Starinski valjušci
Sjajno rustično jelo, koje istovremeno može bit i izvrstan desert. Probajte neki od sledećih recepata i poslužite svoje ukućane domaćim valjušcima. Ukoliko Vam je ponestalo ideja probajte neku od ovih koje smo izdvojili samo za Vas.
Isprobajte recepte naših baka
Sjajno rustično jelo, koje istovremeno može bit i izvrstan desert. Probajte neki od sledećih recepata i poslužite svoje ukućane domaćim valjušcima. Ukoliko Vam je ponestalo ideja probajte neku od ovih koje smo izdvojili samo za Vas.
Valjušci sa švapskim sirom i hlebnim mrvicama
Sastojci:
- 1 jaje
- 1 šolja kisele pavlake
- 1 kašika soli
- 250 g putera
- 1 kašika ulja
- 300 g brašna
- ulje za prskanje
- mlaka voda (oko 2 dl)
- 500 g švapskog sira
- 1 veća šolja hlebnih mrvica
Priprema:
- Napravite rupu u brašnu, dodajte u nju so, ulje, jaje i sve umešajte prstima. Dodajte i mlaku vodu i umesite testo. Poprskajte testo uljem i pokrijte ga sa papirnom maramicom. Ostavite testo pola sata na neko toplije mesto.
- Dodajte malo kisele pavlake u švapski sir. Hlebne mrvice (prezle) propržite na puteru (neka smesa ne bude suviše gusta, a polovinu ostavite za kraj).
- Podelite testo u nekoliko celina koje ćete uvaljati u lopte. Poprskajte ih uljem i razvijte. Na razvijeno testo pospite hlebne mrvice, a potom i fil od švapskog sira. Na kraju stavite i malo otopljenog putera preko fila.
- Umotajte u dugačak valjušak. Isecite ga na manje delove.
- Kuvajte u posoljenoj vodi oko 20 minuta.
- Poslužite sa hlebnim mrvicama uprženim na puteru.
Uživajte!
Valjušci sa bosiljkom i feta sirom
Sastojci:
- 1 jaje
- 1 kašika soli
- 1 kašika ulja
- malo mlake vode (oko 2 dl)
- 40 g mocarele
- 40 g edamera ili gaude
- 400 g feta sira
- 3 kašike kisele pavlake
- malo bosiljka (po mogućstvu svežeg)
- 300 g brašna
- malo otopljenog putera
Priprema:
- Napravite rupu u brašnu, dodajte u nju so, ulje, jaje i sve umešajte prstima. Dodajte i mlaku vodu i umesite testo. Poprskajte testo uljem i pokrijte ga papirnom maramicom. Ostavite testo pola sata na neko toplije mesto.
- Pomešajte feta sir sa obe vrste rendanog ili mrvljenog sira, dodajte u smesu sveži ili sušeni bosiljak, a potom dodajte pavlaku za kuvanje kako biste lakše mešali smesu.
- Podelite testo u nekoliko celina koje ćete uvaljati u lopte. Poprskajte ih uljem i razvijte. Na razvijeno testo pospite hlebne mrvice, a potom i fil od feta sira. Na kraju stavite i malo otopljenog putera preko fila.
- Umotajte u dugačak valjušak. Isecite ga na manje delove.
- Kuvajte u posoljenoj vodi oko 20 minuta.
- Poslužite uz paradajz sos.
Uživajte!
Valjušci sa estragonom
Sastojci:
- hlebne mrvice
- limunov sok
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 2 dl vode
- 250 g brašna
- 2 kašike švapskog sira
- 1 kašika kisele pavlake
- 3 kašike šećera
- estragon
Priprema:
- Dodajte brašno u činiju i sipajte toplu vodu. Mešajte kašikom, a potom umesite testo.
- Pospite brašno po kuhinjskim stolu i razvijte testo u kvadrat. Fil napravite od umućenog jajeta, švapskog sira, hlebnih mrvica, limunovog soka, šećera i estragona. Namažite polovinu fila na testo od gore prema dole i potom smotajte u valjušak.
- Zagrejte rernu na 180°C. Isecite valjušak na manje valjuške iste veličine. Stavite ih u namašćenu tepsiju i premažite puterom.
- Pecite 30 minuta. Poslužite sa hlebnim mrvicama proprženim na puteru i uz kašiku šećera.
Uživajte u obroku!