Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Postanite vrhunski roštilj majstor

Topli i sunčani dani su savršeno vreme za okupljanje prijatelja i porodice u prirodi. A svaki dobar izlet, zahteva i dobru hranu. Imamo nekoliko saveta koji će Vam pomoći da ovladate umetnošću grilovanja i postanete istinski roštilj majstor!

Postanite Džejmi Oliver za roštiljem

Topli i sunčani dani su savršeno vreme za okupljanje prijatelja i porodice. Šta može biti bolje od toga da provedete kvalitetno vreme sa ljudima koje volite na nekom opuštajućem i zabavnom pikniku? Svaki dobar izlet, naravno, zahteva i dobru hranu i za to je najočigledniji izbor – roštilj. Imamo nekoliko saveta koji će Vam pomoći da ovladate umetnošću grilovanja i postanete istinski roštilj majstor!

Savet #1: Marinirajte i začinite

Sočno i ukusno grilovano meso je ključni element fantastičnog izleta. Kako to postići? Jednostavno – marinirajte i začinite mesto kako biste dobili taj bogati ukus koji svi priželjkuju. Najbolja opcija bi obično bila da marinirate i začinite meso noć pred sam piknik, kako bi ono imalo dovoljno vremena da u potpunosti upije sve te delikatne začine. Ovo će Vam takođe uštedeti i nešto vremena, jer ćete biti u mogućnosti da odmah počnete sa pečenjem mesa na dan piknika, bez toga da morate da brinete o bilo kakvoj posebnoj pripremi istog.

Savet #2: Temeljno očistite roštilj žicu

Stare masne mrlje i ugljenisani komadići hrane na Vašoj roštilj žici ne samo da su ružni za videti, već su i potencijalni izvor brojnih zdravstvenih problema i sjajan način da se uništi dobar ukus Vašeg obroka. Pobrinite se da temeljno očistite žicu za grilovanje pre nego što i pomislite da pristavite nešto mesa ili povrća na nju. Nemojte se koristiti agresivnim sredstvima za čišćenje – zagrejte žicu i potom premažite prljavštinu sa nje uz pomoć crnog luka..

Savet #3: Namastite roštilj žicu

Nanošenje masti na površinu za pečenje roštilja može predstavljati svu razliku koja deli spektakularnu hranu, vrhunskog izgleda od hrane koja izgleda kao da je pokupljena sa poda. Ukoliko pripremate delikatne zalogaje, poput ribe ili tankih komada mesa, na primer, mast će biti ta koja će omogućiti mesu da se ne lepi za površinu na kojoj se peče i time ćete sebi celokupno zadovoljstvo roštiljanja učiniti još prijatnijim – sebi i Vašim gostima.  

Savet #4: Pecite polako i lagano

Spora priprema hrane je tehnika koja obično daje najbolje kulinarske delikatese. Iako bi pečenje roštilj mesa trebalo da bude opušten i relativno brz proces, dobro je peći meso ( i povrće) polako i na nižoj temperaturi. Na ovaj način nećete isušiti šta god da pripremate, učinićete ga sočnijim i mnogo ukusnijim! Takođe je dobra ideja i da pri ruci držite flašu sa vodom kojom ćete nežno poprskati Vaše meso s vremena na vreme. Preukusno!

Savet #5: Okrenite u pravom trenutku

Postoji jedno jednostavno pravilo grilovanja za sve vrste mesa koje će Vam osigurati odlične rezultate. Grilujte meso sa jedne strane oko 60 procenata vremena od ukupnog vremena pečenja i potom ga okrenite na drugu stranu za preostalih 40 procenata. Na ovaj način će obe strane biti pečene podjednako i izgledaće i imati apsolutno fantastičan ukus!

Savet #6: Dopustite mu da odmori

Pošto skinete meso sa žara, dozvolite mu da odmori nekoliko minuta kako bi sokovi unutar njega počeli da rade kako treba. Sa obzirom da Vaši gosti neće baš ceniti hladno meso, dobra ideja je da mu sačuvate toplotu dok se bude odmaralo. Poklopac ili aluminijumska folija preko šerpe bi trebalo da Vam budu dovoljno za to.

Savet #7: Šarenilo čini majstora

I vežbanje, naravno, ali samo raznolikost Vaše ponude može ubediti Vaše goste da ste istinski roštilj majstor. Svako može pripremiti dobar grlikovani svinjski odrezak ukoliko to radi vrlo često. Ali ponuditi šarenilo grilovanog mesa ili povrća gostima je jedini znak pravog gril majstora. Ne samo da će ovo pokazati Vaš neosporivi talenat i znanje; već ćete takođe zadovoljiti i mnoge pojedine potrebe Vaših gostiju. Bon appétit!