Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Namirnice koje popravljaju raspoloženje

Namirnice koje jedemo imaju dubok uticaj na naš svakodnevni život. Uskraćivanje vitalnih nutrijenata često za posledicu ima promenu raspoloženja, od onih blagih pa sve do pravih simptoma depresije. Stručnjaci se slažu: ako Vam je mozak srećan i aktivan, neće biti ni ružnih masnih naslaga na stomaku.

Lekar Drew Ramse nam nabraja 10 namirnica koje će nam popraviti raspoloženje i očuvati telesno i mentalno zdravlje...

Crna čokolada

Svi se osećaju bolje kada pojedu makar i kockicu čokolade, ali iza ovoga se krije i naučno objašnjenje. Nažalost, nauka takođe kaže da nam je potrebno svega nekoliko grama dnevno, te su svi oni koji su nam govorili da je proždiranje cele čokolade loše po nas, bili u pravu.

Ne samo da će Vam popraviti raspoloženje, već i protok krvi, fokus i bistrinu misli. Da biste ograničili unos na korisnu količinu za popravak raspoloženja, uzmite crnu čokoladu umesto mlečne alternative. Mlečna čokolada možda jeste kremasta i ukusnija, ali uglavnom ima mleko i šećer.

Kvalitetna crna čokolada ima veću koncentraciju aktivnih sastojaka kakaa i stoga je efikasnija, a i nije mnogo kalorična.

Špargla

Kratka lekcija iz hemije: serotonin je hemikalija u našem mozgu zbog koje se osećamo dobro i reguliše nam raspoloženje. Tripofan je hemikalija koje je neophodna kako bi naše telo proizvodilo serotonin i od svih biljaka najviše je ima u špargli. Ćuretina je takođe bogata triptofanom, ali ćurke nisu biljke.

Ne samo da je špargla dobar izvor ove supstance, već je takođe bogata koncentracijama folata. Skorašanja istraživanja predlažu da nizak nivo folata može doprinositi depresiji i disbalansima raspoloženja.

Dagnje

Iako ih baš i ne možete ubaciti u džep i pojesti na putu do posla, one su efikasan način da se popravi raspoloženje. One su takođe sjajan deo redovne, zdrave ishrane; dagnje su bogate proteinima i nisu tako masne niti bogate kalorijama kao druge morske namirnice. Ono što im daje mesto na ovoj listi je visoka koncentracija vitamina B12 koji se u njima nalazi.

B12 je nutrijent koji nam je izuzetno potreban. On pomaže da pojedinačne ćelije u mozgu budu otpornije na degradaciju kako starimo. Uz to, one sadrže i nutrijente poput joda, cinka i selenijuma koji regulišu rad štitne žlezde. Ova žlezda reguliše i Vaše raspoloženje i zdrava tireoidea će držati u balansu Vaše ponašanje.

Čeri paradajz

Veliki paradajz je zapravo samo veliki čeri paradajz, ali razlika je bitna za ovu našu svrhu. Paradajz je bogat likopenom kao antioksidansom. Antioksidansi su čudesni kada govorimo o reparaciji i prevenciji oštećenja u našim telima, a likopen se izdvaja što sprečava inflamaciju na nivou mozga. Ova inflamacija može voditi i simptomima depresije, pa zdrav mozak znači i zdravo raspoloženje.

On se nalazi u kori paradajza, pa zato nam je čeri bitan; šaka čerija ima više likopena u svojoj kori nego jedan veći paradajz. Zanimljivo, maslinovo ulje je ono koje pomaže apsorpciju likopena  i ima i druge zdravstvene benefite samo po sebi.

Šaka čeri paradajza i malo maslinovog ulja bi trebalo da budu Vaša sledeća salata; možete je poslužiti baš uz dagnje.

Crvena blitva

Ova vrsta blitve bogata magnezijumom ima bogatu crveno-zelenkastu boju i sadrži i druge nutrijenta koji popravljaju raspoloženje. Poput soje i spanaća, koncentracija magnezijuma koja se nalazi u blitvi će Vas ispuniti energijom i pomoći da se borite sa depresivnim simptomima.

