Najbolji kolač od čokolade
Predstavljamo Vam recept za najbolji kolač od topljene čokolade koji će zadovoljiti i najveće ljubitelje slatkiša. Ovaj dezert je lako napraviti, a možete ga prilagoditi svačijem ukusu.
Recept za najbolji kolač od topljene čokolade
U većini svetski poznatih restorana, najpopularnija poslastica je kolač od topljene čokolade. Iako zvuči relativno komplikovano, ovaj dezert je lako napraviti, a kao i svaki dobar kolač, dozvoljava dovoljno varijacija na temu, da svi ukusi mogu biti zadovoljeni.
Ukoliko će ovaj kolač, na primer, jesti iskreni obožavaoci čokolade, njena jačina se može dodatno pojačati dodavanjem supene kašike jake crne kafe u čokoladnu smesu, nakon dodavanja žumanaca.
Čokoladni ukus i boja se mogu dodatno naglasiti šećerom u prahu, šlagom, slatkom pavlakom ili čokoladnim sosom (ako smatrate da čokolade nikad nije previše).
Ako ste ovaj dezert planirali za one koji više uživaju u voću umesto u čokoladu, naš je predlog da parče kolača kombinujete sa malinama ili jagodama, bilo da su u obliku kompota ili sveže posluženi uz kolač. Svežina ovog voća će dodatno obogatiti kremasti ukus kolača.
Ukoliko ovaj kolač poslužujete uz kafu ili čašu mleka, ili uz dve kugle sladoleda, nećete pogrešiti.
Sad kada imamo vašu pažnju, vreme je da vam odamo tajnu najboljeg recepta za kolač od otopljene čokolade :
Sastojci:
- 1 šolja (170 g) iseckane čokolade za kuvanje
- 10 supenih kašika putera
- 1-1/2 šolja šećera u prahu
- 1/2 šolje brašna
- 3 cela jaja, razdvojiti žumanca od belanaca
- 3 žumanca
Priprema:
Uključite rernu na 200º C. Podmažite 6 keramičkih modli (za pudding ili sufle) i stavite ih u pleh, na papir za pečenje. Topite na pari puter i čokoladu, uz lagano mešanje, sve dok se čokolada potpuno ne otopi. Dodajte 1-1/2 šolju šećera u prahu i brašno. Dobro izmešajte. Dodajte 6 žumanaca, mešajte mikserom ili žicom dok smesa ne bude ujednačena. U drugu posudu, umutite penu od belanaca dok ne bude čvrsta. Lagano umešajte čvrstu penu od belanaca u čokoladnu mešavinu, kašikom ili silikonskom varjačom, nikako mikserom. Ovu smesu prespite u prethodno pripremljene keramičke modle. Pecite 14 do 15 min., odnosno dok kolači ne budu pečeni na ivicama, ali meki u sredini. Ostaviti da odstoji 1 minut. Nožem nežno odvojiti ivice od kalupa i izručiti (prevrnuti) na dezertne tanjire. Služiti vruće, sa omiljenim prelivom.
Uživajte!