Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Kako da uživate u ljutoj hrani?

Bufalo krilca, sečuanska piletina i gomila ljutih soseva i začina su čudesne stvari kada ih unosimo u sebe. Ali ono što nije tako sjajno: osećaj sledećeg dana tokom izbacivanja svih tih začina.

Kada konzumiramo ljutu hranu, supstance koje joj daju ljutinu se kroz naše telo kreću praktično nepromenjene. S obzirom da nisu hranljive, telo ih ne asporbuje, što praktično znači da će nas ljuta hrana peći isto toliko na izlasku koliko i na ulasku u organizam.

Biologija je okrutna, ali nemojte dozvoliti da Vas spreči u uživanjima u omiljenim ljutim jelima. Pratite sledeće savete kako biste sledećeg dana bili potpuno bezbrižni

1. Prilagodite meni

Ograničite unos hrane koja je i ljuta i masna, poput pilećih krilaca ili kesadilja natopljenih ljutim sosom. Višak masti može biti problem jer žučne soli koje naše telo koristi da bi ih svarilo mogu iritirati kožu oko anusa, kaže Brooks D. Cash, lekar i profesor medicine sa Univerziteta Južna Albama.

Ukoliko ne želite da se odreknete krilaca u dogledno vreme, suplemenati sa biljnim vlaknima i psilijumom koje uzmete pre ili odmah nakon jela upiće malo masnih kiselina iz creva, predlaže Vam doktor Cash.

2. Održavajte higijenu zadnjice

Ovo možda zvuči kao notorna budalaština kada to kažete odraslom čoveku, ali definitivno želite da Vam tur bude što čistiji i što suvlji ako Vas anus redovno peče ili svrbi pošto ste jedete ljutu hranu, kaže Stvene D. Wexner, lekar i upravnik Centra za digestivne bolesti u Klinici Klivlend sa Floride.

Operite se blagim sapunom i toplom vodom. Pošto je koža čista, nanesite i neku od kalaminskih krema ili masti koje se koriste za manje opekotine, svrab, smanjenje vlažnosti kože i koja je analgetik i antiseptik i neguje kožu.

„Jednostavno nanesite količinu kreme veličine novčića i razmažite je u vidu tanjeg filma,“ savetuje Arnold Wald, lekar i profesor gastroenterologije i hepatologije sa Univerziteta Viskonsin-Madison.

Još jedna napomena: ukoliko nelagoda traje, posetite lekara. Bol u predelu zadnjice može biti simptom ozbiljnijih problema kao što su infekcije, fisure, apscesi i sl. kaže doktor Wexner.

3. Jedite čili papričice 3 nedelje uzastopce

Da, ova strategija traži vreme. Ali ona je idealna za muškarca koji aspolutno ne može da živi bez ljute hrane.

Ukoliko budete jeli samo ljutu hranu nekoliko dana, Vi pokrećete „rektalnu hipersenzitivnost“ – taj gorući bol koji prate i čest poziv na veliku nuždu, kaže Sutep Gonlachanvit, lekar i šef odseka za gastroenterologiju Univerziteta Čulalongkorn u Bangkoku na Tajlnadu.

„Ali kontinuiran unos (ljute hrane) u periodu dužem od 3 nedelje pokreće desenzitivizaciju – koja smanjuje osećaj rektalne osetljivosti,“ kaže on.

U njegovom istraživanju ljudi koji su unosili oko 2,1 grama ljutih papričica – što je oko jedne cele i četvrt kašičice mlevene ljute paprike – su došli do ovog rezultata.

Drugim rečima, Vi svoju zadnjicu izlažete obuci za ljute papričice i trenirate receptore za bol u svojim crevima da se bolje nose sa ljutinom.