Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Osvežavajuća jela od paradajza

Paradajz - jedna je od nazastupljenijih, najvažnijih i najinteresantnijih namirnica u našoj kuhinji. Zbog bogatog ukusa i blago kisele arome, koristi se u mnogim jelima. Možete ga koristiti u salati, kao posebno jelo i kao sos. Uživajte u receptima koji su pred Vama!

Rajsko voće koje voli sunce: paradajz u Vašoj kuhinji.

Paradajz je sočno, crveno i sjajno voće koje potiče iz Južne Amerike.

Jedna je od nazastupljenijih, najvažnijih i najinteresantnijih namirnica u našoj kuhinji. Zbog bogatog ukusa i blago kisele arome, koristi se u mnogim jelima. Možete ga koristiti u salati, kao posebno jelo i kao sos. Uživajte u receptima koji su pred Vama!

Paradajz u krem sosu

Sastojci:

  • 750g svežeg cherry paradajza
  • 2 glavice luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 supena kašika maslinovog ulja
  • 250g slatke pavlake
  • Origano
  • So
  • Biber

Priprema:

  1. Dobro operite paradajz.
  2. Napravite dva reza na vrhu u obliku krstića i prelijte ih vrelom vodom. Nakon toga ih isperite hladnom vodom i oljuštite.
  3. Iseckajte sitno crni i beli luk i propržite ih na malo maslinovog ulja.
  4. Dodajte slatku pavlaku i nastavite sa kuvanjem.
  5. Dodajte origano, a kada se pavlaka zgusne, dodajte so i biber.
  6. U sos dodajte paradajz i pažljivo ih okrećite tako da budu potpuno prekriveni sosom.
  7. Kuvajte ih još oko 5 minuta u poklopljenom tiganju.

Paradajz sa mocarelom

Sastojci:

  • 4 kom. Svežeg paradajza
  • 80g mocarela sira
  • Maslinovo ulje
  • Sirće
  • So
  • Biber
  • Bosiljak
  • Peršun

Priprema:

  1. Operite i iseckajte paradajz.
  2. Ocedite mocarelu od suvišne vode i isecite na kolutove.
  3. Pomešajte maslinovo ulje, sirće, so, biber i naseckan bosiljak i peršun.
  4. Sve dobro promešajte još jednom i prelijte preko paradajza i mocarele.

Taljatele sa paradajzom i kozijim sirom

Sastojci:

  • 100g testenite (taljatele)
  • So
  • 2 sveža paradajza
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • Timijan
  • Biber
  • Malo šećera
  • 50g kozijeg sira
  • Bosiljak

Priprema:

  1. Skuvajte testeninu u slanoj vodi i ocedite.
  2. Prelijte paradajz vrelom vodom, ogulite i iseckajte.
  3. Iseckajte beli luk.
  4. Propržite na maslinovom ulju beli luk i timijan. Dodajte iseckan paradajz, so, biber, malo šećera i kuvajte par minuta.
  5. Prelijte sos preko obarene testenine i pospite isitnjenim kozijim sirom i bosiljkom.