Trikovi u kuhinji koji će Vam olakšati život
Prikupili smo nekoliko praktičnih ideja za pripremanje hrane, čišćenje i organizovanje prostora u kuhinji... Neki od njih Vam sigurno nikada nisu ni pali na pamet.
Saveti za kuvanje
Kako brzo izvaditi semenke iz povrća?
Da biste brzo izvadili semenke iz tikvi ili tikvica, uzmite kašiku za sladoled. Njene oštre ivice će sa lakoćom sastrugati semenke iz povrća. Takođe je možete koristiti i za pravljenje tanko rezane salate.
Kako ukloniti višak masti iz skuvane hrane?
Ako se ispostavi da je jelo koje ste skuvali isuviše masno, taj višak se može ukloniti pomoću nekoliko kockica leda i sa papirnim ubrusom. Omotajte led u papirni ubrus i njime prebrišite površinu hrane. Led će se ponašati kao magnet, privlačiće mast k sebi i zgusnuti je na maramici.
Ogulite citruse sa lakoćom
Da li Vam je naporno da gulite narandže, limun ili mandarine? Ne želite da uništite manikir sa tom tvrdom, debelom korom? Ubacite ga u mikrotalasnu peć na 20 sekundi i postaće daleko lakše odvojiti ovo voće od njegove priordne ambalaže.
Olakšajte i ljušćenje kuvanih jaja
Dodajte sodu bikarbonu ili sirće u vodu u kojoj kuvate jaja. Ove supstance ulaze u ljuske i čine da one lakše budu skinute.
Kako iscediti više soka iz citrusnog voća?
Da biste do zadnje kapi iscedili limun, prvo ga ohladite u frižideru, a zatim ga zagrejte na 15-20 sekundi u mikrotalasnoj.
Kako narendati mekši sir bez puno nereda?
Držite ga u frižideru pola sata pre rendanja. Sir će se stvrdnuti i neće se lepiti za rende. Biće ga lakše i posuti.
Kako seći crni luk bez suza?
I ovde će Vam pomoći zamrzivač. Stavite luk na 30 minuta pre seckanja u njega. Imajte na umu da ovo vredi raditi samo ukoliko planirate da kuvate luk; nemojte ga podvrgavati ovom tretmanu ukoliko želite salatu sa njime jer će izgubiti hrskavost.
Pametan način za kuvanje paste
Ukoliko ne želite da Vam voda iskipi iz lonca dok ga ne gledate, stavite drvenu varjaču ili kašiku preko vrha lonca. Drvo će sprečiti penu da se prelije preko ivice.
Kako ispeći celo pile?
Kada pečete piletinu (ili neku drugu živinu) u komadu, polegnite je na grudi. Zbog toga što grudi sadžre najviše mesa, što su bliže izvoru toplote, to će se pre temeljito ispeći.
Papir za pečenje za kapkejkove
Ako nemate posebne kalupe za kapkejkove, umesto njih upotrebite papir za pečenje u rerni. Ova metoda ima i dodatnu korist dobijanja nestandardnih kapkejkova, koji će izgledati daleko zanimljivije.
Pravi način za podgrevanje pečenih jela
Kada podgrevate picu ili druga pečena jela u mikrotalasnoj peći, stavite i šoljicu vode uz jelo. Vlaga će sprečiti testo da se isuši i sačuvaćete hrskavost kore.
Savršeno pečena jaja
Nakon što zagrjete ulje u tiganju i razbijete nekoliko jaja, pričekajte da se počnu peći. Nakon toga u tiganj stavite malo vode, svega jednu do dve kašičice. Nakon toga poklopite poklopcem i pecite.
Čuvanje hrane
Kako sačuvati začinske biljke?
Ukoliko ih zamrznete u kalup za led, njihovi vitamini će biti sačuvani. Pokušajte da ih zamrznete u vodi ili u maslinovom ulju.
Pravi način za čuvanje koštunjavog voća
Zamrznite koštunjavo voće da sačuvate nutritivne vrednosti, ukus i aromu. Spakujte ga u dobro zatvorene posude pre nego što ga stavite u zamrzivač. Ne vredi prvo peći same koštice jer neće biti dobre ni za šta. Ovo voće mora biti sirovo i ne pripremano. Ako je sačuvano na ovaj način neće imati ni gorčinu koje inače koštunjavo voće dobija ako je ostavljeno na sobnoj temperaturi dovoljno dugo.
Plastična folija
Da li Vam se film-folija razvlači neujednačeno i cepa se? Držite je u frižideru, kao profesionalci. Hladna plastična folija se bolje ponaša, manje se lepi i manje cepa, što će Vas spasiti onog poznatog osećaja frustracije.
Čišćenje u kuhinji
Pravi način za pranje tiganja posle prženja u njemu
Da biste liveni tiganj sačuvali od pojave korozije, izbegavajte da ga perete sa regularnim tečnim deterdžentima za sudove. Koristite kuhinjsku so za to. Ova metoda će takođe ukloniti i primljene mirise od začina koji su se kuvali u njemu.
Kako rešiti ruke neprijatnih mirisa
Da biste tvrdokoran miris belog luka ili crnog skinuli sa ruku, upotrebite za to so ili limun. Samo ih utrljate u ruke i isperite pod vodom.
Kako metalnom posuđu vratiti njego pređašnji sjaj
Da biste nerđajućem čeliku odnosno posuđu od njega, vratili sjaj, operite ga u mešavini sirćeta i vode. Ukoliko posuđe nema ovakvih delova od golog metala, isti efekat možete postići ako ga potopite u istom rastvoru tokom noći.
Vraćanje „sjaja“ drvenim varjačama i drugim kuhinjskim instrumentima
Tokom vremena ovakvi predmeti kao što su varjače i spatule dobijaju ružan izgled i primaju neprijatne mirise. Čini se kao da je jedina stvar koju možemo da učinimo da ih bacimo. Međutim, ako Vam je teško da se odvojite od Vašeg starog kuhinjskog pomoćnika, postoji način za to. Prokuvajte drvene varjače u običnoj vodi i ostavite ih da se osuše na suncu. Ovo će ukloniti neprijatne mirise i udahnuti im novi život.
Pravi način za čišćenje kuhinjskih daski
Da biste uklonili mirise i ostatke hrane sa drvenih daski za seckanje, protrljajte ih sa krupnijom soli i ostavih ih 10 minuta. Potom ih obrišite sa polovicom limuna i osušite. Ova procedura garantovano uklanja neprijatne mirise.
Kako da Vam recepti ostanu sačuvani
Kada kuvamo često se koristimo kuvarima i sopstvenim beleškama. Može biti teško postaviti takvu knjigu iznad radne površine i još otvorenu na odgovarajućoj strani, a da pri tom ne bude umazana ili isprskana. Da biste zaštitili kuvare od ove sudbine, upotrebite tregere za pantalone kako bi knjiga ostala otvorena na stanici koja Vam je potrebna i okačite je iznad ravne površine gde će biti sigurno bezbedna.