Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

3 recepta za domaće burgere

Brza hrana, ako je pripremate sami i od svežih namirnica, ne mora biti nužno masna i teška, a i dalje je ukusna i sočna. Burgeri su iz zloglasne kategorije brze hrane danas prešli u kategoriju jela koje se veoma ceni, ako je dobro spremljeno. Pred Vama su 3, nama omiljena, recepta za domaće burgere.

Burger od slanine sa kajzericama

Sastojci:

  • 2 crvena luka srednje veličine, sitno seckana
  • 6 kašika ekstra devičanskog ulja, još malo za premazati
  • ½ šolje majoneza
  • 2 kašike sveže ceđenog limunovog soka
  • so i bibier
  • 8 kriški deblje sečene slanine (oko 350 g)
  • 1,5 kg mešanog mlevenog mesa
  • 350 g bri sira ili nekog sličnog koji se lepo topi
  • 8 kajzerica podeljenih na polovine

Priprema:

  • Zagrejte rernu na 200° C. Na pleh stavite luk sa dve kašike maslinovog ulja i pecite ga dok ne omekša, oko 20 minuta.
  • U međuvremenu, u manjoj činiji, umutitie majonez sa limunovim sokom. Postepeno dodajte preostalih ¼ šolje maslinovog ulja i začinite solju i biberom.
  • U većem tiganju za prženje, ispržite slaninu na umerenoj vatri dok ne bude hrskava. Ostavite da se ocedi na papirnom ubrusu i svaku traku prepolovite.
  • Potpalite roštilj ili zagrejte gril tiganj. Formirajte mleveno meso u osam debljih burgera. Začinite svaki bogato solju i biberom i premažite maslinovim uljem. Pecite na umerenoj vatri dok ne dobiju lepu braon boju sa donje strane, oko 5 minuta. Okrenite burgere, stavite sir na vrh i pecite još oko 4 minuta dok se sir ne otopi i burgeri ne budu srednje pečeni.
  • Razmažite limun-majonez po polovinama kajzerica; stavite burgere na donje polovine, preko toga stavite kriške slanine i luk. Zatvorite burgere i odmah poslužite.

Burgeri sa portom i plavim sirom

Sastojci:

  • 1 šolja vina (porto)
  • 1 kg mešanog mesa
  • ½ šolje plavog sira
  • 4 kajzerice, namazane puterom i zapečene

Priprema:

  • U manjem, dubljem tiganju  kuvajte porto na umerenoj vatri dok se ne svede na oko 2 kašike, oko 15 minuta.
  • Zagrejte tiganj. Formirajte meso u 4 burgera debljine oko 2,5 cm, prečnika 10 cm i nemojte jako sabiti meso. Izdašno začinite solju i biberom. Poređajte ih u tiganj, pokrijte poklopcem i pecite na umerenoj vatri oko 4 minuta, dok ne postanu vrlo hrskavi. Okrenite ih i pecite pokrivene još 2 minuta; na vrha dodajte malo plavog sira na svaki i pecite bez poklapanja oko 1 minut. Prebacite ih na tanjir, pospite omiljenim začinom, ostavite da odmore 2 minuta i ubacite u kajzerice. Poprskajte redukovanim portom, poklopite kajzericu i poslužite.

Pag burger

Sastojci:

  • 1 kg čistog mlevenog goveđeg mesa
  • 8 traka dimljene slanine
  • ½ šolje majoneza i još malo za posluživanje
  • 1 čen belog luka, sitno seckan
  • so i biber
  • 4 kajzerice, podeljene na polovine
  • 3 kašike ekstra devičanskog ulja
  • 50 g plavog sira, seckanog
  • 1 avokado
  • listovi zelene salate
  • kriške crvenog luka

Priprema:

  • Raspalite roštilj. Formirajte meso u 4 veća burgera debljine oko 2,5 cm. Dozvolite da odstoje na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.
  • U tiganju za prženje, pržite slaninu na umerenoj vatri dok ne bude hrskava, oko 6 minuta; ostavite da se ocedi na papirnom ubrusu. Pomešajte ½ šolje majoneza sa belim lukom i začinite solju i biberom.
  • Premažite kajzerice sa unutrašnje strane sa 2 kašike ulja i malo ih ispecite na roštilju. Premažite burgere preostalim uljem i dobro začinite solju i biberom. Pecite ih na umerenoj vatri oko 3 minuta; okrenite i stavite na njih sir. Pecite još 3 minuta dok budu srednje pečeni. Namažite donje polovine kajzerica majonezom sa belim lukom. Preko toga ide burger, slanina, avokado, zelena salata i crveni luk. Poslužite dok je toplo.