3 recepta za domaće burgere
Brza hrana, ako je pripremate sami i od svežih namirnica, ne mora biti nužno masna i teška, a i dalje je ukusna i sočna. Burgeri su iz zloglasne kategorije brze hrane danas prešli u kategoriju jela koje se veoma ceni, ako je dobro spremljeno. Pred Vama su 3, nama omiljena, recepta za domaće burgere.
Burger od slanine sa kajzericama
Sastojci:
- 2 crvena luka srednje veličine, sitno seckana
- 6 kašika ekstra devičanskog ulja, još malo za premazati
- ½ šolje majoneza
- 2 kašike sveže ceđenog limunovog soka
- so i bibier
- 8 kriški deblje sečene slanine (oko 350 g)
- 1,5 kg mešanog mlevenog mesa
- 350 g bri sira ili nekog sličnog koji se lepo topi
- 8 kajzerica podeljenih na polovine
Priprema:
- Zagrejte rernu na 200° C. Na pleh stavite luk sa dve kašike maslinovog ulja i pecite ga dok ne omekša, oko 20 minuta.
- U međuvremenu, u manjoj činiji, umutitie majonez sa limunovim sokom. Postepeno dodajte preostalih ¼ šolje maslinovog ulja i začinite solju i biberom.
- U većem tiganju za prženje, ispržite slaninu na umerenoj vatri dok ne bude hrskava. Ostavite da se ocedi na papirnom ubrusu i svaku traku prepolovite.
- Potpalite roštilj ili zagrejte gril tiganj. Formirajte mleveno meso u osam debljih burgera. Začinite svaki bogato solju i biberom i premažite maslinovim uljem. Pecite na umerenoj vatri dok ne dobiju lepu braon boju sa donje strane, oko 5 minuta. Okrenite burgere, stavite sir na vrh i pecite još oko 4 minuta dok se sir ne otopi i burgeri ne budu srednje pečeni.
- Razmažite limun-majonez po polovinama kajzerica; stavite burgere na donje polovine, preko toga stavite kriške slanine i luk. Zatvorite burgere i odmah poslužite.
Burgeri sa portom i plavim sirom
Sastojci:
- 1 šolja vina (porto)
- 1 kg mešanog mesa
- ½ šolje plavog sira
- 4 kajzerice, namazane puterom i zapečene
Priprema:
- U manjem, dubljem tiganju kuvajte porto na umerenoj vatri dok se ne svede na oko 2 kašike, oko 15 minuta.
- Zagrejte tiganj. Formirajte meso u 4 burgera debljine oko 2,5 cm, prečnika 10 cm i nemojte jako sabiti meso. Izdašno začinite solju i biberom. Poređajte ih u tiganj, pokrijte poklopcem i pecite na umerenoj vatri oko 4 minuta, dok ne postanu vrlo hrskavi. Okrenite ih i pecite pokrivene još 2 minuta; na vrha dodajte malo plavog sira na svaki i pecite bez poklapanja oko 1 minut. Prebacite ih na tanjir, pospite omiljenim začinom, ostavite da odmore 2 minuta i ubacite u kajzerice. Poprskajte redukovanim portom, poklopite kajzericu i poslužite.
Pag burger
Sastojci:
- 1 kg čistog mlevenog goveđeg mesa
- 8 traka dimljene slanine
- ½ šolje majoneza i još malo za posluživanje
- 1 čen belog luka, sitno seckan
- so i biber
- 4 kajzerice, podeljene na polovine
- 3 kašike ekstra devičanskog ulja
- 50 g plavog sira, seckanog
- 1 avokado
- listovi zelene salate
- kriške crvenog luka
Priprema:
- Raspalite roštilj. Formirajte meso u 4 veća burgera debljine oko 2,5 cm. Dozvolite da odstoje na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.
- U tiganju za prženje, pržite slaninu na umerenoj vatri dok ne bude hrskava, oko 6 minuta; ostavite da se ocedi na papirnom ubrusu. Pomešajte ½ šolje majoneza sa belim lukom i začinite solju i biberom.
- Premažite kajzerice sa unutrašnje strane sa 2 kašike ulja i malo ih ispecite na roštilju. Premažite burgere preostalim uljem i dobro začinite solju i biberom. Pecite ih na umerenoj vatri oko 3 minuta; okrenite i stavite na njih sir. Pecite još 3 minuta dok budu srednje pečeni. Namažite donje polovine kajzerica majonezom sa belim lukom. Preko toga ide burger, slanina, avokado, zelena salata i crveni luk. Poslužite dok je toplo.