Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Recept za osvežavajući domaći sok

Najčešće se prave sirup od malina, kupina, ribiza i borovnice, ali se mogu pripremati i od drugog bobičastog voća iz kojeg se lako cedi sok. Sirup se koristi kao osvježavajući napitak, razređen običnom ili mineralnom vodom, a možete ga koristiti i kao preliv za pudinge, kolače i druge poslastice.

 

Napravite domaći sirup od borovnica, malina ili kupina

Sirup je gusti sok od voća koji se kuva sa većom količinom šećera. Najčešće se prave sirup od malina, kupina, ribiza i borovnice, ali se mogu pripremati i od drugog bobičastog voća iz kojeg se lako cedi sok.

Šećer se dodaje u većim količinama jer se tako sirup čuva od kvarenja, bez veštačkih dodataka. Kratkim kuvanjem sirup će zadržati prirodnu boju i ukus voća. Sirup se koristi kao osvježavajući napitak, razređen običnom ili mineralnom vodom, a možete ga koristiti i kao preliv za pudinge, kolače i druge poslastice.

Kako napraviti ukusni sirup?

Mekano bobičasto voće za sirup izgnječite i sa malo šećera ostavite preko noći na hladnom mestu. Sledećeg dana procedite sok i dodajte ostatak šećera. Uobičajeno je na 1 kg voća da dodate 1 kg šećera. Sok sa šećerom dovoljno je kuvati samo 5 minuta i dok je još vruć sipati u sterilisane flaše koje treba odmah nakon punjenja zatvoriti metalnim, gumenim ili čepom od plute.

Ukoliko sirup kuvate duže od 5 minuta voće će izgubiti aromu i vitamine.

Preporučujemo da sirup sipate u tamnije flaše, a ako ih nemate, obmotajte ih papirom. Tako se sirup neće brzo kvariti kada se flaša jednom otvori, ali je svakako treba držati u frižideru.