Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Posni recepti: šaran sa povrćem i supa od povrća

Postoji mnogo recepata sa usoljenim pečenjem. Recimo cela riba u slanoj kori od soli i belanaca pečena u rerni. Rumuni to rade malo drugačije. Tradicionalni recept se priprema ne samo u delti Dunava već i svuda u zemlji.

 

File od šarana u brzom pacu sa povrćem i palentom - na rumunski način

Postoji mnogo recepata sa usoljenim pečenjem. Recimo cela riba u slanoj kori od soli i belanaca pečena u rerni.

Rumuni to rade malo drugačije. Tradicionalni recept se priprema ne samo u delti Dunava već i svuda u zemlji.

Pravi se sa svim vrstama ribe, ali najviše se koristi šaran, jer Rumuni ne prezaju od korišćenja svih slatkovodnih vrsta ribe.

Ovo je izuzetno ukusno glavno jelo, a služi se uglavnom sa palentom kao dodatkom.

Postoje i „siromašnije“ verzije ovog recepta, postoje jednostavnije verzije, ali po našem mišljenju ova se najukusnija od svih, iako joj treba nešto duže vremena i više sastojaka nego inače.

Ipak ostaje veran tradiciji, a rezultat je daleko bolji.

Sastojci:

  • 500 g šarana u fileu
  • 1 crvena paprika
  • 1 paradajz
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 5 češnjeva belog luka
  • 1 čili paprika
  • krupna so
  • sirće
  • crni biber
  • timijan
  • peršun
  • selen
  • lovorov list
  • mirođija

Priprema:

Peći svo povrće na otvorenom plamenu ili čak i u rerni. Ugljen koji se dobije otvorenim plamenom je mnogo bolji za ukus. Ogulite papriku i paradajz., isecite na kockice, iseckajte beli luk, veće kolutove crnog luka.

Po gril tiganju, rasporedite tanak sloj grube soli. Morske soli ili čak i kamene. Grejte sve dok so maltene ne počne da se puši. Mora biti prilično vruća.

Rasporedite filete u tiganju tako da je nadole okrenuta strana sa kožom, nekih 6-7 minuta. Koža će zaštiti ribu kako ne bi zagorela i kasnije ćemo je odbaciti. Okrenite ribu i kuvajte je još 3-4 minuta dok ne bude gotova.

Ostavite je da se ohladni nekolik minuta, ogulite kožu i sklonite so sa ribe. Preostala so će biti sasvim dovoljno da zasoli pac.

Dodajte malo vode u tiganj, oko 500 ml i ostavite da proključa. Smanjite vatru, dodajte svo povrće, čili (svež ili sušen), lovorov list, timijan, selen, začinite sa malo crnog bibera. Dodajte nekoliko kašika sirćeta. Čisto da začinite. Ugasite vatru i dodajte filete ribe, pokrijte i ostavite da se natope oko 10 minuta u pacu, pokupiće sav ukus od bilja i povrća.

Služite vruće, po mogućstvu uz meku "zlatnu" palentu i pospite sa malo peršunovog lista povrh fileta pred serviranje te gucnite malo rakije (mađarske palinke ili domaće) kako biste otvorili apetit.

Supa od povrća za svaki dan

Ova osnovna supa od povrća se može napraviti uz kombinaciju bilo kog svežeg ili smrznutog povrća, pa će supa imati različiti ukus svaki put. Recept možete lako udvostručiti ili utrostručiti kako biste nahranili sve obožavatelje povrćne supe za Vašim stolom.

Sastojci:

  • 2 supene kašike maslinovog ulja
  • 300 g seckanog luka ili tanko seckanog praziluka (samo belog dela)
  • 220 g sitno seckanog celera
  • 2 kafene kašike italijanskog začina ( dobija se jednakim mešanjem količina origana, timijana, ruzmarina, majorana i bosiljka)
  • Krupna so i mleveni biber
  • 450 ml gotova supa od povrća ili pileća
  • 900 g konzerviranog paradajza u kockicama, sa sokom
  • 1 supena kašika paradajz paste
  • 1200 g mešanog svežeg ili smrznutog povrća, kao što su šargarepa, kukuruz, boranija, grašak, krompir, tikvice i lima pasulj (krupnije povrće iseckati na sitnije komade)

Priprema:

Zagrejte ulje u velikom loncu za supe na srednje jakoj vatri. Dodajte crni luk ili praziluk, celer i italijanski začin uz so i biber. Kuvajte, često mešajući, sve dok crni luk ne postane providan, 5 do 8 minuta.

Dodajte brot (gotovu supu), paradajz i njegov sok, paradajz pastu i oko 700 ml vode u lonac; neka mešavina proključa. Smanjite vatru tako da supa krčka i kuvajte je nepokrivenu nekih 20 minuta.

Dodajte povrće u lonac i vratite ga da se krčka. Kuvajte nepokriveno, sve dok povrće ne omekša, 20 do 25 minuta. Začiniti sa soli i biberom, po želji. Dozvolite da se ohladni pre nego je spremite.