Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Saveti za savršen roštilj

Provodite slobodno vreme uz prijatelje i porodicu uživajući u preukusnim delikatesima sa roštilja. Otkrivamo 8 najvažnijih pravila, koje je neophodno slediti tokom grilovanja mesa kako bi mesni delikatesi bili zdravi, praznik za nepce, a Vaši gosti siti i srećni.

8 pravila za savršeno grilovano meso

Proleće je konačno stiglo i donelo nam je toplo sunce i radost. Prvi topliji dani označavaju početak perioda koji je savršen za druženje sa prijateljima i porodicom. A skoro pa obavezan deo takvih okupljanja? Uživanje u preukusnim delikatesima sa roštilja! Otkrivamo 8 najvažnijih pravila, koje je neophodno slediti tokom grilovanja mesa kako bi mesni delikatesi bili zdravi, praznik za nepce, a Vaši gosti siti i srećni.

Potpalite vatru za roštilj pre nego što Vam stignu gosti

Svaki početak je težak – ali početak roštiljanja možete sebi olakšati. Pre nego počnete sa grilovanje mesnih delikatesa, bilo bi dobro da unapred zagrejete roštilj žicu. Ovo je ujedno i najjednostavniji način da je očistite ukoliko ste je ostavili prljavu kada ste je koristili poslednji put.

Gosti će naravno odmah shvatiti kakva kulinarska zavrzlama ih očekuje. Ali takođe će i samo meso biti mnogo bolje pripremljeno, ako pre nego što poređate meso prethodno zagrejete roštilj žicu. Meso će tako biti mnogo hrskavije, a jedinstveni ukus roštilj neće izostati – gostima će sigurno poteći voda na usta pri samom pogledu na ono što im pripremate.

Nemojte peći hladno meso

Meso koje ste upravo izvadili iz frižidera nemojte odmah peći! Pustite ga da se njegova temperatura izjednači sa temperaturom okoline, a tek potom pristupite pečenju. Jedan od većih izazova roštilja je da meso bude dobro pečeno, a da ne izgori spolja.

Ako meso postigne temperaturu okoline, dodatna vrelina za koju će se pobrinuti Vaš žar za roštilj, će lakše biti preneta na samu unutrašnjost mesa. Meso će tako biti dobro pečeno i sočno i nikako neće ličiti na komade uglja. U činjenicu da niko ne želi da jedi ugljenisano meso možete biti u potpunosti sigurni.

Neka meso bude isečeno na tanke odreske

Ukoliko su šnicle koje planirate da pečete dovoljno tanke, izbeći ćete mnoge probleme tokom grilovanja. Tanji odresci ne samo da lepše izgledaju na oko već su i zdraviji, a i lakše ih je pripremiti. Sa debljim odrescima se vrlo lako može dogoditi da njihova unutrašnjost ne bude ni blizu pečenog, a da spolja budu praktično sagoreli. Kako biste izbegli ovo, najbolje je da pečete odreske koji nisu deblji od 1cm.

Ako pak želite malo „muževniju“ gozbu sa debljim odrescima, možete ih prvo oprezno grilovati na roštilju kako bi dobili odgovarajući ukus, a zatim dovršiti njihovo pečenje u rerni. Tako će biti dobro pečeni, a imaćete i sjajan ukus roštilja.

Ne preterujte sa okretanjem mesa

Jedna od najčešćih početničkih grešaka je prečesto okretanje i seljakanje mesa po roštilj žici. Da, istina je da će roštilj majstor izgledati vrlo profesionalno dok konstantno okreće i bocka meso – ali verujte nam kada Vam kažemo da će mnogo bolji utisak ostaviti ukusna hrana kao krajnji produkt.

Neprekidno okretanje mesa sprečava stvaranje hrskave korice, koji apsolutno svi vole. Neprestano bockanje i stiskanje mesa će učiniti da svi sokovi iscure, te će meso biti vrlo suvo. Dakle, jednostavno meso okrenite jednom ili dva puta i uspeh je zagarantovan.

Nemojte dodavati masnoću

Dodavanje masnoće Vam se može učiniti kao savršeno dobra ideja na prvi pogled, jer mnogi ljudi veruju da to može doprineti sočnosti mesa. Ali čineći ovo možete zapravo postići samo suprotno, jer će masnoća učiniti da žar na kome pečete meso bude mnogo jači te se posledično izlažete riziku da prepečete meso ili makar da ono bude daleko suvlje nego što bi trebalo.

No, ovo nije jedini razlog zbog kog bi trebalo da se odreknete dodatne masnoće. Malo obzira prema svom i zdravlju Vaših gostiju neće biti na odmet – i ovo naravno isključuje dodavanje masnoće.

Odaberite prave začine

Roštiljanje može biti prava umetnost, stoga dodatne začine morate odabrati pažljivo i mudro. Klasični začini za roštilj su obično najjednostavniji i najbolji izbor. Ukoliko želite nešto prefinjenije, dobro se informišite o začinima koji su dobra kombinacija sa tipom mesa kojim raspolažete.

Ukoliko goste ponudite užasno začinjenom ribom, sigurno im nećete uliti poverenje u svoje kulinarkse veštine. Ali, ako ponuda uključuje fino začinjenu piletinu i svinjska rebarca, bićete hvaljeni još dugo vremena.

Ostanite u blizini svog radnog mesta sve vreme

Gostoljubivost je apsolutno bitan deo socijalizacije i zato je definitivno dobrodošlo da učestvujete u prijatnim razgovorima i zdravicama sa gostima dok roštiljate, ali može se vrlo lako dogoditi i da zaboravite na meso u jednom ili više navrata.

U tom slučaju, meso se može pretvoriti u pravu katastrofu, a gosti mogu ostati gladni. Ukoliko baš morate da se udaljite od roštilja, morate ga često proveravati. Ako je neophodno da se udaljite na neko duže vreme, odgovornost prebacite na nekog drugog dok se ne vratite.

Neka meso odmori posle pečenja

Još jedna od čestih početničkih grešaka je posluživanje mesa istog trenutka kada se sa roštiljem završi. Svi smo čuli reči: „Jedi dok je vruće…“ Velika greška! Ukoliko se bacite na meso odmah po njegovom pečenju, većina sokova koji su izašli iz mesa će ostati van njega i time će ono biti suvlje.

Nekoliko minuta odmora za meso će mu pomoći da ponovo upije sokove koje je izgubilo i time će ono postati daleko mekše i sočnije. Takođe se preporučuje da meso pokrijete sa aluminijumskom folijom dok odmara ili ga stavite na neku zagrejanu površinu – jer će tako sačuvati svoju toplotu i svežinu sve do trenutka kada budete spremni da ga u slast pojedete sa svojim gostima.