Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Namirnice za zdravu probavu

Jedan od temelja zdravog života je i redovna stolica. Neredovna stolica i mnogo naprezanja dok ste "na onom mestu" mogu izazvati razne zdravstvene probleme. Međutim, nekoliko vrsta namirnica Vam to mogu znatno olakšati.

14 namirnica sa lečenje zatvora (lišavaju Vas konstipacije)

Jedan od temelja zdravog života je i redovna stolica. Neredovna stolica i mnogo naprezanja dok ste "na onom mestu" mogu izazvati razne zdravstvene probleme. Na svu sreću postoji nekoliko vrsta namirnica koje Vam to mogu znatno olakšati.

Bobice

Uzmite bobicu, bilo koju bobicu i znatno ćete olakšati stvari u pogledu zatvora. To je zato što je većina bobičavog voća odličan izvor vlakana, uključujući među njih i borovnicu, kupine, jagode i maline.

Bobice su ukusan način da pomognete debelom crevu da se pročisti. Sva čuda ovog sveta koja nisu ukusna, a dobra su za Vaše varenje Vam ništa neće značiti ukoliko ih ne pojedete, te se dosta toga svodi i na nalaženje namirnica u kojima ćete uživati dok ih jedete, a koje će imati i dosta vlakna koja bi stimulisala Vaše telo na akciju.

Jedan od najboljih načina da ih jedete je miks od bobica. Ukoliko nemate vremena da sednete i da ih jedete, možete od njih napraviti ukusan smuti koji ćete popiti dok ste u pokretu..

Izobilje antioksidanasa

Ne samo da će Vam bobičavo voće pomoći u čišćenju creva, već je i puno antioksidanasa koji će Vam pomoći da budete energičniji i da se osećate bolje, te će i sačuvati Vaše telo od zuba vremena kom niko ne može pobeći.

Suve šljive

Da nastavimo dalje sa namirnicom koja i ima reputaciju hrane koja pokreće creva. Suve šljive i sok koji se dobija od njih se često pominju kao odličan lek u slučaju konstipacije.

Reč je zapravo o usmenom, narodnom znaju koje nam je preneto, ali za koje postoje i neki klinički dokazi, jer je istraživanjima utvrđeno da su one daleko bolji način za tretiranje zatvora od upotrebe ljuske psilijuma. Istraživanja zapravo idu tako daleko da navode suve šljive kao „lek prvog izbora“ koji bismo trebali imati u vidu onda kada se radi o umerenom i nešto jačem zatvoru creva.

Suve ili sveže

Najčešći oblik u kom ih viđamo su suve šljive, ali ih pred kraj leta nalazimo i kao sveže voće. Kada jedete suve šljive unosite daleko više vlakana nego što biste ih unosili jedući sveže. Suve šljive će Vam skoro sasvim sigurno pomoći u slučaju konstipacije, a sveže šljive iako bogate nekim dodatnim vitaminima i nutrijentima ne moraju biti dovoljne da biste imali stolicu.

Pasulj

Pasulj sadrži mnogo vlakana i može pomoći Vašem digestivnom traktu da se pokrene onda kada se ulenjio. On je takođe dobar izvor vitamina i minerala, pa osim ukoliko se ne pridržavate neke posebne dijete trebali biste ga imati u planu kao sastavni deo zdrave ishrane.

Iako je pasulj zapravo bogat i ugljenim-hidratima koji se sporo vare, on ostvaruje svoje dejstvo stimulacije procesa varenja zahvaljujući i vlaknima koja sadrži. To znači da kada je pasulj sastavni deo Vašeg obroka, da se nećete samo zasititi ranije, već ćete duže vremena biti siti i imaćete bolje pražnjenje creva.

Dok je pasulj temelj nekih kuhinja, takođe ga možete dodati i kao sporedno jelo bilo kom proteinskom jelu, kako biste upotpunili obrok i došli do uvek-bitnih-vlakana za zdraviji načina života.

I minerali su bitni

Pasulj nije samo dobar izvor vlakana, on je takođe pun i minerala koji su potrebni telu kako bi vršilo mnoge od svojih funkcija svakog dana.

Brokoli

Redovno konzumiranje brokolija sigorno nećete imati nikakvih problema sa stolicom. I dok bi definitivno trebali da jedete što raznovrsnije, brokoli je jedno od povrća koje biste trebali jesti skoro svakodnevno kako biste bili zdraviji.

