7 najčešćih grešaka pri pripremi jela od ribljih fileta
Konačno je došlo leto. Sunce, plaže, lepo vreme su nešto što većina ljudi voli. Ono što ne prija baš svakom su visoke temperature. Jedna od stvari kojom možete sebi olakšati ovaj vreo period je laganija ishrana. Ako ste ljubitelj mesa, definitivno najbolji izbor bi bila riba. Izuzetno je zdrava, lako se sprema i što je najvažnije ne opterećuje želudac kao druge vrste mesa.
Ma koliko da su riblji fileti najlakši za pripremu, postoji nekoliko stvari na koje biste morali da obratite pažnju kako biste dobili najbolja i najukusnija jela...
Niste pregledali ribu tražeći kosti
Iznenađenje! Čak i riba koja je označena kao „bez kostiju“ ponekad sadrži sitne kosti. A kost u grlu kao što znamo je sasvim siguran način da sebi upropastite večernji užitak. Pre nego što bilo šta uradite glede pripreme jela, pomoću prstiju opipajte filete kako biste izvadili kosti koje su promakle pri čišćenju (na žalost, vizuelna provera jednostavni nije dovoljno temeljna). Ako ih nađete, najlakše ih možete izvaditi krupnijom pincetom.
Stavili ste previše soli u marinadu
So je od esencijalnog značaja za sam ukus ribe, kao i mnogih drugih jela, ali ovde naročito – no u ovom slučaju nikako nije dobro to što ona vrlo lako razlaže proteine i izvlači vodu iz namirnice. Ako dopustite filetima da odleže u preslanoj marinadi, na kraju kuvanja ćete dobiti filete koji su gnjecavi i suvi, a ne čvrsti i vlažni.
Dakle, savetujemo Vam da u marinadu dodate samo prstohvat soli i da ostatak začina dodate tik pred stavljanje ribe u tiganj ili rernu.
Niste osušili ribu
Želite li da Vam riba ima hrskavu, zlatnu koricu? Naravno da želite, svi to žele. Ukoliko je površina ribljeg fileta isuviše vlažna, ona će se napariti – a ne peći – u tiganju. Stoga učinite sebi uslugu i papirnim ubrusom ili kuhinjskom krpom dobro osušite filet pre nego što ga ubacite u tiganj.
Niste dovoljno zagrejali tiganj
Verovatno dobar deo odluke da pripremite ribu za večeru proizilazi i iz same činjenice da se ona brzo priprema. Ali morate biti ipak biti malo strpljiviji i sačekati da tiganj bude spreman za nju i dovoljno vreo (ulje bi trebalo da krčka, ali ne i da se dimi) pre nego što je stavite u njega.
Isuviše hladan tiganj jednostavno neće omogućiti ribljem mesu da se ujednačeno peče – verovatno će doći do lepljenja.
Niste prvo ispekli stranu sa kožom
To da li je riba pečena prvo sa strane na kojoj je koža ili na onoj gde je nema Vam verovatno ne zvuči nimalo bitno. Ali bitno je – itekako. Prvoj strani fileta je potrebno dosta duže vremena da se ispeče nego onoj drugoj, a debele, masnija koža pomaže da se zaštititi delikatno riblje mesto. Ako pak ne želite uopšte da jedete kožu i to je u redu. Možete je oguliti tek onda kada se riba ispeče.
Neprestano ste se „igrali“ sa njom dok se pekla
Nema potrebe da okrećete i bockate riblje filete dok se peku. Zapravo, svaki pokušaj okretanja istih pre nego što se donja strana ispeče će samo učiniti da se filet zalepi i pokida. Neka se prva strana ispeče tako da se podjednako lako odvaja od tiganja, a potom je okrenite i zatim na isti način ispecite i drugu stranu – to je sve, nema drugih okretanja.
Pekli ste je isuviše dugo
Prekuvana jela su najčešća greška većine ljudi, a naročito kada se radi o ribi. Ovo je takođe i najgora greška za ribu, jer je predugi boravak u tiganju suši, postaje previše tvrda i bezukusna. Vreme pripreme za različite tipove ribe je takođe različito, ali uopšteno posmatrano, trebalo bi da posvetite od 3 do 5 minuta vremena po strani fileta.
Ako niste sigurni u ovu metodu i svoje veštine, možete se koristiti termometrom. Skinite ribu sa vatre onda kada dostigne temperaturu od 60° C na svom najdebljem, najmesnatijem delu. Potom je ostavite sa strane i pričekajte da mesto dostigne još 2-3° C višu temperaturu, jer je to minimalna unutrašnja temperatura koja se preporučuje za ribu.