Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Pravilna ishrana za leto

Pravilna ishrana za leto Tražite li nove načine da svoju ishranu načinite pravilnijom i zdravijom? Upravo leto i toplo vreme vam mogu pomoći da konačno počnete da se hranite raznovrsnije i kvalitetnije. Duži dani i sezona voća i povrća koja je u jeku, u toku narednih mesec-dva predstavljaju odličnu osnovu da promenom načina ishrane poboljšate svoje zdravlje, skinete suvišne kilograme, ali i lakše podnesete vrućine ...

Pravilna ishrana za leto

Promenite strukturu ishrane, promenite navike. Ovo jeste teško, ali zaista nije jako teško... Uz samo malo napora, ovog leta možete izgledati bolje, postati zdraviji i osećati se lakše - uprkos vrućinama. Idemo redom...

Doručak

I pored toga što je doručak često najmanji obrok koji uzimamo tokom dana, on je najvažniji, jer utiče na ishranu tokom celog dana. Ono što ste pojeli (ili niste pojeli) za doručak, utiče na to koliko ćete biti gladni u vreme ručka, večere ili užine. Ako doručak preskočite, vaš ručak će verovatno biti obilan, a upravo na taj način ćete uneti ogromnu količinu potpuno nepotrebnih kalorija u svoj organizam. Pa – na koji način lepo vreme može pomoći u sticanju zdravih navika u ishrani?

Napravite sebi određeni sistem ishrane, gde će osnova biti sama priroda. Sada kada je sunce stalno tu, i temperature su visoke – čim se razbudite pokušajte što više da jedete napolju, na otvorenom. Odaberite mesto koje vam odgovara – dvorište, klupu ili neko drugo mesto koje vam se dopada – i odvojte 10 – 15 minuta da jedete i uživate. Nema potrebe da jedete jaja ili slaninu, hladan sendvič ili sveže povrće je sve što vam je potrebno da započnete dan.

Ručak

Ovo je problematičan obrok i to sa dva aspekta:

  1. Ukoliko jedete u restoranu, ne možete sami odrediti veličinu porcije
  2. Nakon ručka obično sledi odmor ili sedenje u kancelariji, dakle – retko bivamo aktivni. To znači da unesemo dosta kalorija koje kasnije ne potrošimo.

Koje nas glavne opasnosti vrebaju za ručkom?

  • Nema kompleksnih ugljenih hidrata (jedemo obično beli hleb)
  • Manjak svežeg povrća i salate
  • Opasna hrana (pomfrit i slična kalorična hrana)

Rešenje? Skuvajte ručak sami i ponesite ga na posao. Tako najlakše možete da kontrolišete količine, dodate povrće i salatu u dovoljnim količinama i da budete sigurni da unosite kompleksne ugljene hidrate... Za desert uzmite voće. Na taj način, dakle, izbegavate nezdrave obroke i slatkiše.

Sa stanovišta potrošnje kalorija, bilo bi dobro da i ručak pojedete napolju, van kancelarije. Ukoliko odaberete mesto koje se nalazi na 10 minuta hoda od posla, samo time što odete do tamo i vratite se – sagorećete dodatnih 120 kalorija. Još uvek niste sigurni? Navikli ste da ručate sa kolegama? Nikakav problem – idite zajedno. Neka svako ponese svoj ručak... Ili neka svaki dan po jedan član tima napravi zdrav ručak za sve ostale. Tako jačate i timski duh, a pritom se i hranite zdravo... Dakle – svi dobijaju!

Večera

I kada je večera na redu, nastavite sa korišćenjem prednosti dužih dana i potpalite roštilj. Roštilj koji pečete napolju podrazumeva i dobru hranu i druženje, a pri tom ste na svežem bhranu opet spremate na zdraviji način. Možete jesti pljeskavice ili ćevape, ali se isto tako odlučiti za još zdraviju varijantu kao što su piletina ili riba. Na roštilju meso će zadržati mnogo manje masnoće nego da ste ga pržili na ulju.

Pri tom, kada već palite roštilj, zašto biste se ograničili samo na meso? Dodajte na roštilj i povrće po želji. Stavite nekoliko klipova kukuruza ili iseckanu papriku, luk ili paradajz – za šta god da se odlučite imaćete savršen prilog uz meso. Ukoliko imate mesto gde da to izvedete – pečenje roštilja će vam oduzeti isto vremena kao da ste otišli u restoran.

Ostali saveti:

U ovom periodu godine sve je prepuno boja, sve cveta i sezona je odmora. Neka mnoštvo boja bude i u vašem tanjiru. Povrće u sezoni ima zaista odličan ukus, a istovremeno ćete se po ovom toplom vremenu uz lakšu ishranu i osećati bolje i prijatnije.

  • Ljubičasta – plavi paradajz, luk, borovnica, grožđe
  • Narandžasta – pomorandža, paprika, bundevice
  • Žuta – jabuke, paprike, banane, kukuruz
  • Crvena – jabuke, paprike, trečnje i višnje, jagode
  • Zelena – paprike, kivi, grožđe, grašak, salata
  • Bela – karfiol

Eliminisanje gaziranih pića i gazirane vode je takođe poželjno. Zamena gaziranih pića običnom vodom je idealna, ali ako ipak više volite da pijete slatka pića – odlučite se za limunadu ili hladan čaj. Oba ova pića imaju pomalo kofeina i šećera, pa predstavljaju perfektan izbor za tople dane. Ili unosite tečnost tako što ćete pojesti parče svežeg krastavca ili pomorandže. Ako želite, možete ih i iscediti i dodati u čašu vode.