Brokoli probija sve granice kada pričamo o vitaminu C i čak samo jedna šolja brokolija Vam pruža više vitamina C nego što iznose dnevne potrebe Vašeg organizma, a samim tim Vaš imunološki sistem će biti u vrhunskom stanju.

Brokoli je krstonosno povrće, a ova porodica povrća često dospeva u vesti zbog različitih zdravstvenih benefita kao što su uloga u prevenciji zloćudnih tumora i poboljšanje zdravlja srca. Ostale krstonosne biljke su kelj, kupus, karfiol i prokelj.

Tako dobar za Vas

Brokoli često hvale kao super-zdravo povrće i to iz dobranog razloga. On nije samo sjajan način da stimulišete varenje, on Vam pruža i bitne minerale kao što su kalijum i kalcijum, dok takođe doprinosi i unosu proteina kako biste upotpunili svoje dnevne potrebe za njima.

Orašasto voće i semenke

Orašasto voće i semenke su iznenađujuće dobri izvori vlakana i pomoći će Vam da uvek imate redovnu stolicu. Popularno orašasto voće uključuje bademe i indijske orahe, a popularno semenje predstavljaju suncokretovo i bundevino seme.

Može se desiti da naletite na podatak da orašasto voće i semenke zapravo potpomažu konstipaciju, ali to nije tačno, jer kada ih jedete u okviru zdrave ishrane pomoći će Vam da imate redovnu stolicu, sve dok budete unosili i dovoljnu količinu vode uz njih.

Međutim, konzumiranje namirnica bogatih vlaknima u kombinaciji sa nedovoljnim unosom vode može uzrokovati zatvor.

Možda najbolja karakteristika koštunjavog voća i semenki jeste i ta što ih sa lakoćom možete nositi sa sobom, te tako ove namirnice postaju sjajna užina i pouzdan način za održavanje redovne stolice. Takođe su i prilično svestrane namirnice; često su sjajan dodatak salatama kojima sa lakoćom možete uneti dodatnu količinu dnevno potrebnih vlakana.

Izvor zdravih masti

Orašasto voće i semenke nisu samo dobar izvor vlakana, već takođe sadrže i zdrave masti koje će Vam pomoći da se zasitite tokom obroka ili će Vam pomoći da dočekate sledeći obrok koristeći se ovim plodovima kao užinom.

Jabuke

Za onu staru anglosaksonsku izreku „apple a day keeps you a doctor away“ (prevod sa en. jabuka dnevno Vas drži dalje od lekara) postoji dobar razlog i deo njega je i to što jabuke pomažu pravilno funkcionisanje sistema organa za varenje.

Ono što je zanimljivo, jabuke Vam takođe mogu pomoći i u određenim slučajevima dijareje. To je zato što se one ponašaju kao agensi koji povećavaju zapremninu hrane, pomažući kretanje otpada kroz digestivni trakt onda kada imate zatvor i učvršćivanje stolice onda kada imate dijareju.

Jabuke Vam mogu pomoći kod konstipacije, ali će Vam takođe pomoći i podizanjem energije, što će Vas naterati da se „pokrenete“ i tako će Vam posledično pomoći još u većoj meri sa problemom zatvora. Konstipacija je jedan zlokobni krug, jer Vas tera da budete manje aktivni, a vežbanje bi Vam moglo pomoći da imate redovnu stolicu.

Kuvane jabuke tokom zime

Jabuke su sjajno voće koje možete jesti tokom cele godine, ali tokom hladnih zimskih meseci najbolje ih jesti kuvane, a ne sirove. Jabuke se beru tokom jeseni i tad je najbolje vreme da ih jedete sirove, naročito one koje su lokalno organski uzgajane.

Slatki krompir

Jedna od koristi slatkog krompira je i visok sadržaj biljnih vlakana, što će Vam definitivno pomoći sa konstipacijom, jer će se njima stvari u Vašem stomaku pokrenuti onako kako bi inače trebale da se kreću.

Slatki krompir sadrži 4 g vlakana u porciji veličine jedne šolje, što se prevodi kao desetina onoga što Vam treba tokom celog dana. To je prilično dobra količina od preporučene dnevne količine i dovoljno veliki razlog zbog kog bi slatki krompir trebao da se nađe na Vašem redovnom meniju.

