Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Ukusna i lagana jela od paprika

Paprike spadaju u najsočnije povrće. Pored različitih ukusa, javljaju se i u najrazličitijim oblicima i bojama. Veoma su popularne u svim kuhinjama i zdrave su. U kuvanju se koriste kao povrće ili kao začin.

Ukusno: paprike na 3 načina

Sada je sezona paprika, a mi Vam predlažemo da to iskoristite što kreativnije. Predstavljamo Vam 3 recepta za sjajna jela čiji je glavni sastojak - paprika!

Paprike punjene mesom

Recept za paprike punjene mlevenim mesom i pirinčem.

Sastojci:

  • 150 g pirinča
  • So
  • 6 kašika maslinovog ulja
  • Luk
  • 500 g mlevenog mesa
  • Biber
  • 2 čena belog luka
  • Peršun
  • 1 jaje
  • 6 komada paprika (babure)
  • 2 dl pasiranog paradajza

Priprema:

  • Obarite kratko pirinač u slanoj vodi, pa procedite.
  • Zagrejte ulje u tiganju i propržite sitno iseckan luk. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije lepu, braonkastu boju.
  • Sklonite tiganja sa vatre i umešajte pirinač u meso. Dodajte začine – so, biber, zgnječen beli luk, iseckan peršun i jaje. Dobro promešajte
  • Operite dobro paprike i odsecite vrh. Uklonite semenke. Napunite paprike mešavinom mesa.
  • Poređajte paprike u pekač podmazan maslinovim uljem i poklopite ih vrhovima koje ste odsekli.
  • Pospite ih sa još malo maslinovog ulja i pasiranim paradajzom.
  • Pecite u rerni oko 40 minuta na 200° C

Vegeterijanske paprike

Recept za paprike punjene krompirom, rikota sirom i prazilukom.

Sastojci:

  • 3 krompira
  • So
  • 150 g rikota sira
  • 1 praziluk
  • Biber
  • 1 jaje
  • 8 paprika (babura)
  • Maslinovo ulje
  • Sir Edamer

Priprema:

  • Ogulite, operite, iseckajte krompir i skuvajte ga u slanoj vodi.
  • Pomešajte rikotu, iseckan praziluk, so, biber, jaja i krompir.
  • Operite paprike i presecite ih na pola po dužini. Uklonite semenke.
  • Poređajte paprike u namašćen pleh ili pekač. Napunite ih pripremljenom mešavinom.
  • Pospite sve Edamerom.
  • Pecite u rerni oko 30 minuta na 180° C.

Pečene paprike

Recept za pečene paprike sa Feta sirom i filetima inćuna.

Sastojci:

  • 4 crvene paprike
  • 8 fileta inćuna
  • Maslinovo ulje
  • Mirođija
  • 150 g Feta sira

Priprema:

  • Operite paprike, odsecite im vrh, uklonite semenke i presecite na pola, po dužini.
  • Stavite ih u podmazan pleh. Napunite iseckanim filetima inćuna, poprskajte sa malo maslinovog ulja, pokrijte alu folijom i pecite u rerni na 200° C.
  • Posle 20 minuta, izvadite paprike iz rerne, pospite ih iseckanom mirođijom i pospite izmrvljenim Feta sirom, a zatim vratite u rernu na 5 minuta da se lepo zapeku.