Jesenje kulinarske čarolije
Obogatite jesenju trpezu sjajnim receptima koje do sada niste isprobali. Mi smo Vam pripremili nekoliko predloga a Vaše je samo da budete kreativni i da uživate sa porodicom ili prijateljima u ukusnim zalogajima.
Jesenji recepti koje još niste isprobali
Jesenja supa od povrća uz tost sa sirom
Sastojci:
- 1 praziluk
- 2 šargarepe
- 1 češanj belog luka
- 1 krompir
- 1 supena kašika fino naseckanog svežeg ruzmarina
- ½ supene kašike šećera
- 410g leblebije iz konzerve
- 3 supene kašike naseckanog svežeg peršuna
- 2 x 400g naseckanog paradajza
- vegeta
Za tost:
- 8 parčadi bageta, isečenog po dijagonali
- 1 češanj luka presečen na pola
- 50g edamera, sitno narendanog
Način pripreme
Supa
Iseckajte sitno povrće i stavite ga da se kuva u veliku šerpu sa lukom, ruzmarinom, vegetom i šećerom. Začinite, dobro promešajte, sačekajte da krene da se krčka pa poklopite šerpu. Kuvajte na srednjoj temperaturi 15 minuta dok povrće ne omekša. Zagrejte rernu na visokoj temperaturi. Ubacite paradajz u blender, izmiksajte, pa ga sipajte preko povrća sa leblebijama i peršunom. Blago zagrejte i povremeno promešajte.
Tost
Utrljajte luk na tost sa obe strane. Pržite jednu stranu dok ne dobije zlatnu boju, okrenite hleb, pospite ga edamer sirom i pržite dok ne bude hrskav. Poslužite tost zajedno sa vrelom supom.
Jesenja salata od kestena
Sastojci:
- 3 parčeta hleba sa korom
- 3-4 supene kašike maslinovog ulja
- 70g zelene salate
- 175g kuvanog kestena
- 200g kuvane cvekle
- 4-6 parčeta šunke
- 1 jabuka
Za preliv:
- 1 manji crveni luk, tanko naseckan
- 2 supene kašike vinskog sirćeta
- 2 supene kašike senfa
- 4 supene kašike orahovog ulja
Način pripreme
Salata
Zagrejte rernu na 180-200⁰C. Isecite hleb na kockite, pospite ga maslinovim uljem, začinite solju i biberom i rasporedite po tepsiji tako da bude sve u jednom sloju. Pecite dok hleb ne dobije braon boju i postane hrskav.
Preliv
Pomešajte luk sa vinskim sirćetom, pa ostavite na 10 minuta. Kombinujte senf i ulje, začinite solju i biberom, pa mutite dok se malo ne stvrdne. Pomešajte to sa lukom, pa ostavite po strani. Stavite zelenu salatu u veliku činiju. Ubacite kestenje zajedno sa cveklom. Zagrejte tiganj, ubacite šunku, pa kratko prepecite sa obe strane dok šunka ne postane hrskava. Pre nego što poslužite sve, naseckajte tanko jabuke, pa ih ubacite u činiju sa kockicama prepečenog hleba. Dodajte preliv i sve dobro promešajte.
Italijanska piletina sa šunkom, bosiljkom i pasuljem
Sastojci:
- 8 očišćenih pilećih batka, bez kože
- 8 parčadi pršute ili druge suve šunke
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- 2 glavice belog luka
- 800g paradajza
- 175ml suvog belog vina
- 400g pasulja u konzervi, ispranog i oceđenog
- svež bosiljak
Način pripreme
Začinite pileće batake solju i biberom. Posložite 8 grančica bosiljka preko mesa. Obmotajte svaki batak parčetom šunke, sa krajevima uvučenim unutra. Zagrejte rernu na 140 do 160⁰C. Zagrejte veliku tepsiju premazanu uljem, ubacite piletinu i pecite oko 5 minuta, tj. dok šunka ne postane hrskava, a piletina poprimi zlatnu boju. Okrenite meso i ponovite.
U međuvremenu, isecite glavice luka po sredini i prepolovite paradajz ako je manji, a ako je veći u četvrtine. Dodajte preostali svež bosiljak. Kada pileći bataci porumene, ubacite paradajz, bosiljak i vino. Začinite, prekrijte folijom i ostavite da se lagano kuva u rerni oko 40 minuta.
Izvadite tepsiju iz rerne i pojačajte temperaturu na oko 200-220⁰C. Skinite foliju i dodajte pasulj paradajz soku. Vratite tepsiju u rernu i ostavite na 30 minuta bez folije, dok paradajz, piletina i luk ne budu reš pečeni po ivicama, a meso ne bude vrlo mekano.