Recept: Crni kolač
Čokoladni kolač - omiljena poslastica
Potrebno:
- 2 šolje brašna,
- 1 šolja šećera,
- 2 vanil šećera,
- 1 prašak za pecivo,
- 1 šolja ulja,
- 1 šolja mleka,
- 1 jaje,
- 2 kašike kakaa,
- 2 kašike džema ili pekmeza od kajsije, 200g čokolade za kuvanje.
Priprema:
U posudi za pripremu pomešajte suve sastojke: brašno, šećer, vanil šećer, prašak za pecivo i kakao. Zatim, dodajte ulje, mleko, jaje i džem od kajsija. Mutite smesu mikserom oko 5 min. dok se ne ujednači, a zatim izlijte u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni oko 30 min. na 180°.
Kolač je gotov kada se ivice odvoje od posude u kojoj se peče, a da biste bili potpuno sigurni, možete proveriti i čačkalicom koja bi trebalo da ostane čista nakon što je izvučete iz kolača.
U međuvremenu, istopite na pari čokoladu za kuvanje sa malo ulja (kako bi bila što sjajnija). Kada je kolač gotov, dok je još topao, prelijte ga istopljenom čokoladom.
Savet: Kolač možete posuti i seckanim lešnicima, bademima ili orasima.