Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

5 najprljavijih mesta u Vašoj kuhinji koje ćete odmah poželeti da očistite

Znamo da je leto, znamo da je vruće, znamo da želite da se opustite, ali pošto čujete o najprljavijim mestima u Vašoj kuhinji, sigurni smo da ćete odmah poželeti da ih očistite! Navucite gumene rukavice i počnite sa ribanjem – ovih 5 mesta zaraženih bakterijama su opasnost po Vaše zdravlje!

1: Fioke frižidera

Znate i sami, to su ona mesta gde obično držite povrće i voće. Upravo ona su jedna od najprljavijih mesta u Vašoj kuhinji prema skorašnjem istraživanju o čistoći doma. Ne samo da u njima ima gljivica i buđi, već su i leglo opasnih bakterija poput Salmonella i Listeria, koje su uzrok povraćanja, dijareje, visokih temperatura i brojnih drugih, loših posledica po Vaše zdravlje. Ne šalimo se, očistite ih!

Kako očistiti?

Pre svega, izvadite fioku iz frižidera i operite je sunđerom i deterdžentom. Isperite ih vodom, obrišite papirnim ubrusima i ostavite sat vremena ili više kako bi se skroz osušile. Možete upotrebiti i sirće umesto deterdženta, ako želite (ili želite da malo uštedite), ali u tom slučaju budite spremni na malo neprijatnog mirisa koji će Vam se zadržati u nozdrvama neko vreme.

2: Sunđeri, krpe za sudove i druge krpe koje koristite u kuhinji

Oni se svi koriste za čišćenje, zar ne? Pa stoga bi trebalo da su i čisti, ne? Pogrešno! Ovi predmeti su među najprljavijima u kuhinji... Ali ni ovo nije najgora vest. Najgore je to što brojne bakterije koje žive u njima kontaminiraju sve druge površine kuhinje, uključujući i one na koje stavljamo hranu.

Kako očistiti?

Operite ih u veš mašini na visokim temperaturama svake nedelje i menjajte ih čistima redovno. Vlažne sredine su savršena okolina za razmnožavanje bakterija, pa krpe i sunđeri neće ostati dugo čisti, bez obzira na to koliko ih budete ispirali.

3: Blenderi, mikseri i slični aparati

Naravno, njih čistite redovno, ali hajde da priznamo – čišćenje blendera, miksera i sličnih aparata i pomagala često podrazumeva samo kratko ispiranje vodom. Iako ovo svakako čini da izgledaju čisto, to zapravo samo uklanja deo bakterija, a prljavština se u njima nakuplja, što ih čini savršenim, tihim ubicama našeg zdravlja.

Kako očistiti?

Skinite sa aparata sve delove koje možete. Oni koji se mogu prati u mašini za sudove idu u nju, a ostale delove temeljno izribajte umereno jakim deterdžentom i toplom vodom. Nema više brige, nema bakterija! Samo upamtite da je važno i ih temeljno osušite pre nego što ih vratite na mesto. Ovo Vam možda zvuči kao obiman posao, naročito ukoliko Vaša jutra počinju smutijem, ali zdravlje bi uvek trebalo da Vam bude na prvom mestu, zar ne?

4: Sudopera

Najkorišćeniji deo svake kuhinje, sudopera - je raj za bakterije, i to ne bilo kakve bakterije. Među njima su koliformne bakterije, gde spada i ozloglašena E. coli. (ešerihia koli) Ukoliko ne znate, evo i liste neprijatnih svari koje bakterije mogu izazvati: jaki bolovi u stomaku, krv u stolici, visoka temperatura, infekcije urinarnog trakta i u ređim slučajevima i meningitis. Ništa čemu bi se čovek radovao.

Kako očistiti?

Neće Vam biti drago da čujete, ali sudoperu bi trebalo čistiti makar jednom nedeljno, a poželjno je čak i dva do tri puta. Nemojte koristiti samo deterdžent - koristite i jače dezinficijense koji će ubiti sve male gadove koji tu žive.

5: Otvarači? Ko bi rekao?

Da, stvarno – ko bi rekao da su otvarači za konzerve jedno od najprljavijih mesta u našim kuhinjama? Ali tako je. Upravo oni su voljeni su strane nekih od najozloglašenijih bakterija kao što su E. coli i Salmonella, a tu voli da živi i nekoliko drugih dežurnih krivaca za ugroženo zdravlje, kao što su buđ i gljivice.

Kako očistiti?

Stavite prokletnika u mašinu za sudove ukoliko materijali to dozvoljavaju, a ako ne, onda u toplu vodu sa deterdžentom posle svake upotrebe i obavezno dopustite da se u on potpunosti osuši pre nego što ga vratite u fioku. To bi trebalo da bude dovoljno i da Vam pomogne da dočekate još mnogo, mnogo zdravih godina tokom kojih ćete otvoriti nebrojeno mnogo konzervi u Vašoj kuhinji.