Šta uraditi sa ostacima crnog vina?
Kremaste špagete sa belim lukom, parmezanom i crnim vinom
Čaša lepog vina uz tanjir dobre paste je odlična kombinacija, ali skuvati pastu u vinu? To je viši nivo aromatičnosti!
Sastojci za četiri osobe:
- 1 ½ šolja crnog vina
- 1 ½ šolja vode
- oko 250 g špageta
- 3 čena belog luka, sitno seckanog
- ½ kašičice ljute čili papričice
- prstohvat soli
- 1 kašika pavlake
- ½ šolje sveže rendanog parmezana
- 1 kašičica sveže seckanog bosiljka
Priprema:
1. U većem loncu stavite vodu sa šoljom crnog vina da prokuva. Dodajte testeninu i kuvajte oko 5-7 minuta, da bude al dente. Ocedite i sačuvajte 1 šolju tečnosti u kojoj se kuvala testenina.
2. U većem i dubljem tiganju zagrejte ulje, beli luk i čili papričice. Dodajte tome preostalu polovinu šolje crnog vina i pavlaku. Pojačajte vatru na srednju jačinu.
3. Dodajte špagete u tiganj i okrećite ih kako bi lepo upile sos, a zatim dodajte vodu koju ste sačuvali od kuvanja, kako bi pasta ostala vlažna. Na kraju dodajte sir i bosiljak i pričekajte da se sos dovoljno zgusne kako bi obložio testo, što je oko minute. Poslužite sa dodatno narendanim parmezanom i bosiljkom posutim preko špageta.
Brauniji od crnog vina sa pijanim brusnicama
Ovi sitni kolači sa brusnicama natopljenim crnim vinom koje su posute po njima su pravo rajsko zadovoljstvo, verujte nam na reč.
Sastojci:
- ¾ šolje crnog vina
- ½ šolje sušenih brusnica
- 1¼ šolje višenamenskog brašna
- ½ kašičice morske soli
- 1 kriška putera (1/2 šolje) plus dodatnog putera za namastiti
- 180 g crne ili poluslatke čokolade
- 3 veća jajeta
- 1¼ šolje šećera
- ½ šolje nezaslađenog kakaa u prahu
- ½ šolje seckanih oraha (po želji)
Priprema:
U manjoj činiji pomešajte crnog vino i brusnice i ostavite da odstoje oko 30 minuta do sat vremena, sve dok brusnice ne nabubre.
Zagrejte rernu na 175 C° i namastite puterom pleh veličine 20x20 cm.
Pomešajte brašno i morsku so i ostavite tu činiju sa strane.
U činiji za mešanje, na pari otopite puter i čokoladu tako da se dobro pomešaju. Zatim dodajte jaja, jedno po jedno (dopustite da se posuda ohladi malo pre nego joj dodate jaja). Dodajte šećer i kakao u prahu i promešajte, potom dodajte i brašno i sve dobro sjedinite. Umešajte unutra crnog vino i brusnice… Pospite i orasima ukoliko želite
Sipajte smešu u pleh i pecite oko 50-55 minuta ili sve dok čačkalica kojom ćete probosti testo ne izađe čista.
Dopustite kolačićima da se ohlade u plehu tokom narednih 25-30 minuta i potom ih izvadite i dopustite im da se potpuno ohlade nad žicom.
Puter od crnog vina sa vlašcem
Pored činjenice da je ovaj predivni puter sa svojom ljubičasto-ružičastom bojom pravo umetničko remek delo, možete ga koristiti i uz mnoga druga jela. Probajte ovaj vinom prožet namaz uz šniclu i sigurni smo da će Vam se život zauvek promeniti nabolje.
Sastojci:
- 100 ml crnog vina
- malo seckanog vlašca
- 125 g ili pola šolje putera
- 1 veza peršuna
- grubo mrvljeni crni biber
Priprema:
Sitno iseckajte vlašac i stavite ga u tiganj sa crnim vinom. Dovedite ovu smesu do ključanja i kuvajte je sve dok se sos ne redukuje, oko 5 do 10 minuta. Ostavite sa strane da se ohladi.
Stavite puter, peršun i zrna bibera u blender i kratko blendirajte. Dodajte potom crno vino sa vlašcem i sve dobro sjedinite.
Na veći komad plastične folije istresite puter i oblikujte u rolnicu. Pažljivo urolajte foliju oko putera, potom pritisnite njene krajeve i nastavite sa motanjem sve dok ne dobijete čvrstu rolnu. Vežite čvoriće na krajevima folje i ostavite da odstoji u frižideru.
Grijer sir sa vinom
Imenujte neki čuveniji duo od vina i sira. Ne možete! Ovaj preukusni osvrt na standardni recept za grilovani sir je apsolutno neodoljiv.
Sastojci:
- 2 kriške francuskog hleba
- 1-2 kašike putera
- ½ crvenog luka (seckanog)
- 1 čen belog luka (smrvljen)
- malo ruzmarina
- malo majčine dušice
- 1 kašika brašna
- ¾ šolje crnog vina
- ½ šolje tračica Gruyere sira
Priprema:
U tiganju na srednjoj vatri otopite puter. Dodajte crveni luk i dobro promešajte. Kada luk počne da omekšava, dodati i beli luk, ruzmarin i majčinu dušicu. Sotirati nekoliko minuta. Dodati kašiku brašna i kada bude dobro umešano dodati i vino. Redukujte sve dok alkohol ne izvetri i redukcija ne postane dovoljno gusta da se lepi za kašiku.
Namažite smesu na svaku od kriški hleba i dodajte tome Grijer sir.
Zapecite u tiganju na srednje jakoj vatri tako da kriške postanu braonkaste sa svake strane.
Topla čokolada sa crnim vinom
Crno vino i topla čokolada – sada zajedno onako kako im je suđeno da budu uživani. Opustite se uz šolju ili dve ispred vatre za vrhunsko zimsko zadovoljstvo.
Sastojci:
- 1 ½ šolje punomasnog mleka
- 1 šolja crnog vina
- 1/3 šolje komadića crne čokolade
- Opciono: šlag
Priprema:
U dubljem tiganju na srednjoj vatri sjedinite mleko i komadiće čokolade. Neprestano mešajte tako da se čokolada rastopi u mleku i kako biste dobili gusto i kremasto čokoladno mleko. Sipajte crno vino i zagrevajte ga tako da sve bude toplo. Sipajte u 2 šolje ili 6-8 manjih čaša i dodajte šlag.