Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Odaberite vino uz somelijera

Ideja o večeri u luksuznom restoranu može biti sama po sebi dovoljno zastrašujuća, ali kada dobijete vinsku kartu u svoje ruke, tada puls stvarno počinje da Vam ubrzava. Dok se suočavate sa desetinama ili stotinama vina, trebalo bi da znate da postoji pomoć koja Vam može biti ukazana i da je ona bliže Vama nego što to mislite – somelijer.

Odaberite vino uz somelijera

Ideja o večeri u luksuznom restoranu može biti sama po sebi dovoljno zastrašujuća, naročito onda kada morate da zabavite vrlo važnog klijenta, poslovnog partnera ili ženu za kojom ste ludi. Ali kada dobijete vinsku kartu u svoje ruke, tada puls stvarno počinje da Vam ubrzava. Dok se suočavate sa desetinama ili stotinama vina, neka među njima koštaju i po nekoliko stotina evra, trebalo bi da znate da postoji pomoć koja Vam može biti ukazana i da je ona bliže Vama nego što to mislite – somelijer.

Ko su somelijeri?

Somelijeri su visoko obučeni u poznavanju svega što je u vezi sa vinom. Moraju imati zaista mnogo znanja kada je reč o vinogradima i njihovom vinu, pravljenju vina različitim metodama, vinskim regionima sveta i moraju imati dosta iskustva u konzumaciji različitih vrsta vina. Ali sve ovo bi bilo zaista veliki promašaj da nije njihove želje da sa nama podele svoje znanje i da nam pomognu da razumemo sve sitnice koje su bitne u odabiru pravog vina za pravu priliku.

Upamtite, somelijeri nisu samo obrazovani u pogledu vina i svega što ga se tiče kao pića već su i vrlo vešti u pružanju usluga drugima poput konobara ili šankera, kao svakidašnjijih zanimanja iz uslužnih delatnosti. Ako se opredelite za somelijera odnosno za njega kao nekog ko će Vam odabrati pravo vino, nemojte misliti da ste zahtevna mušterija tog restorana – Vi ste neko ko zna šta treba da radi usled svog neiskustva i koristite postojeću priliku.

Iznad svega, somelijer je tu da bi Vam pomogao i nikada nije tu da bi Vas zastrašio ili ponizio. Najverovatnije je zapravo da je sam somelijer bio taj koji je sačinio vinsku kartu koja Vas plaši i da će biti i više nego srećan da Vama pomogne da je bolje razumete – bez obzira na to koliko možete da platite tu famoznu flašu vina. Evo i nekoliko saveta koji bi trebali da Vam pomognu da izgledate malo iskusnije u pomenutim situacijama kada na red dođe Vaše (ne)poznavanje vina.

Uradite domaći zadatak kod kuće

Neće Vam škoditi malo istraživanja za budućnost. Upoznajte se malo sa terminologijom iz sveta vina, na primer različitim vrstama grožđa, regijama i naravno sa nekoliko najpoznatijih vinograda i vrsta vina. Ovo će Vam dati malo više samopouzdanja i razumevanja kada budete diskutovali o vinskoj karti. 

Neka (suptilno) uvide koliko ste spremni da platite

Ovo je pomalo nezgodno, ali je i jednostavnije nego što mislite, a svakako ćete pomoći i sebi i somelijeru – samo mu pokažite nekoliko vina iz karte koja Vam odgovaraju po ceni. Reč je o korisnom, neverbalnom gestu koji će Vas poštedeti sramoćenja i vrlo je čest način sporazumevanja sa somelijerom, te će ga on najverovatnije shvatiti i navoditi se njime.

Pomaže, ako znate i koju ćete hranu poručiti

Recite somelijeru i šta planirate da poručite za večeru. Nabacite šta volite i šta ne volite da jedete. On Vam čak može pomoći u tome šta da poručite za obrok. Skoro sa apsolutnom sigurnošću Vam možemo reći da čak ni šef kuhinje ne može tako vešto upariti odgovarajuće vino uz neku od svojih kreacija i time celokupno iskustvo podići na jedan još veći nivo. Ovo je Vaša prilika da istinski uživate u jelu u njegovom punom potencijalu.

Pomenite i prethodne „promašaje i pogotke“

Ukoliko redovno pijete vino, stavite mu do znanja za vino(a) u kojima ste uživali u prošlosti ili pak za neko na koje ranije niste obraćali pažnju. Ako volite više crno ili belo vino - neka zna i za to; kao i za Vaše stavove prema slađim i suvljim vinima, voćnim, lakšim ili težim vinima. Prava kompleksnost koja leži u dubinama i ukusima vina je tolika da ona dobra, stara da „crna(crvena) vina idu sa crvenim mesom, a bela sa belim“ zaista više ne važi.

Budite spremni na avanturu

Kada budete birali vino sa somelijerom, stavite mu do znanja i ako ste spremni za novo iskustvo. Možda će nekoliko različitih vina posluženih u čaši i uparenih savršeno sa svakim od jela obroka biti prava stvar za Vas. Ujedno, ovo je i sjajan način da probate više različitih vina i time proširite svoj repertoar.

Pitajte ga i o njegovim omiljenim vinima

Ljubazno ga pitajte i o njegovim favoritima. Skoro sigurno će imati nekoliko posebnih flaša koje nisu na vinskoj karti i koje čuva u podrumu kako bi impresionirao pravu mušteriju. A ako budete uživali u njegovom omiljenom vinu, sigurno će Vas zapamtiti kada se ponovo vratite u restoran.

Somelijer je tajno oružje

Prevaziđite svoje strahove i pozovite se na stručnost somelijera. Ne samo da ćete time poboljšati celokupan doživljaj večere već ćete i naučiti nešto što ćete pamtiti i vrlo verovatno iskoristiti nekada u budućnosti. Razmišljajte o somelijeru kao i bibliotekaru vinskog podruma. Oni nestrpljivo čekaju da ih neko pozove radi saveta.