Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Najzdravije namirnice za jesen

Dani postaju hladniji, ali u kuhinji je sve vrelije! Raznovrsnost namirnica koje su Vam dostupne, ovih dana je zaista neverovatna. Definitivno biste trebali da odvojite malo vremena i da uživate u onome što jeseni nudi...

11 namirnica koje bi trebalo jesti ove jeseni

Dani postaju hladniji, ali u kuhinji je sve vrelije! Raznovrsnost namirnica koje su Vam dostupne, ovih dana je zaista neverovatna. Definitivno biste trebali da odvojite malo vremena i da uživate u onome što jeseni nudi. Da li ste spremni?

Jabuke

Jabuke su sjajna užina koju možete grickati „u letu“, a takođe su i neverovatno zdrave. Pojedite jednu izjutra ili kao užinu usred dana, a kada dođete kući možete ih iskoristiti kako biste pripremili neka sjajna jela.

Jabuke su takođe pune antioksidanasa i sadrže dosta vlakana, pa su dobar izbor za organizam u celosti.

Prokelj

Ove zelene loptice Vam možda prizivaju neprijatna sećanja, jer su Vas verovatno terali da ih jedete kada ste bili dete – ali manite se tih uspomena, jer one mogu imati i božanski ukus, ako ih pripremite kako treba.

Kako mogu pomalo biti gorke, probajte da ih kombinujete sa nekim ukusnim sosevima, jer im oni zaista mogu poboljšati ukus. Samo jedna šolja prokelja sadrži više nego duplo od preporučene dnevne doze vitamina K, a takođe su sjajan izvor i gvožđa i folata.

Paštrnak

Možda i ne izgleda tako ukusno (zapravo podseća na bezbojnu šargarepu!), ali ovo povrće ima čudesni slatki, pomalo orašasti ukus. Možda i nećete želeti da ga grickate takvog kakav jeste, ali ga zasigurno možete koristiti kao prelepi dodatak Vašim jelima sa pirinčem i krompirom ili ga pretvorite u sjajne supe i soseve.

Paštrnak je odličan izvor kalijuma i takođe je bogat vlaknima.

Kruške

Njihova sočna konzistencija i slatki ukus su dovoljni razlozi da ih volite, ali kada ih iskombinujete sa nekim od drugih ukusnih sastojaka i koristite za pripremu ukusnih obroka, ubrzo će Vam postati omiljeno voće.

Kruške su takođe sjajan izvor vitamina C i bakra, a bogate su i vlaknima.

Karfiol

Karfiol je izuzetno povrće koje se može koristiti u mnogim jelima. Možete ga spremati na pari, kuvati ili peći – a ukoliko Vam i to nije dovoljno, takođe ga možete blendirati kako bi dobili ukusnu kašu, pire za supu ili ga prekriti sirom ili pavlakom i ubaciti u rernu.

Jednostavno je sjajno sporedno jelo uz svaki obrok, a čak i sadrži sastojke koji Vam mogu pomoći da smanjite rizik od obolevanja od raka i snizite nivo holesterola. Takođe je dobar izvor vitamina C, pa će pomoći jačanju Vašeg imunog sistema tokom svih hladnih i kišnih dana.

Bundeva

Bundeva nije samo sjajni rekvizit Noći veštica, ona je takođe i ukusno povrće sa pomalo slatkastim ukusom. Sjajan je dodatak mnogim jelima i naročito je ukusna ukoliko je mešate sa drugim tipičnim jesenjim ukusima, kao što su cimet i đumbir.

Bundeva je takođe odličan izvor omega-3 masnih kiselina i vitamina A.

Indijski krompir

Ako Vam je dosadio ukus i miris običnog krompira, što ne biste probali nešto novo? Indijski krompir je nutritivno bogatiji od običnog krompira i zaista ima božanski ukus.

Takođe je dobar izvor vitamina A i gvožđa, a pokazuje i sjajno protivupalno dejstvo.

Repa

Repa je dobro, staro povrće koje sjajan izbor za jesen. Njen umereni ukus se sjajno slaže sa moračem, hlebnim mrvicama ili braon šećerom. Ukoliko već ne volite njen ukus, da Vas podsetimo da je njen koren dobar izvor vitamina C, dok je njeno lišće puno vitamina A, K i folata.

Nar

Ukoliko zaista niste ushićeni zbog nara, jer Vam se ne sviđa njegov izgled, trebalo bi da Vas makar uzbudi njegov divni ukus i njegov antioksidansni efekat. Možete ga jesti takav kakav je ili ga dodati raznim jelima, a njegov sok je sjajan i kao dresing za salatu.

Pored pomenutih antioksidanasa, on takođe sadrži i mnogo vitamina C i folata

Urme

Ovo misteriozno voće je slatko i ide uz tako mnogo kombinacija – sigurno će postati jedan od Vaših favorita. Grickajte ga dok gledate TV (daleko su bolje od Vaše čokolade!) ili ga koristite u paprikašima, desertima ili drugim jelima.

Urme imaju veoma malo masti, ali su sjajan izvor kalijuma i vlakana.

Kivi

Ovo predivno zeleno voće će sigurno uneti malo tropske atmosfere u Vašu hladnu, hladnu kuhinju! Sjajan je sirov, ali ga takođe možete dodati i mnogim voćnim salata ili ga koristiti da pravite deserte.

Kivi ima više vitamina C od narandži, a takođe je dobar izvor i kalijuma i bakra.