Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

10 najčudnijih fast food-ova na svetu

Na odmoru ste i želite da zaronite u lokalnu kulturu. Da, možete krenuti od znamenitosti. Ali ukoliko stvarno želite da razumete narod, ima li boljeg načina nego da probate lokalne namirnice? Ali pazite se, svi ti lonci koji krčkaju i ti tiganje koji pršte bi mogli sadržati i neke mnogo čudne stvari.

U to ime, evo i nekoliko najčudnijih namirnica kojima bi Vas mogli poslužiti dok budete tumarali ulicama novih gradova.

Filipini, balut

Dakle, u pitanju je tvrdo kuvano jaje. Šta ima čudno u tome?

Razmislite još jednom, jer ono što se krije ispod te nevine ljuske je zapravo maleni pačiji fetus koji je živ skuvan. Da bi se pripremilo ovo jelo, oplođeno pačije jaje se inkubira i do 20 dana i potom kuva kako bi se dobila ova grozomorna poslastica.

Posetite Filipine i povremeno možete uživati u ovom delikatesu uz pivo. Ali budimo iskreni. Trebaće Vam više od njega da biste progurali ovo jelo.

Kina, mišije vino

Pijenje fine čaše vina je daleko bolja ideja … pogotovo ako su u njoj bebe miševa. Zašto je kidnapovanje mišića od njihovih roditelja i fermentacija istih u pirinčanom vinu bolja ideja?

Bilo kako bilo, bebe miševi se u njemu ostavljaju skoro čitavu godinu. Potom je verovatno bezbedno piti ovaj „lekoviti tonik.“ Kinezi veruju da on pomaže kod astme, iako navodno ima ukus benzina. Mi ćemo se držati merloa, hvala lepo.

Island, hakarl

Islandsko nacionalno jelo od sušene, trule ajkule je gnojavo do ekstrema. Ono se pravi od grenlandske ajkule i zbog procesa pripreme je otrovno ukoliko se jede sirovo, a prilično kvarnjikavo kada se jede sušeno. Ono se priprema fermentacijom na Islandu već vekovima i pominje se čak i u islandskim predanjima.

Tkiva grenlandske ajkule sadrže velike količine uree bogate amonijakom. I kao da to nije dosta, horor je "začinjen" sušenjem ajkule i potom ostavljanjem iste da se raspada tokom nekoliko meseci pre nego što se odstrane delovi snažnog, trulog, gumenog mesa.

Neki koji su ga probali kažu za hakarl da je najužeglija hrana na svetu. Verovaćemo im na reč.

SAD, ostrige stenovitih planina

Sve ostrige su čudne, ali ove sa Stenovitih planina SAD-a su naročito čudne jer uopšte nisu ostrige. Reč je o goveđim, svinjskim ili ovčijim testisima koji su oljušćeni i uvaljani u brašno i potom prženi u fritezi zarad Vašeg „zadovoljstva.“

Najverovatnije ćete ih naći na zapadu gde su prvi rančeri tragali za jeftinom hranom i praktično su pržili sve što su mogli u ulju. Prženje ostriga je i dalje uobičajen ritual, uprkos tome što se udruženja za zaštitu prava životinja protive kastraciji životinja.

Ostrige stenovitih planina se vrlo često služe uz ljuti sos.

Zimbabve, crvi mopane

Sada smo na pijaci u Zimbabveu i ovde možete videti lokalce kako sa sobom nose čaše njihove omiljene grickalice – gusenice/crva mopane. Reč je o velikim, upadljivo obojenim zverčicama koje su skupljene sa drveća i kojima je izvađena utroba. A potom su isprežene.

Mopane crvi su forma gusenice koja navodno ima ukus piletine. Pa, o tome ćemo i sami prosuditi. Zapravo, vrlo verovatno nećemo.

Francuska, andujet

Andujet je verovatno najsmrdljivija kobasica koju ćete sresti na planeti. Pravi se od svinjskih creva i miriše kao da je bila u vrlo intimnom odnosu sa svinjskim izlučevinama i to svakodnevno. Svinjska creva se seckaju i potom njima pune omoti, te se na kraju kobasice prže i često prelivaju sa sosom od pavlake i senfa.

Ali nema te količine sosa koji može zamaskirati aromu i ukus svinjskih zadnjica. Te ako ste popili koju čašu više vin rougea (crnog vina) na francuskoj pijaci, pazite se kobasica nevinog izgleda. Može se desiti da dobijete više nego što ste tražili.

Japan, oči tune

Ovo bi mogla biti dobra mantra: „Ako se pojavilo na trpezarijskom stolu u Indijani Džonsu i hramu propasti, ne jedite.“

Ali Japanci kao da se ne drže ovog saveta. Predstavljamo očne jabučice tune. Grozota.

Teško ih je izbeći. Njihov pogled Vas prati sa štandova i pijaca, izazivaju Vas da ih probate. Obično se skuvaju i začine sa soja sosom i pirinčanim vinom, a navodno imaju ukus kao kakav hibrid tvrdo kuvanog jajeta i sipe. Mmm, ukusno.

Možda i nije loše što Japanci od svake tune izvlače što više mogu, jer prekomeran lov ove životinje dovodi u rizik za istrebljenje.

Filipini, isav

Svi vole roštilj i ni Filipinci nisu bolji. Posetite Manilu i ulice će biti pune mirisa mesa na roštilju. Ali šta se nalazi na ovim ražnjičima?

Verovatno isav, što će reći, pileća i svinjska creva. Ali ne brinite. Čišćena su iznutra više puta, te nije kao da jedete životinjske fekalne materije… ili je baš tako?

Kažu da su mekana i mljackava i da ih je najbolje pojesti vrlo topla sa roštilj žice i natopljena čili sosom – kako bi se izbegao oštar ukus koji ostaje u ustima.

Italija, kazu marzu

Šta kažete na malo sira uz to vino? Neka parmezana i pekorina. Mi želimo neki redak sira, onaj što je napravljen od larvi muva i infestiran sa živim crvima. Zapravo, ne, ne želimo.

Ali dobri ljudi sa Sardinije ne mogu da se zasite kazu marzua, sira koji stoji ekstremno dugo. Sardinijci uzmu tradicionalni pekorino i potom dopuštaju lokalnim muvama da u njega polože jaja. Larve vremenom izbuše sir jedući ga i potom ga ponovo izluče u sam sir, što mu navodno daje jedinstvenu, mekanu teksturu.

Izgleda grozomorno i ukus mu je još gori. Ovo je verovatno i najopasniji sir na svetu, kazu marzu je zapravo ilegalan i zabranjen od strane Evropske unije. Zato bi Vam bolje bilo da učite italijanski ukoliko ste dovoljno ludi da pokušate da ga nađete na crnom tržištu.

Engleska, vinkls

Lepo englesko priobalje – pesak, more, sladoled … i maleni, jestivi puževi. Britanci skidaju višak soli i pesak i potom kuvaju svoje malene morske puževe pre nego što ih posluže uz so i vino.

Ne samo da izgledaju ljigavo, već je i naporno izvući ove sluzave male stvari iz njihovih kućica i definitivno se radi o prevelikom trudu za sunđerasti grumenčić kojim ćete biti nagrađeni. Mnogi vide morske namirnice poput puževa većih i manjih i raznih školjki kao budućnost ribarenja, ali mi bismo se pre okrenuli povrću.

Uglavnom ćete ih naći na zapadnoj obali Engleske. Ukoliko se zateknete tamo, postupite razumno i zamolite ih da Vam daju prženu ribu i pomfrit (fish and chips) i malo soli i eventualno sirćeta.