Recept za salatu od grilovanih tikvica i lubenice
Evo jednog sjajnog letnjeg recepta u kojem će uživati cela porodica. Ovo sigurno niste probali, a kada shvatite koliko osvežava i prija, pravićete celo leto!
Za 4 osobe potrebno je:
- Pola šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 2,5 kašičice fino ispasirane limete
- ¼ šolje soka od limete
- 4 tikvice koje ćete iseći po dužini na tanke šnite (ne previše tanke)
- ½ kašičice mlevenog crnog bibera
- 1 srednja lubenica isečena na 12 odrezaka
- 1 ljuta papričica očišćena od semenki i seckana na komadiće
- ¾ šolje svežeg kozijeg sira izmrvljenog
- ½ šolje izdrobljenih pistaća
- ½ šolje lišća od bosiljka
Priprema:
Vreme pripreme 35 minuta
Zagrejte gril tiganj ili roštilj. U srednju činiju pomešajte 6 kašika ulja, ispasiranu limetu, sok od limete, 2/3 kašičice soli i ostavite ovaj preliv sa strane.
Premažite tikvice sa ostatkom ulja (oko 2 kašike) i začinite ih sa pola kašičice soli i bibera. Grilujte ih dok ne porumene, oko 2 minuta sa svake strane.
Na svaki od 4 tanjira aranžitrajte tikvice sa po 3 parčeta lubenice. Pospite ljutu papričicu preko. U svaki tanjir dodajte preko svega nekoliko kašika pripremljenog preliva i pospite preko izmrvljenim kozijim sirom, pistaćima i listovima bosiljka.
Prijatno!