Slatki krompir je takođe odličan izbor i beta karotena, koje telo transformiše u vitamin A. Ovo je mnogo bolji izbor nego uzimanje suplemenata vitamina A, jer će telo tako iskoristiti ono što mu je potrebno, a ostalo će se bezbedno odstraniti, te nemate brige oko toga da ćete ga uneti i previše.

I pečeni slatki krompir će Vam pomoći

U pečenom neoguljenom krompiru takođe možete uživati i tako izvući vrlo slične koristi iz njega. Iako je slatki krompir mnogo bolja opcija, trebalo bi da se hranite izbalansirano i krompir može biti deo takve ishrane, čak i pored toga što je bogatiji skrobom u odnosu na slatki krompir.

Suvo voće

Već smo govorili o suvim šljivama, ali takođe se možete odlučiti i za bilo koje drugo suvo voće, jer sam proces sušenja voća koncentriše sve nutrijente voća, pa tako i vlakna.

Popularno suvo voće sa pozamašnom količinom vlakana su čips od banane, suve kajsije, suve jabuke, suve breskve i suve maline.

Sve te voćke će Vam ponuditi i dodatne benefite pored samih vlakana koje sadrži. Mnoge od njih sadrže minerale, vitamine i antioksidanse koji će Vam pomoći da imate više energije i da se izborite sa danom kojim je pred Vama. To je daleko bolje nego okretanje čistom šećeru u te svrhe.

Pazite na unetu količinu šećera

Sušeno voće sadrži koncentrisanu količinu svega onoga što voće inače sadrži, uključujući i šećer, pa biste trebalo da pazite da ne preterate u njegovom konzumiranju u tako unesete dnevnu količinu ugljenih-hidrata samo u jednom naletu.

Jedite polako suvo voće i stvarno ga dobro sažvaćite.

Ovsena kaša

Možda već znate kako Vam ovsena kaša može pomoći da snizite nivo holesterola, ali ona je takođe sjajna i za rad Vašeg digestivnog trakta.

Pored toga što pomaže pri problemu konstipacije, ovas Vam može pomoći da normalizujete nivo šećera u krvi i sa problemima vezanim za krvni pritisak. Iz tog razloga ga preporučuje mnoga udruženja kardiologa.

Drobljeni integralni ovas je postao popularan u poslednjih nekoliko godina, jer sadrži skoro dva puta više vlakana od valjanih ovsenih zrna. Ukoliko i niste neki obožavalac ovsene kaže, možda bi trebalo da date šansu drobljenom integralnom varijetetu, jer ćete tako jeste upola manje kako biste došli do iste količine vlakana.

Savršeni doručak?

Ovsenu kašu često predlažu kao dobar način da se počne dan. Možete joj dodati neko bobičavo voče, koje smo iznad već pomenuli kao sjajan način da pomognete sebi kada imate zatvor.

Sočivo

Prvo, dodavanjem sočiva na Vaš dnevni meni imate siguran način kojim ćete izbeći problem konstipacije. Ono je odličan izbor vlakana, vitamina i minerala i često se navodi kao namirnica koju odobravaju različiti režimi ishrane.

Sočivo je sjajno sporedno jelo, jer sadrži ugljeni-hidrat koji nazivamo „sporim šećerom“, a rangira se i prilično nisko po pitanju glikemijskog indeksa. Ono Vam može pomoći da regulišete nivo šećera u krvi, te će Vam tako pomoći da održite telesnu masu ili dođete do zdravije vrednosti telesne mase.

Priprema sočiva je lagana, radi se o jednostavnom kuvanju sočiva sve dok ono ne omekša do željene mekoće. Ostaje dobro i posle više dana, pa možete pripremiti veću količinu nego što Vam je potrebna i tako ćete dobiti brzo rešenje za sporedno jelo kada Vam ono zatreba.

Malena elektrana

Sočivo možda jeste sitno, ali je itekako moćno u mnogim stvarima, ne samo u pomoći kod konstipacije. Puno je bitnih mineralima poput kalijuma i gvožđa te njegovim konzumiranjem imate više od jednog benefita.

