tooltip after the triger

Imate pitanje ili jednostavno želite da poručite? Kliknite na dugme i pozvaćemo Vas.



Naš savetnik je spreman da odgovori na sva Vaša pitanja o proizvodima ili akcijama koje Vas zanimaju. Molimo Vas, kliknite na dugme ispod i pozvaćemo Vas u najkraćem mogućem roku.


Ova usluga je potpuno BESPLATNA!

 Pozovi me!
x
TopshopKliknite za besplatan poziv

Za pomoć pri kupovini, savete i dodatne informacije pozovite nas na: 021 489 26 60
topshop

Za pomoć pri kupovini, savete i dodatne informacije pozovite nas na:

021 489 26 60

Novi kulinarski trendovi: Kuvanje na pari

Kuvanje na pari - velike prednosti, male tajne i korisni saveti

"Zdravlje na usta ulazi" – stara je narodna mudrost... U poslednjoj deceniji ovaj princip je sve aktuelniji u svetu i kod nas. Kao rezultat toga, popularizuju se i novi načini pripreme hrane. Jedan od njih je i kuvanje na pari. U ovom tekstu možete saznati zašto, šta sve možete pripremati na ovaj način i koji su najbolji načini za to?

Velike prednosti

Kuvanje na pari je, ako ne baš prvi, onda sigurno jedan od prvih načina kuvanja koji se javljaju u ljudskoj istoriji.

Ljudi su u prapočetku hranu kuvali na pari nastaloj zagrevanjem kamenja i na vrelim izvorima vode.

Ovaj način pripreme je posebno karakterističan za orijent, naročito Kinu. Naime, Kinezi upotrebljavaju ovaj metod kuvanja preko 3000 godina. Nekada su se za to koristile posudice ispletene od čempresa, a kasnije grane trske i bambusa.

Danas, kuvanje na pari je popularizovano u celom svetu, a proizvođači kuhinjskih aparata nude brojne varijante modernih naprava namenjenih kuvanju na pari.

Osnovne razlike u odnosu na tradicionalan način kuvanja su istovremeno i osnovni razlozi popularnosti kuvanja na pari:

  • Naime, para je mnogo rafiniranija od ključale vode ili vrele rerne. Hrana nije direktno izložena izvoru toplote, tako da njena ćelijska struktura ostaje netaknuta.
  • Zahvaljujući tome namirnice zadržavaju minerale i vitamine u mnogo većem procentu (stručnjaci tvrde da je razlika u količini minerala i vitamina čak 40 prema 70% u korist kuvanja na pari!).
  • Samim tim, i ukus namirnica je potpuniji i intenzivniji.
  • Pored toga – obzirom na više posuda koje - kuvajući na pari koristite istovremeno - ovakav način pripreme donosi i uštedu energije.
  • Konačno - neuporedivo manji broj kalorija i nivo holesterola koji sadrže ovakvi obroci da i ne pominjemo!

Male tajne

Povrće, voće, riba, meso, testa – Da li sve može da se kuva na pari?

Ne samo da može, nego je i preporučljivo. A evo i glavnih razloga... Povrće i voće čuva dragoceni i inače vrlo rastvorljivi i osetljivi vitamin C, kao i druge vitamine. Meso je mekše i ukusnije obzirom da se kuva polako i u sopstvenom soku, a isti slučaj je i sa ribom, koja nakon kuvanja na pari i izgleda lepše, jer se ne raspada nego ostaje cela.

Dakle – nema isušivanja u procesu kuvanja. Autori koji se bave ovom temom – kuvanje na pari nazivaju fleksibilnim metodom, upravo zbog toga što se na pari može kuvati praktično sve – od predjela do deserta.

Korisni saveti

Pet saveta za uspešno kuvanje na pari:

  1. Namirnice koje koristite moraju biti izuzetnog kvaliteta – kod mesa odstranite suvišnu mast, a kod voća i povrća delove koji su udareni ili na neki drugi način oštećeni.
  2. Što se tiče vremena kuvanja, najvažnije je da se pobrinete za tri stvari... Prvo, da su sve namirnice koje spremate istovremeno jednake ili slične veličine, bilo da se radi o celim namirnicama ili komadima, a drugo – da su poklopci na svim posudama dobro „legli“ kako se vreme kuvanja ne bi bespotrebno produžavalo. I konačno – hrana mora biti odvojena od tečnosti najmanje 2 - 3 cm kako bi se dobio efekat pravog kuvanja na pari, a ne u ključaloj vodi.
  3. Najbolje je da namirnice u svim posudama prilikom istovremenog kuvanja budu raspoređene u jednom sloju, podjednake debljine i da je napravljen razmak između posuda kako bi ne bi dolazilo da zadržavanja pare, već do podjednake cirkulacije kroz sve posude.
  4. Hrana u donjim posudama treba da bude ona sočnija, kako ne bi dolazilo do kapljanja na posude koje se nalaze ispod i mešanja ukusa. Hranu u gornjim posudama treba kuvati malo duže (nekoliko minuta), jer se ona nalazi dalje od izvora pare.
  5. Vreme kuvanja uvek prilagodite svom ukusu. Neka Vas ne zavaraju preporuke o idealnom vremenu kuvanja koje dobijate u uputstvima. Šta je najbolje ipak zavisi od individualnog ukusa i karakteristika namirnica koje koristite u konkretnom slučaju.

Kuvanje na pari ukratko znači - manje masti, manje holesterola, više vitamina i minerala, a pri tom - hranu boljeg ukusa i lepšu na oko. Ukoliko poštujemo onu narodnu sa početka, deluje da bi ovo vredelo pokušati, zar ne?




Prijavite se za besplatan e-magazin!
Besplatni ekskluzivni saveti o zdravom životu, mršavljenju, sportu i partnerskim odnosima... Pratite posebne ponude i specijalne popuste!
Prijavi se za eMagazin!
Preuzmite besplatnu e-knjigu
Upišite svoju e-mail adresu i preuzmite potpuno besplatno e-knjigu "Osnove aerobnog treninga i GI dijete".
Preuzmi e-knjigu

Pozovite nas
Za pomoć pri kupovini, savete i dodatne informacije pozovite nas na:
021 489 26 60

100%

Sigurna kupovina
Kupovina na sajtu www.top-shop.rs je potpuno sigurna, jer mi maksimalno brinemo o zaštiti svih podataka koje ste uneli prilikom poručivanja.

24/7

24 sata 7 dana u nedelji
Kupujte brzo i lako na našoj stranici kad god to poželite. Veliki izbor proizvoda na samo klik od Vas. Dostupni smo Vam 24 sata, 7 dana u nedelji.
Pridružite se Top-Shop.rs Facebook grupi i pratite najnovije vesti, posebne ponude, zabavne sadržaje i igre.

Copyright © Studio Moderna Google+