Magnezijum je hranljivi sastojak koji je neophodan za mnoge reakcije koje se dešavaju na nivou mozga, a fali ga u mnogim namirnicama i time i ishranama.

Govedina, prirodan uzgoj

Veliki deo komercijalno uzgojene stoke, odnosno mesa koje nalazimo u supermarketima, se hrani sa žitaricama u kontinuitetu. Iako je ovaj metod jeftiniji i vrlo brzo utovi životinje, nije nimalo idealan način ishrane.

Govedina koja je uzgajana na pašnjacima je neuporedivo zdravija, počevši od manjeg sadržaja masti. Uz to, ona ima i višu koncentraciju omega-3 masnih kiselina od prvo-navedene alternative kao i masni proizvod znan pod imenom CLA – konjugovana linolenska kiselina. CLA pomaže da se smanji nivo stresa i ima pozitivan uticaj po masne naslage na stomaku.

Plavi krompir

Dok su pomfrit, čips i druge slane grickalice tehnički proizvod povrća, samo lažete sebe ako mislite da ih to čini zdravima. Beli krompir se ispeče u zlatni pomfrit , ali njemu fali prilično mnogo nutrijenata, a kada ga dotakne još ulje, nije više dobar za Vas.

Plavi krompir se teže nalazi, ali specijalizovane prodavnice i pijace proizvođača su dobra mesta da se nađe. Kao antioksidansima bogat paradajz, plavi krompir je pun antioksidanasa zvanih antocijanini. Ove moćne supstance štite moždane ćelije od zapaljenja – što reguliše raspoloženje – i poboljšavaju pamćenje.

Ako ne možete da ga nađete, crni pasulj ili patlidžan su takođe bogati antocijaninima.

Grčki jogurt

Ova varijanta jogruta doživljava pravi preporod i taj trend je tu sa razlogom. Jogurt je koktel dobrih stvari: proteina, kalcijuma i probiotika koji pomažu varenje… Ako ne unosite dovoljno kalcijuma u ishrani, može doći i do negativnih promena raspoloženja poput anksioznosti, depresije, iritabilnosti…

Iako postoje mnogi proizvodi od mleka bogati kalcijumom, grčki jogurt je dobar izbor jer osim svih korisnih stvari koje sadrži kao i obični jogrut, ima i više proteina. Obratite pažnju na skrivene kalorije, šećer i visok sadržaj fruktoznog sirupa u grčkom jogurtu koji je obogaćen voćem.

Postoje zdrave opcije koje su pune kalcijuma, ali bez puno kalorija.

Med

Opšte poznata mudrost kaže da je običan šećer, procesuirani šećer, loš po Vas (naročito u količinama u kojima ga jedemo). Pa Vam može izgledati čudno da se ovako slatka namirnica našla na našoj listi.

Istina je da med ima više da nam ponudi od šećera; pun je anti-inflamatornih supstanci i pomaže u ublažavanju depresije. Dodajte ga malo u činiji zdrave ovsene kaše ili ga umešajte u šolju čaja, ali učinite sebi uslugu i ne jedite ga kašikom – med je poprilično kaloričan.

Jaja

Naučna zajednica se dugo ograđivala od jaja. Ali pre izvesnog vremena, počeli smo da bolje razumemo „dobri holesterol“ i to je prevagnulo u korist jaja. Jaja su neverovatna. Puna su joda, vitamina B, omega-3 masnih kiselina i cinka; sve to ima ozbiljne uloge u regulaciji raspoloženja.

Jaja su takođe zdravija alternativa prerađivanim žitaricama ili doručku bogatom ugljenim hidratima i tu je bezbroj ukusnih načina za pripremu. Takođe, tu je i značajan faktor kontroverze koji okružuje uzgoj pilića sa etičke strane, ali eto i nekih neokrutnih rešenja za kupca koji je savestan.