Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Miriše li Vam dom na praznike?

Sećate li se kako Vam je dom nekada mirisao u doba zimskih čarolija? Taj prelepi miris raznih kolača i mnogih drugih tradicionalnih i netradicionalnih jela je stvarao posebnu atmosferu koju nikada nećete zaboraviti. Ukoliko želite da ove godine Vaš dom ispunite prijatnim prazničnim mirisima i da ponovo proživite atmosferu koje se sećate kao dete ili da doživite nešto „filmski“ novo, imamo nekoliko ideja za Vas.

Cimet

Cimet je dakako jedna od najistaknutijih mirisa u vreme praznika – danas ga je zapravo vrlo teško zaobići. Njegov slatkasti i intenzivni miris neće samo ugoditi Vašim čulnim kvržicama, već će Vam pomoći i da sebi olakšate tegobe vezane za digestvini trakt uključujući i mučninu – probleme koji se često vezuju za prejedanje.

A kako ga koristiti? Od njega možete napraviti čaj, sjajan je u kolačima, često se koristi i u kuvanom vinu, a štapići cimeta izgledaju i mirišu bajno pa se često koriste i kao ukrasi u doba praznika.

Đumbir

Snažna aroma đumbira je od skora sa nama i sjajan je izbor za mnoga jela i napitke, ali takođe sa sobom nosi i mnoge druge koristi. Đumbir će Vas prijatno ugrejati, što je naročito bitno tokom hladnih zimskih dana i takođe je sjajan saveznik Vašeg imunološkog sistema. Takođe će Vam pomoći sa varenjem, pa je savršen izbor u doba praznika, kada ste u neprekidnoj opasnosti da se prehladite ili da imate problema sa stomakom.

Đumbir se koristi u obliku čaja, dodaje se kolačićima ili drugim desertima (ukoliko želite nešto sasvim novo probajte palačinke sa đumbirom). On je takođe i vrlo bitan sastojak azijskih kuhinja – pa ukoliko pripremate nešto drugačiju prazničnu-egzotičnu večeru, đumbir je definitivno odličan izbor.

Ruzmarin

Ruzimarin je biljka koja je popularna tokom cele godine, ali u doba praznika može biti zaista poseban. Osim što ima sjajan ukus, on takođe širi i prijatan, umirujući miris, pa se često koristi i kao lek za stres i glavobolje. Njegov intenzivan, osvežavajući miris je sjajan u kombinacijama mnogih jela, a u domu stvara vrlo prijatnu atmosferu.

Ruzmarin se često koristi kao začin za različita pečenja, jer im daje divan ukus, ali takođe može biti i vrlo koristan u supama ili čorbama, paprikašima i sosevima. Ukoliko ste voljni da eksperimentišete, probajte pire krompir sa njime, a najhrabriji kuvari se usuđuju da naprave i kolačiće od ruzmarina. Još jedan savet: grančice ruzmarina su sjajni ukrasi, pa ih možete, ako već niste, okačiti negde.

Karanfilići

Karanfilići nemaju samo zanimljiv oblik, već takođe imaju i vrlo lepu aromu i mnoge druge benefite. Odlični su za varenje i mnogi takođe veruju da imaju i antibakterijska i antivirusna svojstva, pa Vam mogu pomoći da osnažite svoj imunološki sistem tokom hladnijih, zimskih dana.

Njih možete staviti u mnoga pečenja i tako im produbiti ukus, ali i kolače i mnoge napitke koji se pripremaju u ovo doba godine, a zbog svog prijatnog mirisa i zanimljivog oblika mogu se koristiti i kao lepa dekoracija. Još jedan savet: ukoliko stvarno želite da stvari začinite u preostalim danima doba praznika, možete i žvakati karanfiliće – osvežiće dah, što će Vam sigurno pomoći da ukradete poljubac ili dva više u narednih nekoliko dana.

Oraščići

Ovo je još jedan od začina koji sa obzirom na svoju veličinu daje zaista mnogo arome. Prvo, malo upozorenje: uvek treba dodavati vrlo male količine oraščića, jer veće količine mogu imati štetno dejstvo po organizam. Nema potrebe da brinete: čak i prstohvat ovog narendanog začina nosi eksplozuju ukusa i pozitivno će uticati na Vašu probavu.

On je sjajan u mnogih kolačima i pitama i čudesan je kada se nađe u šolji toplog mleka – pomaže Vam da se opustite i zaspite lakše. Takođe se slaže odlično i sa sastojcima mnogih likera i uvek ga možete ubaciti u mnoga sporedna jela od povrća.