Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Jesenji plodovi

Najverovatnije ste već čuli tvrdnju da jedna jabuka dnevno u velikoj meri poboljšava opšte zdravstveno stanje. Jabuka je, u mnogim legendama i mitovima, voće koja održava mladost i simboliše večnu svežinu i regeneraciju. Dobra vest: Sezona jabuka je u jeku... Pred vama je lista dobrobiti koje organizmu donose jabuke, kao i nekoliko ukusnih recepata ... I za zdravlje i za uživanje!

Jabuka - i zdravlje i uživanje

Najverovatnije ste čuli tvrdnju da jedna jabuka dnevno u velikoj meri poboljšava opšte zdravstveno stanje. Jabuka je voće koja održava vašu mladost, simbol večne svežine i regeneracije. Prema predanju, Aleksandar Veliki je u Indiji tražio eliksir života, i pronašao je… Jabuke, zbog kojih su kako kaže priča, sveštena lica živela 400 godina. I u skandinavskoj mitologiji jabuka ima isto značenje – bogovi jedu jabuke i zbog toga su mladi i to sve do kraja sadašnjeg kosmičkog ciklusa.

Jabuka produžava mladost

Najverovatnije ste čuli tvrdnju da jedna jabuka dnevno u velikoj meri poboljšava opšte zdravstveno stanje. Jabuka je voće koja održava vašu mladost, simbol večne svežine i regeneracije. Prema predanju, Aleksandar Veliki je u Indiji tražio eliksir života, i pronašao je… Jabuke, zbog kojih su kako kaže priča, sveštena lica živela 400 godina. I u skandinavskoj mitologiji jabuka ima isto značenje – bogovi jedu jabuke i zbog toga su mladi i to sve do kraja sadašnjeg kosmičkog ciklusa.

Kada sočni zalogaj snabde telo vitaminima

Jabuke imaju veliku hranljivu vrednost u ljusci, jer ona sadrži bitne nezasićene masne kiseline, vitamine i minerale. Iz tog razloga se ne preporučuje da ljuštite jabuku. Jabuke su zdrav zalogaj (skoro bez masnoća) , koji ujedno gasi žeđ. Upravo masne kiseline su te koje gase žeđ i daju prirodno osveženje.

Hranljiva vrednost jabuke

Vrednosti za 100 g jabuka

Kcal Voda Belančevine Masti Ugljeni hidrati 58 84,4 0,2 0,6 14,5

Za bolju probavu i bolju ishranu mozga

Pošto su jabuke bogate vlaknima, one dobro utiču i na probavu. Ovo važi pre svega kada ih konzumiramo u kombinaciji sa muslima. Pored svega ovoga, one sadrže i puno kalijuma (K), koji je neophodan za održavanje režima vode u organizmu, prenos impulsa putem nervnog sistema i snabdevanje mozga kiseonikom, kao i bolji rad bubrega i rad mišića.

7 razloga, zašto treba pojesti barem 1 jabuku dnevno:

  1. bolji rad srca (sok od jabuke);
  2. mršavljenje (jabukovo sirće)
  3. protiv kašlja i bolova u grudima (plod)
  4. za učvršćivanje desni (plod sa ljuskom)
  5. za bolji san, smirenje i protiv depresije (sok od jabuke, čaj, kupka)
  6. protv bubuljica (jabukovo sirće)
  7. za jačanje imuniteta i bolju koncentraciju.

Dovoljno razloga da preživite jedan dan samo sa jabukama

Slede naše sugestije, kako uključiti (pored onog najzdravijeg - sirovog ploda) jabuke u svoju ishranu.

1. Doručak: zdravi musli sa jabukom

Počnite dan müslijem, koji možete sami pripremiti: - preko noći nakvasite ovsene pahuljice sa većom količinom vode; - ujutru u njih dodajte izrendanu jabuku, malo soka od limuna i lešnik, osladite medom.

2. Ručak: pirinač sa jabukom i moračem

Pripremite ukusan pirinač sa jabukom i moračem - na maslinovom ulju ispržite 1 sitno iseckan luk i 4 manja morača seckana na sitne rezance; - dodajte 3 jabuke iseckane na osmine, so i biber i ostavite nekoliko munita, dok se sve ne isprži; - posebn skuvajte pirinač; - pre serviranja pirinač dodajte luku i moraču i sve dobro izmešajte – ali pažljivo da pirinač sačuva oblik. - servirajte sa narendanim parmezanom.

3. Za gurmane: Slatki kozji sir sa jabukama

- 50 g maslaca izmešajte sa 1 žumancetom; - umešajte 1 veliku kašiku isprženih i iseckanih oraha ili badema, hlebne mrvice, so i beli biber; - 2 kriške kozjeg sira prepolovite i donju polovinu premažite sa ovom smesom; - pecite na 250ş nekoliko minuta – samo toliko da sir dobije zlatno-žutu boju; - u tiganju istopite 20 g maslaca sa ˝ male kašičice meda i dodajte jednu veliku jabuku iseckanu na režnjeve. Na jabuku kanite malu kašičicu jabukovog sirćeta. Jabuka će se blago kristalizovati. - Servirajte režnjeve na tanjir, dodajte topao zapečeni sir i ukrasite ga svežim začinskim biljkama.

4. Prefinjen umak sa začinima – chutney od jabuka

Umak od začina chutney od jabuka možete koristiti za pirinač, sir, meso, ribu. - 1 kg jabuka narendate na grubo rende - 7 paradajza srednje veličine i 1 crni luk naseckajte na kocke; - 4 kašike kandiranog đumbira sitno iseckate; - 2 klinčića i 3 osušena čilija isitniti; - dodati: 200 g suvog grožđa, 600 g šećera, 0.5 l jabukovog sirćeta i 2 velike kašike soli. - Mešavinu svih sastojaka pustiti da provri i ostaviti na blagoj vatri još 1,5 h. Žele - chutney od jabuka još dok je vruć treba sipati u dezinfikovane tegle i dobro zatvoriti.

5. Veče uz jabuke i TV

Zdrava i manje kalorična zakuska uz TV- suvi jabukovi kolutići koje možete pripremiti i sami: - očistiti od koštica i iseckati jabuku na tanke režnjeve. Možete ih seći na različite načine: a) možete da ih nanižete na kanap i okačite ih iznad peći. b) pečenje u rerni: na 50şC, vrata od rerne treba da ostanu blago otvorena. c) u posebnom aparatu za sušenje voća. Kada se kolutići osuše, čuvajte ih na suvom i tamnom mestu i u hermetički zatvorenoj posudi.

Kada je već sezona jabuka, zašto ne biste to iskoristili? Recepti koje smo ovde dali, nešto su neobičniji... Smatramo da lenje i obične pite od jabuka kao i slične đakonije - ne spadaju u poslastice za koje je većini dama kod nas neophodan recept