Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

5 veganskih izvora proteina za zdrave smutije

Bez obzira da li želite da povećate mišićnu snagu, ubrzate oporavak posle treninga ili samo da održite masu, smutiji bogati proteinima mogu pomoći da ostvarite svoje ciljeve. Oni veoma lako mogu postati obroci ili užine prepune nutrijenata, naročito kada ste kod kuće.  Pred Vama je nekoliko predloga za ukusne i zdrave smutije.

Super izvori proteina koje treba koristiti nakon vežbanja

Bez obzira da li želite da povećate mišićnu snagu, ubrzate oporavak posle treninga ili samo da održite masu, smutiji bogati proteinima mogu pomoći da ostvarite svoje ciljeve. Oni veoma lako mogu postati obroci ili užine prepune nutrijenata, naročito kada ste kod kuće.

Nažalost, mnoge već pripremljene opcije su veoma bogate kalorijama i šećerom i nemaju toliko hranljivih sastojaka koliko tamnije zeleno povrće. Idealni smuti je napravljen od takvog povrća, svežeg voća i od nekog izvora proteina. Pred Vama je nekoliko predloga za ukusne i zdrave smutije.

Seme konoplje

Iako maleno, seme konoplje je izvor punih proteina – sadrži sve esencijalne aminokiseline. Pored kremastog, orašastog ukusa, ovo seme je bogato i omega-3 masnim kiselinama. Dodajte supenu kašiku semena konoplje Vašem jutarnjem smutiju.

Koštunjavo voće

Koštunice (bademi, orasi, lešnici, brazilski orasi,  indijski orasi, pekani i mnogo drugo voće) nam nudi velike količine proteina, vlakana, vitamina i minerala. Dodajte sirove koštunice Vašem smutiju ili pak punu kašiku putera napravljenog od njih. Sirovi kakao sa lešnicima je posebno dekadenta kombinacija.

Kinoa

Da, možete dodati i žitarice Vašem smutiju. Kada je kuvana, ova proteinima bogata žitarica (seme) bez glutena je idealan dodatak Vašem jutarnjem napitku.

Čija

Kao i seme konoplje, čija je odličan izvor omega-3 masnih kiselina. Pored toga bogata je vlaknima i proteinima, a s obzirom da apsorbuje oko 10 puta više vode nego što je njeno seme veoma je sita. Pomešajte seme čije sa ostalim sastojcima smutija i ostavite ga da odstoji 5 do 10 minuta kako bi ste dobili gušći smuti.

Kvalitetan prah biljnih proteina

Bazirani na više biljnih izvora proteina, proteinski suplementi su zgodan načina da svoj smuti obogatite visoko-kvalitetnim proteinima. Naročito su dobri oni koji imaju oko 25 grama kvalitetnih proteina (iz graška, konoplje, proklijalog zrna braon pirinča i semena sača inči), kao i oko 5000 mg valina, leucina i izoleucina (takozvanih BCAA aminokiselina) i 50000 mg glutamina po porciji.

Prednosti minimalno obrađenih biljnih proteina

Manje zasićenih masti i bez holesterola

Visoka koncentracija zasićenih masti i holesterola u Vašem telu doprinosi začepljenju arterija. Ukoliko Vam je ishrana bogata istima (nalaze se u mesu, mlečnim proizvodima i jajima), ne pružate optimalnu podršku svom kardiovaskularnom sistemu. Nezasićene masti (iz koštunjavog voća i semena, kao i avokada) sa druge strane Vam pak pomažu da čuvate zdravlje svog srca.

Alkalniji oblik

Proteini dobijeni iz biljaka se nalaze u alkanijem obliku jedinjenja nego oni koji nam dolaze od životinja (meso, mlečni proizvodi i jaja). Vaše telo prirodno ima i uvek će imati, alkalnu pH vrednost sredine. Ali, kada jedete mnogo namirnica koje se ponašaju kao kiseline, telo je prisiljeno da izvlači minerale iz kostiju kako bi unutrašnju sredinu ponovo učinilo alkalnijom.

Uz ishranu bogatiju hranom koja formira alkalije, zasnovanom na čistim, biljnim namirnicama, pomažete sebi u borbi sa upalama, stresom i čuvate zdravlje svojih kostiju. Dobar način da utvrdite da li je namirnica alkalna je da proverite da li je u pitanju neobrađena, minimalno obrađena namirnica i da li pripada tamnijem zelenišu. Proteini dobijeni iz biljaka kao što su konoplja, koštunjavo voće i semenke su alkalniji u odnosu na meso i mlečne proizvode.

Bolje za okolinu

Vaša ishrana utiče na prirodnu sredinu mnogo više nego svakodnevno putovanje do posla i nazad. Ona zahteva više vode, energije i goriva kako bi se proizveli proizvodi koji su životinjskog porekla, pa prebacivanjem na proteine koji su dobijeni iz biljaka zapravo štedite vodu, smanjujete emisiju ugljenikovih jedinjenja i štitite plodno zemljište – a sve to ima enormno veliki uticaj na životnu sredinu.