21 neprocenjivi kuhinjski savet
Svi znamo koliko je teško organizovati, a još teže i očistiti kuhinju. Prljavo posuđe i masni tanjiri su noćna mora mnogih ljudi. Ali postoji i nekoliko brilijantnih trikova koji Vam mogu pomoći u kuhinji i njima ćete se rešiti makar dela frustracija.
Trikovi za pripremu hrane
1. Brzo vađenje semenki iz povrća
Upotrebite kašiku za sladoled kako biste uklonili semenke iz bundevica ili tikvica. To je najlakši način.
2. Pokupite suvišnu masnoću iz jela
Kako biste skinuli mast koja pluta u jelu koje ste upravo skuvali možete umotati kockice leda u krpu i njome prelaziti preko površine hrane. One će se ponašati kao magnet i privući će mast prema sebi. Mast će se skupiti na krpi i sa nje je vrlo lako ukloniti.
3. Koristite plastičnu foliju kao profesionalni kuvar
Uvek je držite u frižideru. To sprečava njeno lako cepanje i održava njenu lepljivost. Na taj način ćete izbeći sve potencijalne frustracije koje se vezuju za njenu upotrebu.
4. Lakše ogulite voće
Ljušćenje voća je nekada naporno. Međutim, ako ga stavite u rernu na 15 sekundi, kora voća će vrlo lako silaziti sa njega. Vredi pokušati, verujte.
5. Ljušćenje barenih jaja
Dodajte malo sirćeta u vodu u kojoj ćete kuvati jaja. To je samu ljusku učiniti manje lepljivom i mnogo lakše ćete ih oguliti.
6. Iscedite više soka iz voća
Kako biste iscedili i poslednju kap iz limuna, prvo ga ohladite u frižideru i potom ga zagrevajte nekih 10 sekundi.
7. Rendanje sira bez nereda
Držite sir u frižideru nekih sat vremena pre samo rendanja. On će tako očvrsnuti i neće biti toliko prijemčiv za rende, a i daleko lakše ćete ga posuti po hrani koju pripremate.
8. Secite luk bez suza
Stavite luk u frižider na pola sata pre nego što ga počnete seći i pozdravite se jednom zauvek sa tim iritantnim suzama.
9. Mudar način za kuvanje testenina
Kako biste sprečili penu da se preliva preko vrha lonca i izliva, popreko na njegov kornji kraj stavite drvenu varjaču. Ona sprečava penu da se isuviše podigne i preliva.
10. Pečenje piletine
Uvek držite pileće grudi okrenute nadole. Sa obzirom da belo meso sadrži najviše mesa, trebalo bi ga držati što bliže samom izvoru toplote.
11. Papir za pečenje pri pripremi kapkejkova
Ukoliko ne možete da nađete kalupe za ovu finu poslasticu, upotrebite papir za pečenje. On će takođe dati kolačićima i mnogo zanimljivi izgled, jer više neće izgledati kao bilo koji drugi kolačići.
12. Pravi način za podgrevanje pečenih jela
Dok podgrevate picu ili neko drugo slično pečeno jelo u mikrotalasnoj pećnici, stavite u nju i čašu vode. Voda će sačuvati koru od isušivanja i ona će ostati savršeno hrskava.
13. Savršena, prelivana jaja na oko
Izlijte jaja u tiganj za prženje istih, ali umesto nekog biljnog ulja koje inače koristite dodaje vodu u njega. Zagrejte tiganj na vatri. Dobićete savršena jaja na oko sa zlatno-tečnim žumancem!
Trikovi za čuvanje namirnica
1. Sačuvajte začinske biljke
Listove i druge delove svežih začinskih biljaka možete najbolje sačuvati ako ih stavite u kalupe za led u koje ćete potom sipati vodu i tako ih zalediti.
2. Čuvanje oraha
Kako biste sačuvali svežinu oraha koji nisu oljušćeni i tako i njihov ukus, držite ih u frižideru unutar zatvorenih vrećica. Ovo im čuva hranljiva svojstva i sprečava pojavu gorkog ukusa koji se javlja kada su držani na sobnoj temperaturi.
Trikovi za čišćenje
1. Pranje gvozdenih tiganja za prženje
Uvek koristite kuhinjsku so za čišćenje tiganja. Ona eliminiše mirise začina i hrane koja je u njima pripremana. Takođe skida i mast i sprečava njihovo rđanje tokom vremena.
2. Uklanjanje neprijatnih mirisa sa ruku
Iskoriste limun ili kuhinjsku so kako biste istrljali ruke. To će ukloniti sve neželjene i neprijatne mirise sa njih.
3. Uglancajte kuhinjska pomagala
Da biste im povratili stari sjaj operite ih sa rastvorom vode i sirćeta.
4. Oživite stare drvene špatule i kašike
Vaše drvene špatule i varjače postaju vremenom tamnije bolje i poprimaju različite mirise. Da biste se rešili ovih mirisa, prokuvajte drvena kuhinjska pomagala u vodi i osušite ih na suncu.
5. Čišćenje drvenih daski za sečenje
Istrljajte drvene daske krupnijom solju i ostavite ih tako 10 do 15 minuta. Potom ih prebrišite sa limunom presečenim na pola i gotovo. Daske će biti kao nove.
6. Čuvajte knjigu recepata na sigurnom
Dok pripremate jelo okačite otvorenu knjigu sa receptima na sigurnu visinu pomoću tregera za pantalone kako ne bi bila uflekana uljem, začinima ili pokvašena vodom.