Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Namirnice koje nikada ne treba podgrevati

Evo i nekih od namirnica i razloga zbog kojih ih nikada ne treba podgrevati u rerni, šporetu ili u mikrotalasnoj pećnici...

Celer

Sa visokim sadržajem nitrata može postati toksičan ukoliko ga podgrevate.

Piletina

Zbog visokog sadržaja proteina, piletina može uzrokovati veći broj digestivnih tegoba ako je podgrevate posle dan ili dva. Najbolji način da je konzumirate posle dan ili dva je da je dodate u hladnu salatu ili napravite sendviče.

Spanać

Spanać kao i drugi zeleniš je vrlo bogat gvožđEm i pun nitrata. Ako se podgreje, ovi nitrati mogu biti konvertovani u nitrite i neke druge kancerogene supstance koje su odgovorne za nastanak tumora.

Jaja

Ova proteinska namirnica koja krasi doručak mnogih ljudi ne bi trebala biti izložena toploti po drugi put. Podgrevanje jaja na visokim tmeperaturama ih čini toksičnim i možete ozbiljno naškoditi sistemu organa za varenje.

Pečurke

Ova namirnica je idealna za konzumiranje istog dana zbog svog bogatog sadržaja proteina. Pre nego što ih pripremite, odredite tačnu količinu koju znate da ćete konzumirati.

Pirinač

Prema istraživanjima konzumiranje pirinča koji duže stoji na sobnoj temperaturi može biti izvor trovanja hranom jer na njemu postoje bakterijske spore koje će tu i ostati čak i ako ga podgrejete.

Rotkvice i repice

Ovo su česti sastojci supa i paprikaša. Zbog bogatog sadržaja nitrata podgrevanje povrća se ne savetuje jer ono postaje toksično.

Ulja

Ulja poput orahovog, lešnikovog, lanenog ili od semenki grožđa imaju vrlo niste tačke ključanja. Dakle, kada ih podgrejete ona postaju užegla. Izbegavajte njihovu upotrebu u kuvanju i polivajte njima obroke pošto ih pripremite jer tako poboljšavaju ukuse.

Cvekla

Cvekla je takođe puna nitrata i gvožđa kao spanać. Njeno podgrevanje može biti izvor mnogih nevolja, pa je najbolje jesti je hladnu, ako išta ostane od nje.

Zelena salata

Ovaj zeleniš kao povrće je najbolje konzumirati u sirovom stanju. Kuvajte je ako morate, ali nikada je ne podgrevajte jer visok sadržaj nitrata i ovde uzrok je trovanjima.

Krompir

Krompiri su hranljivi, ali oni gube svoju nutritivnu vrednost ako im dopustite da stoje na sobnoj temperaturi i predugo. Zapravo mogu postati toksični i uzrokovati bolesti, kao trovanja hranom.