Ukusna i lagana jela od paprika
Paprike spadaju u najsočnije povrće. Pored različitih ukusa, javljaju se i u najrazličitijim oblicima i bojama. Veoma su popularne u svim kuhinjama i zdrave su. U kuvanju se koriste kao povrće ili kao začin.
Ukusno: paprike na 3 načina
Sada je sezona paprika, a mi Vam predlažemo da to iskoristite što kreativnije. Predstavljamo Vam 3 recepta za sjajna jela čiji je glavni sastojak - paprika!
Paprike punjene mesom
Recept za paprike punjene mlevenim mesom i pirinčem.
Sastojci:
- 150 g pirinča
- So
- 6 kašika maslinovog ulja
- Luk
- 500 g mlevenog mesa
- Biber
- 2 čena belog luka
- Peršun
- 1 jaje
- 6 komada paprika (babure)
- 2 dl pasiranog paradajza
Priprema:
- Obarite kratko pirinač u slanoj vodi, pa procedite.
- Zagrejte ulje u tiganju i propržite sitno iseckan luk. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije lepu, braonkastu boju.
- Sklonite tiganja sa vatre i umešajte pirinač u meso. Dodajte začine – so, biber, zgnječen beli luk, iseckan peršun i jaje. Dobro promešajte
- Operite dobro paprike i odsecite vrh. Uklonite semenke. Napunite paprike mešavinom mesa.
- Poređajte paprike u pekač podmazan maslinovim uljem i poklopite ih vrhovima koje ste odsekli.
- Pospite ih sa još malo maslinovog ulja i pasiranim paradajzom.
- Pecite u rerni oko 40 minuta na 200° C
Vegeterijanske paprike
Recept za paprike punjene krompirom, rikota sirom i prazilukom.
Sastojci:
- 3 krompira
- So
- 150 g rikota sira
- 1 praziluk
- Biber
- 1 jaje
- 8 paprika (babura)
- Maslinovo ulje
- Sir Edamer
Priprema:
- Ogulite, operite, iseckajte krompir i skuvajte ga u slanoj vodi.
- Pomešajte rikotu, iseckan praziluk, so, biber, jaja i krompir.
- Operite paprike i presecite ih na pola po dužini. Uklonite semenke.
- Poređajte paprike u namašćen pleh ili pekač. Napunite ih pripremljenom mešavinom.
- Pospite sve Edamerom.
- Pecite u rerni oko 30 minuta na 180° C.
Pečene paprike
Recept za pečene paprike sa Feta sirom i filetima inćuna.
Sastojci:
- 4 crvene paprike
- 8 fileta inćuna
- Maslinovo ulje
- Mirođija
- 150 g Feta sira
Priprema:
- Operite paprike, odsecite im vrh, uklonite semenke i presecite na pola, po dužini.
- Stavite ih u podmazan pleh. Napunite iseckanim filetima inćuna, poprskajte sa malo maslinovog ulja, pokrijte alu folijom i pecite u rerni na 200° C.
- Posle 20 minuta, izvadite paprike iz rerne, pospite ih iseckanom mirođijom i pospite izmrvljenim Feta sirom, a zatim vratite u rernu na 5 minuta da se lepo zapeku.