Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Ovih 6 činjenica o hrani malo ko zna

Svima je poznato da je industrija hrane poprilično „sumnjiva“, ali smo jednostavno zaturili tu ideju negde u mali mozak kako bismo bez griže savesti mogli da punimo želudac đakonijama koje nam se nude na svakom koraku.

Otkrivamo Vam nepoznate činjenice o nekim proizvodima, zbog kojih ćete, garantujemo, izgubiti apetit.

  • Jeste li navučeni na sir? To nije u celosti Vaša krivica, krivite i „kazomorfin“ koji nastaje varenjem mlečnog proteina „kazeina“. Ovo jedinjenje se ponaša kao opijat, a sa obzirom da 1 kg sira zahteva i do 10 l mleka, možete zamisliti koliko kazomorfina nastaje. Tako da u suštini, uzimate „mlečni krek.“
  • Zašto je žvakaća guma tako rastegljiva? Kako bi žvaka bila „žvakastija“, neki brendovi koriste lanolin - uljasta izlučevina koja se nalazi u ovčijoj vuni. Kada se doda žvakama i drugim proizvodima ulje menja teksturu predmeta, čini ga mekšim.
  • Hamburger može da sadrži meso od preko 100 životinja, jer proizvođači smatraju da je lakše samleti meso od mnogo životinja istovremeno nego da se melje jedno po jedno.To znači da hamburger koji ste nedavno pojeli možda sadrži mesto od stotinu krava koje su zajedno šetale livadom.
  • Karbon dioksid se koristi da se iz kafe odstrani kofein.
  • Ženke svinja su zadužene za pronalaženje tartufa (delikatesa u mnogim kuhinjama). To je zato što tartufi sadrže androstenol – hemikaliju koju sadrže i testisi brava, te ova hemikalija uzbuđuje ženke svinje. Dakle, ljudi jedu ekstrakt koji uzbuđuje svinje.
  • Mnoge štrafte od „grilovanog“ mesa koje možete naći u restoranima brze hrane (uglavnom na Zapadu) su zapravo „docrtane“, a meso se ne peče zapravo na roštilju.