6 sjajnih saveta da kuvanje leti bude više kul
Da li Vas letnje vrućine izluđuju? Onda verovatno niste baš oduševljeni što morate da kuvate – a uz to, tu je i toliko drugih zabavnih stvari koje se dešavaju tokom leta da je šteta provoditi toliko vremena u kuhinji. Ukoliko želite da izbegnete vrelinu, obavite svoje kuhinjske poslove brže i ubacite malo zabave u kuvanje tokom leta, a evo i kratkog vodiča za to sa sjajnim savetima!
Da li Vas letnje vrućine izluđuju? Onda verovatno niste baš oduševljeni što morate da kuvate – a uz to, tu je i toliko drugih zabavnih stvari koje se dešavaju tokom leta da je šteta provoditi toliko vremena u kuhinji. Ukoliko želite da izbegnete vrelinu, obavite svoje kuhinjske poslove brže i ubacite malo zabave u kuvanje tokom leta, a evo i kratkog vodiča za to sa sjajnim savetima!
Brzi i lagani deserti za letnju žudnju za slatkim
Iako je leto kao stvoreno za laganije obroke, ipak nam se dešava da ponekad poželimo nešto slatko. Uveče, kada temperatura padne, verovatno Vam dođe da ubijete za parče kolača, zar ne? Ceo proces pečenja i glaziranja kolača oduzima mnogo vremena, ali mi imamo jednostavnije rešenje za to.
Jednostavno ispecite Vama omiljeni patišpanj – on će biti gotov za tili čas i na njega nećete utrošiti previše energije. Onda kada bude gotov, vreme je da mu dodate i ono nešto posebno: jednostavno uzmite skoro praznu teglu marmelade, dodajte u nju malo šećera u prahu i malo mleka, zatvorite poklopac i dobrano je izmućkajte, a potom sipajte smesu preko kolača. Jednostavno i ukusno – tako mi to i volimo!
Grilujte ribu kao pravi profesionalac
Volite li da roštiljate tokom leta? Naravno da volite – a ko ne voli! Grilovanje je sjajan način da provedete vreme napolju u društvu porodice i prijatelja, a uz to, ono ne zagreva Vašu kuhinju, s obzirom da je proces pripreme hrane obavljen napolju. Dodatna korist roštilja: on je mnogo zdraviji od prženja ili pečenja, što znači da ćete uz njega i dalje dobro izgledati na plaži.
Međutim, grilovanje može biti i izazov. Meso obično i nije toliko teško za peći na roštilju, ali grilovanje ribe može biti prilično zanimljivo. Ukoliko imate iskustva i strpljenja da sačekate pravi momenat, riba koju pečete neće se lepiti za gril žicu – ali čak iako nemate, mi imamo rešenje. Jednostavno naseckajte nekoliko limunova, bacite ih na gril i postavite ribu na njih. Riba Vam se neće lepiti i dobiće tu prekrasnu citrusnu aromu – nemate šta da izgubite!
Savršeno organizujte priloge uz roštilj
Organizujete roštilj-zabavu? Onda verovatno želite da gostima ponudite sve moguće soseve, umake i priloge – ali gde staviti sve to? Naravno, jednostavno biste ih mogli poslužiti u flašicama i teglama, ali to neće delovati nimalo primamljivo. Možda biste sve mogli staviti u manje činije, ali verovatno nemate toliko posuda u svojoj kuhinji i to će stvoriti pravi haos na stolu za ručavanje.
Rešenje je zapravo vrlo jednostavno – sve što Vam treba je kalup za mafine! Jednostavno iskoristite rupe za mafine kako biste ih ispunili sa dodacima, poput senfa, majoneza, kečapa i drugih stvari. Takođe možete koristiti kalup za mafine i za priloge poput krastavičića, luka, paprika i svega ostalog što planirate da poslužite.
Vreme je za desert?
Da, uvek! Ali deserti bi trebalo da budu što laganiji tokom vrelih letnjih dana, pa bi to trebalo da uzmete u obzir kada budete birali poslastice. Sladoled, naravno, uvek dobra ideja, naročito tokom leta; međutim on može biti prilično težak, a ukoliko ga budete jeli i previše možete se pozdraviti sa dobrom linijom.
Što ne biste probali ukusan zamrznuti jogurt kako biste zadovoljili svoju žudnju za slatkim i ipak uradili i nešto dobro za svoje zdravlje? Ukoliko mislite da je smrznuti jogurt težak za pripremu, razmislite još jednom. Ukoliko želite da stvari budu još zabavnije, možete kupiti jogurt u manjim pakovanjima, koja ćete otvoriti, u njih ubaciti malo voća i drvene štapiće i ubaciti ih u zamrzivač tako. Čim se jogurt zaledi, jednostavno sklonite ambalažu i možete da uživate u super-zanimljivom i izuzetno ukusnom smrznutom jogurtu na štapiću.
Uživajte u finom, rashlađenom koktelu…
Nema apsolutno ničeg boljeg od uživanja u finom, rashlađenom koktelu na vreli, letnji dan. Ali problem je u tome što, bez obzira šta mi radili – kokteli jednostavno ne ostaju hladni duže od nekoliko minuta. Čim počnemo da ih pijemo, oni se polako zagrevaju, a ukoliko im dodate led, samo pogoršavate stvari, jer piće postaje sve vodenije i slabijeg ukusa.
Ne brinite, postoji sjajno rešenje za to. Sve što treba da uradite je da smislite ukusniji način koji će Vaše piće očuvati hladnim i ukusnim. Jednostavno uzmite nekoliko drvenih štapića, na njih nanižite nekoliko grozdova i drugog voća, a potom ih takve zaledite. Smrznuto voće na štapiću, možete ubacite u svoj koktel i koristite za mešanje pića, uživajući u finom, hladnom napitku sa poboljšanim ukusom.
Počnite dan kako treba: hladna kafa za umreti
Ukoliko jednostavno ne možete da živite bez jutarnje šolje kafe, ali Vam se stvarno nikako ne pije topao napitak, onda posegnite za jednom od najboljih stvari koju Vam leto nudi – ledenu kafu. Ali problem sa hladnom kafom je taj što ona obično i nije tako dobrog ukusa kada je pravimo kod kuće – to jest, sve do sada.
Tajna stvarno ukusne ledene kafe je da ne pravite običnu, normalnu kafu koju ćete potom rashladiti – morate je pripremati hladnu i to je jednostavnije nego što mislite. Prosto pomešajte mlevenu kafu i vodu i ostavite da ovo prenoći. Ujutru, sipajte ovu smesu preko filtera i dodajte joj mleko, šećer, vanilu ili bilo šta drugo što će Vašu savršenu letnju, ledenu kafu učiniti zaista jedinstvenom.