Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Znate li sve o vinu?

Istorijat vina se proteže nekoliko hiljada godina unazad. Malo je ljubavi, ratova, poraza i slavlja koji nisu začinjeni ovim božanskim pićem. Malo je pesnika i umetnika koji mu nisu posvetili bar neko delo.

U vinu je istina

Krštenje, slave, veridbe, venčanja, maturiranja, diplomiranja, godišnjice braka – koja god da je prilika, otvoriće se flaša dobrog vina. Vino se, od svih alkoholnih pića, najčešće vezuje za proslave. U zavisnosti od prilike, uživaće se u ukusu crnog, belog, rozea ili šampanjca; slađeg ili kiselijeg, stonog, suvog, razblaženog sa vodom ili sokom. Još kad odlično vino prati ukusan zalogaj i odlično društvo, može se pretpostaviti da će prilika biti posebna i nezaboravna.

A da je vino i mnogo više od pića koje se služi na proslavama - poznato je odavno.

Lekovita svojstva vina

Nauka ali i narodna medicina su odavno zainteresovani za lekovitost vina. Ustanovljeno je da redovno i umereno konzumiranje vina smanjuje verovatnoću za oboljevanje od srčanih bolesti i pojavu srčanog udara. Uživaoci vina će, dokazano, duže uživati u životu, u poredjenju sa, recimo, pivopijama i to usled zbog materije resveratrol koja se nalazi u grožđu i značajno umanjuje štetna (kancerogena) svojstva alkohola.

Da nije sve baš tako divno, navodimo i da je preporučena dnevna doza od strane naučnika i lekara koju bi trebalo popiti do 150 millilitara vina.

Kuhinja i vino

Vino je sastavni deo mnogih gastronomskih specijaliteta i najčešće je baš ono sastojak koje od običnog jela može da napravi pravu poslasticu. Na primer, dodavanjem crnog vina u sos možete značajno poboljšati njegov ukus. Nekoliko kapi vina može da posluži i kao preliv raznim vrstama hrane, slane i slatke. Zamrznuto slatko vino se može koristiti kao led za letnje koktele.

Najčešća upotreba vina u kuhinji je svakako u marinadama, gde pored odličnog ukusa, vino eliminiše i kancerogene materije koje meso može da ima. Kada se koristi za kuvanje, preporuka je kuvara da se koriste vina koja imaju jače naglašen voćni ukus ili vina koja će se služiti uz jelo koje se sprema.

Čišćenje i vino

Svakom se dogodilo da je u svojoj ostavi naišao na flašu vina koja je otvorena ali nije popijena do kraja. Alkohol iz ovog “starog” vina se može iskoristiti kao sredstvo za čišćenje ili se njime može poprskati sveže povrće, kako bi se na prirodan način uništile neželjene materije i bakterije.

Stručnjaci koji izučavaju vina tvrde da flaša vina ne treba da ostane nepopijena duže od nedelju dana, jer dolazi do hemijskih procesa koji kvare ukus i dovode do pojačane kiselosti. Takvo vino možete iskoristiti kao sirće ili kao sredstvo za skidanje masnih i upornih fleka..

Bilo da vinom čistite, kuvate ili uživate u društvu, savetujemo da budete umereni i hrabri da isprobate nove vste. Čak i ukoliko do sada niste pronašli vino čiji ukus bi Vam mogao zameniti pivo, domaći sok ili viski, ne očajavajte – postoji toliko različitih ukusa, jedan će sigurno obradovati i Vaša nepca.