Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Klasični recepti evropske kuhinje

Prošetali smo Evropom i raspitali se koja hrana spada u klasičnu kuhinju. Donosimo vam tri nova recepta, svaki karakterističan za svoje prodručje - pesto sos, kiseli paradajz i ukiseljena jaja. Odaberite onaj koji vam više prija i isprobajte kako će se dopasti vašim ukućanima.

Klasični recepti Italija i Rusije

Prošetali smo do Italije i Rusije i raspitali se koja hrana spada u klasičnu kuhinju. Donosimo vam tri nova recepta, svaki karakterističan za svoje prodručje - pesto sos i ukiseljeni paradajz. Odaberite onaj koji vam više prija i isprobajte kako će se dopasti vašim ukućanima.

Pesto sos

Ovaj italijanski sos je lagan i višestruko primenjiv, pošto ga probate definitivno ćete želeti da ga stalno imate u svom frižideru. Pesto se tradicionalno pravi od borovih semenki (pinjola), belog luka, bosiljka, maslinovog ulja i parmezana. Njegova najpopularnija upotreba je uz pastu. Borove semenke možete zameniti  komadićima oraha. Priprema traje oko 5 minuta.

Sastojci:

  • 2 supene kašike grubo seckanih oraha ili borovih semenki (pinjola)
  • 2 čena belog luka, oljušćena
  • 3 supene kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 120 g lišća bosiljka
  • 60 g sveže rendanog paremzana
  • ¼ kašičice soli

Priprema:

Trebaće Vam snažan blender. Dok je aparat uključen ubacite semenke i beli luk kroz otvor aparata. Meljite sve dok smesa ne bude fino usitnjena. Dodajte maslinovo ulje i pulsno uključite aparat 3 puta. Dodajte bosiljak, parmezan i so u smesu. Meljite ponovo dok sve ne bude fino usitnjeno. Pesto možete čuvati u frižideru do nedelju dana, a dobijena količina je dovoljna za oko 2-3 porcije paste.

Kiseli paradajz

Iz Italije idemo do Rusije, gde se često uz nacionalno alkoholno piće jede i hrana jakih ukusa. Ukiseljeni paradajz je jedno od omiljenih propratnih jela tokom hladnih zimskih meseci.

Sastojci:

  • 1 supena kašika crnog bibera u zrnu
  • 6–8 manjih paradajza koji su sazreli na lozi
  • 8 manjih kiselih feferona
  • 4 manja i sveža lovorova lista
  • 4 grančice sveže mirođije, sa grančicama
  • 2 čena belog luka, tanko seckana
  • 200 ml crvenog vinskog sirćeta
  • 2½ supene kašike krupne soli
  • 1 supena kašika šećera

Priprema:

U staklenu teglu od 2 litre sa poklopcem koji dobro dihtuje stavite biber, feferone, paradajz, lovor, mirođiju i beli luk. Na šporetu skuvajte smesu od sirćeta, soli, šećera i oko 250 ml vode; mešajte dok se šećer i so u potpunosti ne rastvore. Ovom tečnošću prelijte sadržaj tegle. Dobro zatvorite teglu, ostavite je da se ohladi i čuvajte je u frižideru oko 2 nedelje.

Ukiseljena jaja

Postoji mnogo recepata i različitih preporuka kako pripremiti ovo jelo koje je od jednostavnog načina za čuvanje hrane za hladne zimske dane postalo omiljeno jelo uz pivo u pabovima i tavernama zemalja zapadne Evrope.

Sastojci:

  • 12 tvrdo kuvanih jaja, oljušćenih
  • 1 velika dobro oprana tegla
  • 450 ml sirćeta
  • 1 kafena kašika soli
  • 2 srednje velika crna luka, seckana
  • 40 g šećera
  • 1 supena kašika začina za kiseljenje (Recept za začin: po 2 supene kašike - semena slačice, pimena, semena korijandera; 2 kafene kašike karanfilića; po 1 kafena kašika - mlevenog đumbira, suve crvene ljute paprike u pahuljicama; 1 isitnjen lovorov list; 1 štapić cimeta od oko 5 cm – izmešati i čuvati u dobro zatvorenoj tegli).

Priprema:

Tvrdo kuvana jaja staviti u teglu, a preostale sastojke kuvati izmešane zajedno oko 5 minuta. Kada se tečnost skuva, preliti jaja sa njom. Ostaviti preko noći da se ohladi i potom teglu čuvati u frižideru, do nekoliko nedelja.