Recept nedelje: domaći ravioli
Da li ste ikada pokušali da napravite raviole kod kuće? Procedura je zaista jednostavna, a rezultati su sjajni – probajte je. Pripremili smo nekoliko recepata domaćih raviola uz koje možete iznenaditi svoje voljene.
Kako da napravite domaće raviole
Da li ste ikada pokušali da napravite raviole kod kuće? Procedura je zaista jednostavna, a rezultati su sjajni – probajte je. Pripremili smo nekoliko recepata domaćih raviola uz koje možete iznenaditi svoje voljene.
Ravioli sa pršutom i škampima
Sastojci:
- puter
- mirođija
- so
- 2 jaja
- biber
- 1/4 praziluka
- malo pavlake
- 250 g brašna
- prstohvat soli
- 5 kriški pršute
- 1 šolja očišćenih škampi
Priprema:
- Pospite brašno po kuhinjskom stolu i napravite rupu na sredini, gde ćete staviti dva jaja.
- Dodajte malo soli i zamesite testo. Ostavite testo na 15 minuta a zatim razvijte i izrežite na velike krugove.
- Naseckajte pršutu na manje komade i propržite je na puteru.
- Stavite kafenu kašičicu fila na svaki krug i pokrijte drugim krugom. Premažite ivice umućenim jajetom i pritisnite dobro viljuškom. Kuvajte u ključaloj i slanoj vodi.
- Istopite malo putera u tiganju i pržite škampe. Dodajte malo soli i tanko sečen praziluk.
- Dodajte malo bibera i pavlake. Ostavite da provri i začinite mirođijom.
- Prelijte kuvane raviole sosom.
Tortelini sa spanaćem i pečurkama
Sastojci:
- 100 g brašna
- 1 kašika ulja
- 1/4 praziluka
- 1 šaka pečurki
- 2 jaja
- začini (so, biber)
- 130 g spanaća
Priprema:
- Za dve osobe.
- Zagrejte luk na kašici ulja i ubacite pečurke. Sotirajte 2-3 minuta i skinite sa šporeta.
- Umesite testo: umutite jedno jaje, brašno, 1 kašiku spanaća i so u meku smesu. Na površini koja je prethodno posuta brašnom, kalupom izdvojte krugove, napunite ih sotiranim pečurkama i napravite torteline. Kuvajte ih 10 minuta.
- Ugrejte spanać u činiji. Kada počne da ključa, ubacite jaje i pecite dok jaje ne bude gotovo.
- Poslužite tople torteline sa kašikom spanaća.
Ravioli sa sirom, paradajz sosom i mocarelom
Sastojci:
- beli luk
- maslinovo ulje
- so
- 2 jaja
- biber
- mocarela
- 250 g belog brašna
- 1 grančica majčine dušice
- 6 listova svežeg bosiljka
- 2 velika paradajza
- 1 parče gorgonzole
- 2 kašike švapskog sira
- 1 parče sira (npr. gauda)
Priprema
- Umesite brašno, dva jaja i prstohvat soli u testo i ostavite oko 15 minuta da odmori.
- Napravite fil za raviole od švapskog sira, gaude i gorgonzole.
- Uvijte testo i namažite filom jedan sloj, pa pokrijte drugim slojem testa. Dobro zatvorite krajeve i isecite testo na male kvadrate. Kuvajte u ključaloj i slanoj vodi.
- Propržite paradajz na maslinovom ulju, dodajte soli i bibera, majčine dušice i malo vode. Pri kraju, ubacite i svež bosiljak u sos.
- Pospite sos preko kuvanih raviola i dodajte naseckanu mocarelu.