Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

6 saveta za kuvanje kojima čuvate hranljive sastojke

Otkrijte kako da maksimalno iskoristite sve hranljive sastojke u zdravim namirnicama, voću i povrću, uz pomoć nekoliko jednostavnih i brzih saveta i trikova za kuvanje.

 

Nutricionista i dijetetičar Vendi Brazilian je sa nama podelila svoje tajne za čuvanje i oslobađanje svih hranljivih sastojaka, punog nutritivnog potencijala šargarepe, jabuka, belog luka i drugih. Ona takođe objašnjava kako pripremiti i zdravu salatu od kelja i avokada ili zdravu salatu od krompira na mediteranski način.

Uparite avokado i kelj (ili neki drugi tamniji „zeleniš“)

Kombinovanjem ovih namirnica se povećava apsorpcija vitamina K i povećava prisustvo važnih nutrijenata kao što je beta-karoten i to i do 400% puta, pa i više! Istraživanja su takođe pokazala da avokado uparen sa paradajzom – kao kod guakamola ili salse – povećava apsorpciju korisnih sastojaka i za više od 200%.

Koristite sveže i sušene začine uz proteinske namirnice

U obroku koji sadrži masti, sveži i sušeni začini i njihove mešavine mogu uticati da se smanji nivo masti u krvi (triglicerida) i do 30% posle obroka. Kada se nađu u marinadama sa raznim vrstama mesa, piletini, burgerima itd. (praktično bilo kom proteinu životinjskog porekla), začini smanjuju produkciju štetnih materija i za 44.70%.

Stanjite šargarepe i pecite ih cele

Kuvanje šargarepe povećava nivo bitnih biljnih hranljivih sastojaka karotenoida – uključujući tu i beta-karoten, koji igra bitnu ulogu za zdrav vid, kožu i imunološki sistem. Istraživanje je pokazalo da one zadržavaju karotenoide i druge nutrijente daleko bolje kada su cele, nego kada ih iseckamo i potom skuvamo. (Cele će zadržati i više ukusa, takođe!)

Kuvajte jabuke u posudi od gvožđa

Na ovaj način dodajete svojoj hrani gvožđe koje će se sa lakoćom apsorbovati u Vaše telo. Kuvanjem jabuka u posudi od livenog gvožđa povećavate sadržaj ovog minerala u jabukama, i to i do 21 put! (Takođe, kuvanjem paradajz sosa u istim ovim posudama, povećavate sadržaj gvožđa do 9 puta.)

Dopustite belom luku da ’odmori’ posle seckanja

„Odmaranjem“ belog luka posle njegovog seckanja, sitnog seckanja ili drobljenja (pre kuvanja) omogućuje se stvaranje vrlo bitnih sastojaka koji se dovode u vezu sa zdravljem srca i smanjenjem rizika od pojave raka.

Dopustite krompiru da se ohladi

Ovo povećava koncentraciju takozvanog otpornog skroba u njemu, koji se ponaša više kao vlakno nego kao skrob koji je ugljeni hidrat. Istraživanja su pokazala da se ovako smanjuje unos kalorija i apsorpcija ugljenih hidrata iz krompira, a povećava sagorevanje masti za više od 20%!

Otporni skrob takođe pomaže povećavanju nivoa hormona koji nam daju signal da prestanemo sa jelom onda kada smo siti.