Slatki kukuruz

I kukuruz će Vam pomoći kod zatvora zahvaljujući svom sadržaju biljnih vlakana. On takođe sadrži i vitamin C i minerale poput kalijuma i magnezijuma koji pomažu Vašem telu u svakodnevnim procesima. Bitno je da sagledate celu sliku i da shvatite povezanost između različitih sistema u telu te da ne gledate na problem zatvora kao problem koji se tiče isključivo sistema organa za varenje.

Najbolju opciju predstavlja organski uzgojen kukuruz, ukoliko želite da pomognete sebi sa konstipacijom. Lokalno uzgojen kukuruz sa organske farme je i ovde poželjan.

Ukoliko Vas konzumiranje kukuruza čini nervoznim zato što ste videli kako nesvaren može proći kroz Vaš probavni trakt, ne brinite. To se događa zato što neka od zrna jednostavno ne sažvaćete dovoljno dobro, te tako ljuska ostaje netaknuta pa tako i celo zrno onda kada se nađe u stomaku.

Takođe se možete osloniti i na kokice

I kokice Vam mogu pomoći sa zatvorom, sve dok su u pitanju samo čista zrna kukuruza koja su iskokana na suvo – bez ulja i soli i bez dodataka kao što su popularni prelivi ili puter i samo pomoću toplote mikrotalasne pećnice, recimo.

Čak i cela zrna u kokicama će Vam pomoći da stvari malo „pokrenete.“

Braon pirinač

Ukoliko izbegavate pirinač zato što ste čuli da on uzrokuje zatvor, vreme je da u svoju ishranu uvedete braon pirinač. Ovo je neobrađena verzija pirinča, pirinač sa celim svojim zrnom. Integralna zrna Vam mogu pomoći da održite redovnu stolicu i da tako i izbegnete epizode konstipacije.

Porcije braon pirinča veličine jedne šolje će Vam obezbediti oko 3,5 g vlakana što je oko 14% od onoga što nam je preporučeno kao potrebni dnevni unos. Zadovoljavanje dnevne potrebe za vlaknima je bitan faktor ukoliko želite da sprečite konstipaciju.

Braon pirinač sadrži antioksidanse koje jednostavno ne možete naći u belom pirinču. To je zato što su belom pirinču oduzeli mnoge njegove sastavne delove, a potom su ga „ispolirali“ do njegove bele boje. Ovaj proces obrade mu oduzima nutrijente koje on inače sadrži.

Izbegavajte beli pirinač

Beli pirinač se dovodi u vezu sa pojavom konstipacije i jedna od glavnih razlika između njega i braon pirinča je upravo u sadržaju vlakana.

Artičoke

Dodavanje artičoka u svoj regularni meni možete sebi pomoći da sprečite pojavu zatvora, jer i one sadrže vrlo mnogo vlakana. One su takođe pune i vitaminima kao što je vitamin C i mineralima poput magnezijuma, kalijuma i gvožđa.

Pomoć Vašem varenju

Artičokama se pripisuje pomoć u svim vrstama poremećaja sistema organa za varenje pa tako i kod konstipacije. To je čini bitnim povrćem za jelo na regularnoj osnovi. Najbolje je kupiti ih sveže i pripremiti ih kao sporedno jelo.

Prokelj

Prokelj Vam može pomoći u potrazi za načinom da povećate količinu dijetetskih vlakana koje bi trebalo da unosite i tako Vam pomoći i da mnogo ređe doživljavate epizode konstipacije. Ovo povrće veličine jednog zalogaja za Vas može uraditi daleko više od toga što će Vam obezbediti redovnu stolicu.

I prokelj je deo porodice krstonosnog povrća i obezbeđuje organizmu puno vlakana. On je odličan izvor vitamina C i takođe se dovodi u vezu i sa nekim antikancerogenim svojstvima.

Konzumiranjem prokelja ne pomažete sebi samo kratkoročno, već takođe i dugoročno, jer jačate svoj imunološki sistem i smanjujete rizik za obolevanje od nekog oblika raka.

Način za pripremu ukusnog prokelja

Ukoliko ste u prošlosti imali loše iskustvo sa prokeljom, vreme je da mu pružite još jednu priliku. Kupite svež prokelj i poređajte ga u neki sud za pečenje. Poprskajte ga sa maslinovim uljem i balzamiko sirćetom. Pecite ga oko 30 minuta na nekih 200 stepeni Celzijusa i proveravajte njegovu mekoću.