trebalo izbegavati te osetljive regione.)

„Prirodni šećer“ je dobar za zube

Šta je sa dobrim, starim šećerom? Pa naučnici su našli prirodnu zamenu za šećer. Pored toga što ksilitol zvuči kao neki zlikovac iz stripa, ova stvar je zapravo vrlo dobra za Vas. Koristi se u žvakaćim gumama, mentol bombonama i drugim tvrdim slatkišima umesto šećera jer ima manje kalorija i zapravo je koristan za zube.

Kada se konzumira redovno (naravno, umereno), u ustima se stvara manje plaka i mlečne kiseline, a oboje su odgovorni za trulež zuba.

Zubi ne samo da će Vam zablistati već je utvrđeno i da kod dece koja konzumiraju ksilitol dva puta dnevno rizik za infekciju uha opada za 25%.

Nema goreg plača od deteta koje vrišti zbog zapaljenja uha ili karijesa na zubu, ali naučnici bi želeli da znate da je odgovor u tome da deci treba da napunimo usta zamenom za šećer.

Čokolada je dobra za srce

Do sada se već pročulo da je čokolada (kvalitetnija crna čokolada) dobra za krvni pritisak i rad srca ukoliko se svakodnevno konzumira u umerenim količinama.

Naravno ne možete očekivati da će ovo farmaceutske kuće priznati, ali možda će neka od kozmetičkih kuća čije proizvode za negu kože kupujete istu dodati u neke od proizvodnih linija, jer je zapravo dobra i za kožu. Na iznenađenje, i konzumiranje čokolade pomalo vlaži kožu, čini je glatkijom i štiti od opekotina od sunca.

Dakle, zaboravite na skupe preparate i jednostavno se prepustite užicima čokolade. Sve se svodi na antioksidanse i flavonole koje ona sadrži, a koji su koriste supstance u visokim koncentracijama koje imaju neke namirnice, uključujući tu čokoladu i vina.

A kada uzmemo da je tu i činjenica da flavonoli pomažu i mišićnu funkciju i regeneraciju, možda malo i da popustimo sa tom kućnom treningom rutinom ispred TV-a koja nas ubija i da jednostavno otrčimo malo do prodavnice.

Sladoled umesto obroka

Ako ste ikada bili u Italiji, onda znate da pravi Italijani obožavaju svoj đelato – sladoled. Te ne bi trebalo da Vas iznenadi što su italijanski naučnici poželeli da prouče ovu poslasticu i što im nije trebalo mnogo da počnu da ga hvale na sva usta.

Đelato ima vrlo šarolike nutritivne vrednosti, sadrži proteine, šećere, masti i kalorija koliko i jedan prosečan ručak. Pa šta su onda ovi preduzimljivi naučnici rešili da urade? Da nas posavetuju da slobodno preskočimo ručak i odemo na kvalitetan sladoled i usput time napakostima svi dijetalcima širom planete.

Kolači, slanina i jaja

Prilikom jednog istraživanja, naučnici su ispitanike koji su već bili gojazni i hranili za doručak tortama. Ali umesto dobitka na masi, istraživači su utvrdili da konzumiranje kolača i sličnih deserata ujutru zapravo može voditi i znatnijem gubitku na telesnoj masi.

I ne, nema nikakve sitne štampe: dodatak slatkog za doručak je jedna jedina promena u načinu života koju su ovi ljudi napravili.

Ključno je zapravo to što se slatka hrana eliminiše sa menija u ranim jutarnjim satima. Što je pogrešno, jer telo je svakako najaktivnije u jutarnjim satima, naročito po pitanju varenja hrane.

Takođe, dajete mu i celi dan da utroši tu hranu. Konzumiranje obilnijih večernjih obroka je zapravo najčešće ono što uzrokuje telesno skladištenje energije (to jest masti) jer telo i nema šta da radi sa svom tom energijom koju mu u tom trenutku dajemo.