Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

3 prolećna recepta sa blitvom

Uživajte u ukusima proleća i obradujte svoje ukućane zdravim i uksnim receptima sa blitvom. Otkrivamo sjajne italijanske lazanje od blitve, pečenu blitvu u rerni ili na tiganju. Verovali ili ne, vaše dete će obožavati blitvu ako ga uključite u pripremu i servirate je na načine koje možete videti u receptima ispod...

Uživajte u ukusima proleća

Pečena švajcarska blitva sa Fetom

Ovaj način pripreme blitve smo dibili (uz vrlo malo reči) od farmera koji nam je prodavao prvu blitvu koju smo kupili. Probali smo je i nismo mogli da verujemo koliko je ukusno bilo. Sjajno! Predlažemo da napravite duplu meru ako ste velika porodica koja voli povrće.

Sastojci:

  • 1 svežanj blitve
  • 1 velika glavica luka, naseckanog
  • 1 supena kašika maslinovog ulja
  • Soli i bibera po ukusu
  • 120g Feta sira, nasečenog u kockice od po 3-5cm
  • 2 supene kašike maslinovog ulja

Uputstvo:

  1. Prvo zagrejte rernu na temperaturi 175 stepeni. Podmažite pleh maslinovim uljem.
  2. Stavite stabljike blitve i luk u činiju i pospite jednom supenom kašikom maslinovog ulja. Začinite sa malo soli i bibera po ukusu, zatim raširite sve to po pripremljenom plehu.
  3. Pecite u tako zagrejanoj rerni dok stabljike blitve ne omekšaju a luk počne da dobija braon boju, oko 15 minuta. Zatim stavite i listove blitve uz dve supene kašike maslinovog ulja, posolite i pobiberite.  Raširite lišće preko stabljika, zatim razbacajte feta sir od gore.
  4. Vratite se nazad do rerne i pecite dok stabljike ne omekšaju skroz, lišće ne bude hrskavo a feta ne istopi i poprimi zlatnu boju, potrebno je oko 20 minuta.

Lazanje sa kobasicom i baštenskim povrćem

Sveže paprike, pečurke, blitva i bosiljak unose svetle ukuse u ovakvo italijansko lazanje.

Sastojci:

  • 1 pakovanje (250g) testa za lazanje
  • 250g svinjske kobasice
  • 3 iseckane zelene paprike
  • 125g iseckanih pečurki
  • 1 supena kašika putera
  • 1 tegla paradajz sosa
  • 1 jaje, umućeno
  • ¼  šolje svežeg peršuna
  • 420g nemasne rikote (italijanski mladi sir)
  • ¼ kašičice crnog bibera
  • ¼ kašičice soli
  • Pola kilograma sveže nasečenog paradajza
  • Pola svežnja blitve
  • 1/3 svežeg i očišćenog i opranog bosiljka
  • 2 činije naseckanog mocarela sira

Uputstvo:

  1. Zagrejte rernu do 350 stepeni.
  2. Na srednjoj temperaturi, stavite puter na tiganj srednje veličine. Pecite kobasicu uz paprike i pečurke dok se kobasica ne ispeče temeljno a povrće ne omekša. Ubacite paradajz sos i dobro ugrejte.
  3. Ukombinujte rikotu, umućeno jaje, peršuna i so i bibera u činiju srednje veličine. Dobro promešajte.
  4. Koristeći pleh, stavite i raširite po dnu pleha 2/3 smese sa kobasicom. Zatim, položite tri parčeta lazanje, uverite se da se ne preklapaju ili dodiruju. Na testo za lazanje stavite ¼ činije mešavine sa rikotom, pa preko toga dodajte i paradajz sos, blitve i bosiljak. Stavite oko pola činije mocarela sira preko ove tri lazanje. Na sve to dodajte 2/3 činije mesnatog sosa. Ponovite ovaj postupak još tri puta. Poslednji sloj lazanje bi trebao da bude ostatak mesnatog sosa, sira i povrća.
  5. Pokrijte posudu sa alu-folijom i pecite do 30 minuta na temperaturi od 350 stepeni. Skinite foliju i pecite još 10 do 15 minuta.

 

Blitva pržena na tiganju

Ovo je brz, jednostavan i ukusan način da pripremite svežu blitvu.

Sastojci:

  • 4 nareska slanine
  • 2 supene kašike putera
  • 3 supene kašike svežeg soka od limuna
  • ½ supene kašike paste od belog luka
  • 1 svežanj blitve, bez stabljike, samo listovi naseckani na komadiće oko 2-3cm
  • Soli i bibera po ukusu

Uputstvo:

Ugrejte tiganj na srednju temperaturu. Stavite naseckanu slaninu u tiganj i kuvajte dok se mast ne odvoji od mesa. Istopite puter u tiganju. Pomešajte sok od limuna i paste od belog luka. Dodajte blitvu na smesu putera. Kada listovi počnu da venu, poklopite tiganj i povećajte temperaturu na srednje-visoku. Ostavite da se blitva kuva u tako poklopljenom tiganju oko 4 minuta.  Izmešajte listove blitve tako da bude premazana smesom putera. Začinite sa soli i biberom.