Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Kako da napravite balzam za usne

Napravite prirodan balzam za usne kod kuće

Od pčelinjeg voska, ulja i meda napravite savršeno prirodan balzam za usne, koji će im pružiti neophodnu vlažnost, negu i potrebne vitamine, a zaštititi ih od nepovoljnih spoljnih uticaja.

Kao i kod drugih vrsta krema, balzama i sličnih preparata za kožu, tako i kod balzama za usne, postoje oni više i manje kvalitetni, skuplji i jeftiniji. Neki će zaista biti „melem“ za vaše usne, a neki će pet minuta nakon nanošenja „ispariti“ sa vaših usana, čineći ih još više isušenim.

Naravno, jedna od opcija je da kupujete različite tipove balzama za usne sve dok ne pronađete onaj pravi, a druga opcija je da ga sami napravite kod kuće. Evo jednostavnog saveta kako da, u samo sedam koraka, napravite kvalitetan i jeftin balzam za usne!

Pčelinji vosak

Pokušajte da nabavite što kvalitetniji pčelinji vosak, a to možete u svakoj malo bolje opremljenoj apoteci ili prodavnici zdrave hrane ili prodavnici sa proizvodima od meda. Količinski Vam je potrebna samo jedna kašika, ali ćete verovatno morati kupiti celo pakovanje, koje ćete moći da sačuvate za sledeći put ukoliko ga stavite u vakum posudu i čuvate na hladnom mestu.

Uzmite 1 kašiku pčelinjeg voska, izmrvite ga ili nasecite na sitne komade i stavite u posudu koju možete da koristite u mikrotalasnoj rerni.

Ulje

Pčelinji vosak će Vašem balzamu za usne dati gustinu i jedinstvenu teksturu, a Vaše usne će omekšati, a samim tim i podstaći zadržavanje prirodne vlažnosti. Kako bi Vaš balzam za usne zaista bio savršen, u vosak dodajte ulje – maslinovo, ulje jojobe, vitamin E, jer će bilo koja od odabranih varijanti dodatno nahraniti Vaše usne.

Zagrevanje

Kada ste dodali pčelinji vosak i par kapi ulja u posudu, zagrevajte smesu u mikrotalasnoj rerni jedan minut. Važno je da za to vreme nekoliko puta izvadite posudu i promešajte smesu drvenim štapićem, kako se ona ne bi zapekla. Radite to sve dok se kompletan vosak ne otopi.

Hlađenje

Kada ste sve otopili i promešali, ostavite mešavinu da se ohladi nekoliko minuta. Tek kada se vosak dovoljno ohladi i počne ponovno da dobija čvrstu strukturu, možete nastaviti sa dodavanjem ostalih sastojaka.

Med

U smesu za balzam, dodajte med, ali budite pažljivi da ne preterate – dodajte ga lagano, u manjim količinama. Dobro promešajte kako biste dobili ujednačenu smesu. Med će Vašem balzamu za usne dati potrebna antibakterijska i lekovita svojstva, i naravno, fin i sladak ukus.

Aroma

Dodajte pola kašičice svog omiljenog ekstrakta za kolače i ponovno dobro promešajte. Odaberite ukus vanile, badema, narandže, jagode...bilo kog omiljenog ukusa. Nabavite prirodni ekstrakt, jer veštački može imati vrlo gorak i jak ukus koji Vam neće prijati kada ga nanesete na usne. Umesto ekstrakta, možete staviti i malo esencijalnih ulja ili pak lanolina, ali njega morate staviti na samom početku, pre topljenja pčelinjeg voska.

Čuvanje balzama za usne

Pre nego što se gotov balzam za usne ohladi u potpunosti, stavite ga u posudicu sa poklopcem. To može biti neka stara posudica od nekog drugog balzama, male kreme i sl., a koju ćete vrlo lako nositi sa sobom. Naravno, u svoj balzam za usne možete staviti i određene sastojke koje volite i koje imate pri ruci, ali budite pažljivi, jer je važno da ti sastojci ne budu štetni za Vašu kožu.

Izvor: žena.hr