BIRAJTE PO KATEGORIJAMA
Naše prodavnice
Klub 5*
0
0,00 din.
Losd fsdf sd
Vaša korpa je trenutno prazna.

Da li Vam fali kvasca?

Ovih dana kada svi ostajemo kući i izbegavamo prodavnice što je više moguće, hleb je verovatno jedina namirnica koja nam prva zafali. Sve ostale namirnice ostaju sveže duže dok hleb ume biti poprilično „nikakav“ posle dan ili dva. Najbolje rešenje, naravno, je da ga sami ispečete kod kuće, to nije tako teško – ali većina prodavnica je bez kvasca već neko vreme. Ne brinite, to možete uraditi i bez kvasca. Mi imamo neke trikove i savete koji će Vam pomoći da ispečete domaći hleb bez njega.

Ukoliko imate previše kvasca kod kuće...

Hajde prvo da se pozabavimo srećnicima. Ukoliko imate previše kvasca i brine Vas da će se možda pokvariti pre nego što budete imali priliku da ga iskoristite, imamo rešenje. Ovo naravno nije problem sa suvim kvascem koji traje jako dugo, ali sveži kvasac baš i ne traje tako dugo.

Dakle, ako ga imate previše, uvek ga možete zamrznuti, zatim odlediti kada Vam je potreban i upotrebiti ga kao i obično. A ako ga imate baš stvarno mnogo, isto tako možete biti i kul ljudsko biće i proslediti ga drugima koji nisu stigli do prodavnica na vreme.

Ukoliko imate sreće da imate makar jedan paketić kvasca kod kuće...

Onda ste stvarno veoma, veoma srećni. Ne zato što ćete biti u stanju da napravite hleb makar jednom, već zato što ćete biti u stanju da ga pečete zauvek.

Pre svega: ne treba nam mnogo kvasca za pripremu hleba, zapravo treba nam mnogo manje od onoga što obično iskoristimo. Ali u ovom slučaju, bolje bi bilo pustiti testo da se duže diže i to na hladnijem mestu, ne na toplom kao što smo to navikli. Dakle, ukoliko nemate mnogo kvasca, jednostavno upotrebite manje i testo stavite u frižider na dan kako bi ono na miru naraslo.

Evo i najvažnijeg trika: ukoliko imate samo jedan paketić kvasca kod kuće, upotrebite ga da pripremite testo, zatim odvojite manji deo testa, oko veličine loptice za ping-pong.

Sklonite ovaj komadić na neko hladno i tamno mesto gde će se osušiti. Tamo ga možete ostaviti koliko želite: možete ga iskoristiti sledećeg dana, ako ste gladna porodica i hleb pojedete brzo, ili ga ostaviti čak čitavu nedelju ukoliko još uvek niste potrošili prethodnu veknu.

Kada god Vam ponovo zatreba kvasac, jednostavno izmrvite malenu loptu u sitnije komadiće i pomešajte ih sa smesom toplije vode ili mleka i šećera. Ostavite nekih 12 sati tako i imate predivan rastvor sa kvascem koji možete upotrebiti za Vaš sledeći hleb. I dok budete mesili hleb, nemojte zaboraviti da odvojite manju loptu testa za sledeću turu.

Ukoliko imate prašak za pecivo u kući…

Takođe možete napraviti ukusan i mekan hleb uz pomoć praška za pecivo, kog je možda lakše naći u prodavnicama poslednjih dana. Još jedna dobra strana ove taktike je da hleb na ovaj način možete napraviti mnogo brže, jer dugi proces podizanja nije neophodan u ovom slučaju.

Možete upotrebiti bilo koji od Vama omiljenih recepata, samo zamenite kvasac sa praškom za pecivo: trebaće Vam oko 1-2 pune kašičice praška za pecivo na pola kilograma brašna. Nema potrebe da čekate da se testo podigne, samo zamešajte sve zajedno i stavite u rernu.

Ukoliko imate sodu bikarbonu kod kuće ...

Nju takođe može iskoristiti za pripremu ukusnog hleba, za tili čas. Možete upotrebiti bilo koji recept i bilo koji tip brašna, samo imajte na umu da će Vam trebati oko 1-2 pune kašičice sobe bikarbone za oko pola kilograma brašna. Isto je kao sa praškom za pecivo: nema potrebe da dopustite testu da se digne, samo sve zajedno zamešajte i stavite u rernu.

Ukoliko imate kefir kod kuće...

Ako nemate nijedan od gore navedenih sastojaka, ali imate kefir u domu, čeka Vas nešto više posla, ali će to učiniti Vaš hleb još boljim.

Pomešajte zajedno oko 100 g brašna, 200 ml kefira (ukoliko imate domaći, to je još bolje i učiniće celi proces još bržim) i kašiku šećera. Ostavite smesu na neko toplije mesto i čekajte makar 6 sati. Možda će trebati i više vremena da smesa postane aktivna; u nekim slučajevima možda ćete morati čekati i 24 sata.

Posle toga, počeće da se pojavljuju mehurići na površini smese. Sada je vreme da dodate oko pola kilograma brašna, sve druge sastojke i da napravite testo.

Ukoliko nemate apsolutno ništa...

Ne brinite, ni tada nećete ostati gladni. Uvek možete pripremiti neki od ravnih hlebova: pomešajte brašno, vodu i so, zatim ispecite pločasti hleb koji podseća na palačinku, u tiganju. Takođe možete pripremiti i ukusne palačinke ili meksičke tortilje. Ništa od toga nije pravi hleb, naravno, ali može biti vrlo korisno i vrlo ukusno u brojnim kombinacijama i uz razna jela. Bon appetit!