Osvežavajuća jela od paradajza
Paradajz - jedna je od nazastupljenijih, najvažnijih i najinteresantnijih namirnica u našoj kuhinji. Zbog bogatog ukusa i blago kisele arome, koristi se u mnogim jelima. Možete ga koristiti u salati, kao posebno jelo i kao sos. Uživajte u receptima koji su pred Vama!
Rajsko voće koje voli sunce: paradajz u Vašoj kuhinji.
Paradajz je sočno, crveno i sjajno voće koje potiče iz Južne Amerike.
Jedna je od nazastupljenijih, najvažnijih i najinteresantnijih namirnica u našoj kuhinji. Zbog bogatog ukusa i blago kisele arome, koristi se u mnogim jelima. Možete ga koristiti u salati, kao posebno jelo i kao sos. Uživajte u receptima koji su pred Vama!
Paradajz u krem sosu
Sastojci:
- 750g svežeg cherry paradajza
- 2 glavice luka
- 1 čen belog luka
- 1 supena kašika maslinovog ulja
- 250g slatke pavlake
- Origano
- So
- Biber
Priprema:
- Dobro operite paradajz.
- Napravite dva reza na vrhu u obliku krstića i prelijte ih vrelom vodom. Nakon toga ih isperite hladnom vodom i oljuštite.
- Iseckajte sitno crni i beli luk i propržite ih na malo maslinovog ulja.
- Dodajte slatku pavlaku i nastavite sa kuvanjem.
- Dodajte origano, a kada se pavlaka zgusne, dodajte so i biber.
- U sos dodajte paradajz i pažljivo ih okrećite tako da budu potpuno prekriveni sosom.
- Kuvajte ih još oko 5 minuta u poklopljenom tiganju.
Paradajz sa mocarelom
Sastojci:
- 4 kom. Svežeg paradajza
- 80g mocarela sira
- Maslinovo ulje
- Sirće
- So
- Biber
- Bosiljak
- Peršun
Priprema:
- Operite i iseckajte paradajz.
- Ocedite mocarelu od suvišne vode i isecite na kolutove.
- Pomešajte maslinovo ulje, sirće, so, biber i naseckan bosiljak i peršun.
- Sve dobro promešajte još jednom i prelijte preko paradajza i mocarele.
Taljatele sa paradajzom i kozijim sirom
Sastojci:
- 100g testenite (taljatele)
- So
- 2 sveža paradajza
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica maslinovog ulja
- Timijan
- Biber
- Malo šećera
- 50g kozijeg sira
- Bosiljak
Priprema:
- Skuvajte testeninu u slanoj vodi i ocedite.
- Prelijte paradajz vrelom vodom, ogulite i iseckajte.
- Iseckajte beli luk.
- Propržite na maslinovom ulju beli luk i timijan. Dodajte iseckan paradajz, so, biber, malo šećera i kuvajte par minuta.
- Prelijte sos preko obarene testenine i pospite isitnjenim kozijim sirom i bosiljkom.