Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

4 mita o organskoj hrani

Da li vodite dosta računa o zdravlju? Kada pođete u kupovinu, jeste li spremni da date nekoliko dinara više za namirnice koje su označene kao organske? Da li je to zaista najbolji dostupni izbor? Organske namirnice su uopšteno dobro poznate kao zdraviji izbor, no da li je to zaista istina?

Mit 1: Organska hrana ne sadrži pesticide

Većina ljudi veruje da je ovo istina, ali nažalost, to je mit. Organskoj hrani je ne samo dozvoljeno da sadrži mnoge pesticide, već ih ona i stvarno i sadrži u mnogim slučajevima, sudeći prema brojnim istraživanjima. Međutim, možete se utešiti činjenicom da većina organskih namirnica ipak sadrži pesticide u manjoj meri nego obične namirnice. Istraživanja pokazuju da organske namirnice imaju oko 30% manje pesticida.

Takođe, pesticidi koji se koriste u organskom uzgoju se dobijaju od prirodnih supstanci, ne sintetičkih – ali to možda i nije tako dobro kako zvuči. Neki od prirodnih pesticida su čak i toksičniji od veštačkih, a pošto ih svi opažaju kao manje opasne, oni se često koriste i liberalnije. Međutim, ukoliko želite da konzumirate hranu bez ili sa malo pesticida, organska hrana je još uvek najbolji ponuđeni izbor.

Mit 2: Životna sredina ima koristi od organskog uzgoja

Ukoliko Vam je glavni razlog zbog kog se hranite organski činjenica da je samo uzgoj takve hrane manje štetan po životnu sredinu, razmislite još jednom. Na neki način to je istina: organski uzgoj ima manji uticaj na životnu sredinu jer se koristi manje hemikalija; međutim takođe je i manje efikasan.

A zašto je to loše? Činjenica da se uz organski uzgoj proizvodi manje hrane u odnosu na uobičajeni način proizvodnje - znači i da se zauzima više prostora da bi se proizvela ista količina hrane. U manjim razmerama, ovo nije problem, ali kada gledamo u većim razmerama, to znači da moramo da žrtvujemo mnogo više prostora na planeti kako bismo uzgojili organsku hranu za sve. To takođe znači i da moramo uništiti više posebnih ekosistema koje naseljavaju specifične životinje i biljke, što je definitivno nešto od čega životna sredina nema koristi.

Mit 3: Trošenjem novca na organske proizvode podržavate male, lokalne uzgajivače

U Vašoj, lokalnoj sredini, da, možda – ali kada posmatramo globalno stanje, definitivno ne. Većina namirnica koje su označene kao organske i koje nalazimo u prodavnicama širom sveta su proizvedene od strane velikih korporacija koje zarađuju milione svake godine.

Ove velike korporacije takođe nije briga za lokalnu proizvodnju: one često proizvode svoje proizvode na najisplativijim lokacijama i potom ih dostavljaju na sve strane sveta, što definitivno nije prijateljski čin prema životnoj sredini.

Mit 4: Organske namirnice imaju bolji ukus i veću nutritivnu vrednost

Iako možda smatrate kako šargarepe koje ste dobili od Vašeg komšije imaju daleko bolji ukus od onih koje kupujete u supermarketu, nema apsolutno nikakvih dokaza koji bi ovo podržali. Mnoga istraživanja su pokušala da dovedu u vezu organski uzgoj i poboljšane karakteristike hrane, ali nažalost, nisu uspela u tome.

Nema apsolutno nikakvih dokaza koji pokazuju da organska hrana ima bolji ukus ili da sadrži više nutrijenata – ali ako biste želeli da se usredsredite na hranu koja ima bolji ukus i sadrži više hranljivih materija, stručnjaci predlažu da jedete svežu, lokalnu i sezonsku hranu - time ste najčešće napravili najbolji mogući izbor.